Seiser Alm letos opět s parádním snowparkem

Italské lyžařské středisko Seiser Alm / Alpe di Suisi je i pro letošek jedním z horkých tipů pro výlet do Alp. Kromě skvěle upravených širokánských sjezdovek tenhle resort v regionu Jižní Tyrolsko / Südtirol na severu Itálie i letos nabídne jeden z nejlepších snowparků v Evropě.

Na našich stránkách se většinou setkáváte s recenzemi snowparků a resortů v Rakousku, případně najdete různé novinky a články ze Švýcarska nebo Francie. Itálie snad kromě Livigna a Schnalstal /​ Val Senales u nás zatím stála trochu stranou a po naší loňské návštěvě Seiser Almu musíme uznat, že neoprávněně. Tohle středisko ležící kousek od Bozenu /​ Bolzana v kraji Südtirol obklopené nádhernými Dolomity nás doslova uchvátilo, a to nejen díky místnímu snowparku, který zaslouženě spousta snowboardistů i freeskierů označuje za nejlepší v Itálii.

Seiser Alm leží asi hodinu autem jižně od známého Brennerského průsmyku, který dělí Rakousko od Itálie, Tyrolsko od Jižního Tyrolska a Tyrolské Alpy od Dolomit. Z Innsbrucku to sem je hoďka a půl, takže celkově cesta od nás trvá o půl hodiny déle než třeba na Stubai, Kaunertal nebo do Söldenu. Když bereme v potaz neomezenou rychlost na německých dálnicích, se kterou nakládá každý po svém, je tenhle rozdíl zanedbatelný. Z Prahy je to každopádně něco kolem 660 kilometrů.

Po přejezdu Brennerského průsmyku projedete po dálnici kolem (díky Karlu Havlíčkovi a jeho exilu češtinářům známému) Brixenu, až narazíte na sjezd na Val Gardenu. Ještě pár kilometrů pokračujete rovnoběžně s dálnicí strmým údolím vytvořeným řekou Isarco a až poté začnete prudkými serpentýnami stoupat vzhůru. Přes městečko Kastelruth /​ Castelrotto, kterému dominuje vysoká věž krásného kostela, se za chvilku dostanete do obce Seis am Schlern nebo Siusi allo Scilliar, chcete-​li. Ostatně v celé oblasti se mluví italsky i německy a veškeré informační i místopisné cedule tu najdete v obou jazycích. Vzhledem k historickému vývoji se v italském Südtirolu mluví spíše německy, podle oficiálních informací jen 26% lidí užívá italštinu jako hlavní jazyk, oproti 70% němčině. Ze Seisu, který leží v nadmořské výšce cca 1000 metrů, se do samotného centra lyžařského střediska Seiser Alm /​ Alpe di Suisi dostanete buďto silnicí, anebo typickým kabinkovým “vajíčkem”.

Seiser Alm patří mezi řadu středisek spadající pod oblast Dolomiti Superski, mezi kterými najdete známá jména jako Cortina d’Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa nebo Val di Fiemme. Díky své poloze a reliéfu krajiny se o Seiser Almu mluví jako o největší vysokohorské pastvině Evropy. Tomuhle přízvisku se není co divit, celý resort se totiž rozkládá na jakési náhorní plošině strážené masivy hor Langkofel /​ Sassolungo (3181m) a Plattkofel /​ Sassopiatto (2955m) na jedné straně a dominantou celého resortu “stolovou horou” tyčící se nad městečkem Seis jménem Schlern /​ Scilliar (2564m). Sjezdovky tu tím pádem díky reliéfu krajiny nejsou vůbec prudké, naopak si tu přijdou na své milovníci méně náročných, zato ale širokánských a perfektně upravených sjezdovek. Celkem v Seiser Almu najdete 60 kilometrů upravovaných tratí obsluhovaných 24 lanovkami a vleky. Co nás ale samozřejmě zajímalo nejvíce, byl místní věhlasný snowpark. 

King Laurin Snowpark je opravdovou chloubou resortu a nebudeme přehánět, když napíšeme, že i celého italského snowboardingu. Není náhodou, že park nedávno na prestižním italském veletrhu Skipass vyhrál hned tři hlavní ceny mezi italskými parky, a to v kategorii Best Park, Best ProlineBest Jibline! Rezort věnoval freestylistům v podstatě celou asi 2km dlouhou sjezdovku u sedačky King Laurin Express. Celý park je rozdělen na dvě části. Horní řekněme “shredová”, ve které najdete boxy, raily a menší skoky, by sama o sobě ve většině rezortů stačila na celý park. Tím to ale nekončí, protože teprve v dolní části po přejetí sjezdovky na druhou stranu najdete chloubu místních shaperů - pro lajnu tří skoků za sebou, několik středních kickerů a také stash park. Dokonce tu je vyhloubené i koryto pro rampu, i když v době našeho loňského shootingu šlo spíše o funpipe na handplanty a podobně, což ale také není k zahození. Dole pod skoky kousek nad dolní stanicí lanovky jsou ještě nějaké jiby a na závěr wallride. Dohromady si tak za jednu jízdu dáte kolem dvaceti (!) překážek v řadě a to máte ještě hodně na výběr. Hned vedle pro lajny si pak můžete odpočinout v příjemném chill-​outu, kde lokálové i často grilují a za nějaké to „ojro“ vám prodají třeba pivko.

Stavbu a úpravu snowparku má na starosti firma F-​Tech Construction, která se stará například i o park ve Schnalstalu a v dalších několika italských rezortech. Tihle pánové jsou co do shapingu na evropské špičce a řadí se mezi velikány jako Schneestern nebo QParks a podle toho také jejich parky vypadají. Všechno podle pravítka, dopady dlouhé a prudké, raily a boxy různých velikostí, tvarů a náročností... Mimochodem když jsme se dozvěděli od Slovenky Ádi, která tu učí ve snowboardové škole a šejpuje, že celý ten monster park upravují o víkendech ve čtyřech a ve všední dny ve třech (!) lidech, takzvaně nám spadla sánka. Respekt.

Kvalitu snowparku v Seiser Almu loni potvrdila i naše Šárka Pančochová, které se tady velmi líbilo, po náročném olympijském závodě v klidu potrénovala a místní podmínky si nemohla vynachválit. Ostatně to také vidíte ve dvou přiložených videích.

Seiser Alm /​Alpe di Siusi je zároveň rájem pro rodiny s dětmi. Rezort pravidelně získává ocenění ADAC za svůj přístup k začátečníkům a toto ocenění si rozhodně zaslouží. Místní nepříliš prudké sjezdovky jsou tak akorát pro začínající a průměrné lyžaře a snowboardisty. Nechybějí tu moderní bezpečné lanovky se zábranami proti vypadnutí, v restauracích servírují dětská menu a děti do osmi let zde lyžují zdarma.

Ježdění na kopci si můžete zpestřit i jízdou na běžkách. V nadmořské výšce 1800 metrů totiž vede až 80km dokonalých běžeckých terénů - jsou rozdělené na modrou, červenou a černou podle obtížnosti a jezdí sem trénovat evropské běžecké týmy - to kvůli unikátní nadmořské výšce. 4. února 2015 zde bude možné potkat i slavného českého běžkaře Martina Koukala, který se zúčastní unikátního závodu Moonlight Classic. Ten se běží za úplňku s čelovkou na hlavě, trasy o délce 15 až 30km osvětlují louče a závodníci říkají, že je to nevšední zážitek. A to i proto, že se na startu potkávají „hobíci“ s profesionály. Martin Koukal si to v Seiser Almu oblíbil natolik, že se zde chystá pořádat běžecké kempy pro své fanoušky.

Další specialitou Seiser Almu je senná lázeň, která se zrodila ve vesničce Völs am Schlern/​ Fiè allo Sciliar. Právě tady sedláci náhodou zjistili, že po noci strávené na seníku nabrali spoustu sil a energie. A tak své stodoly už v 90. letech 19. století otevřeli i dalším zájemcům. Nejnovější vědecké studie ukazují, že koupele mají pozitivní účinky při léčbě artrózy, ischiasu nebo revmatu a podporují prokrvení i látkovou výměnu. Seno se nejdříve ponoří do vodní lázně teplé 40 stupňů, kam se potom ponoříte až po krk ponoříte i vy. Seno pochází z nadmořských výšek nad 1500 metrů a obsahuje až 150 druhů nejrůznějších léčivých bylin.

Soutěžte s Jižním Tyrolskem:
Čtěte nový on-​linový magazín Dolomity, zaregistrujte se do soutěže a získejte šanci vyhrát sedmidenní dovolenou pro dva. Vítěz získá pobyt v jednom z vybraných hotelů a dva skipasy Dolomiti Superskipass. Info najdete na www.suedtirol.info/soutez.

Kde se ubytovat:
Tipy na zajímavé a prověřené ubytování najdete zde:
www.suedtirol.info/seiseralm-cz.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!