Snowpark Seiser Alm s Flow Snowboarding

Dalším místem, které jsme se pro vás letos vydali zmapovat, byl italský Seiser Alm. Středisko u nás ne moc známé získalo naší pozornost zprávami o parádním snowparku, prý nejlepším v Itálii. Nakonec se všechno semlelo tak, že s námi a českým Flow týmem dorazila na místo i Šárka Pančochová, takže vám teď můžeme předložit opravdu exkluzivní materiál.

Na našich stránkách se většinou setkáváte s recenzemi snowparků a resortů v Rakousku, případně najdete různé novinky a články ze Švýcarska nebo Francie. Itálie snad kromě Livigna a Val Senales u nás zatím stála trochu stranou a po návštěvě Seiser Almu musíme uznat, že neoprávněně. Tohle středisko ležící kousek od Bolzana v kraji Südtirol obklopeno nádhernými Dolomity nás doslova uchvátilo, a to nejen díky místnímu snowparku, který zaslouženě spousta snowboardistů i freeskierů označuje za nejlepší v Itálii.

Celý náš italský výlet měl zpočátku tak trochu nádech spagetti westernu. Do Itálie jsme totiž nejprve měli vyrazit s českým Flow teamem, respektive s bratry Porkertovými Ondrou a Danem, natočit a nafotit spotcheck, nějaký ten tricktip a také bratrovraždený trick battle. To celé pod záštitou české distribuce Flow Snowboarding, tedy největším českým obchodem Snowboard Zezula. Domluvení byli i fotograf Honza Kodeš aka Kodin (zároveň manažer SZ) a kameraman Michal "Mike" Straka, stejně jako doprava, ubytování a všechno kolem. Pár dnů před akcí ale volá Kodin, že má skvělou zprávu a to že s námi asi pojede i Šárka Pančochová, která má v plánu někde trénovat a o Seiser Almu se i mezi pro snowboardisty na svěťáku mluví v tom nejlepším světle. Nic proti Porkerťákům :), ale tahle nová akvizice shooting posunula úplně na jiný level a všichni jsme z toho byli (včetně zástupců resortu a kraje Südtirol) nadšení. Bodejť by taky ne, vždyť jde o českou olympijskou hrdinku a čerstvou držitelku dvou křišťálových glóbů za vítězství ve Světovém poháru... 

Přítomností Šárky se trip stal ještě zajímavějším a my se těšili co na nás v Seiser Almu bude čekat. Výsledek si nejlépe vychutnáte díky videu od Mika a Kodinovým fotkám, kdybychom to ale měli shrnout, tak šlo o tři parádní dny za totálního azura strávené ježděním, natáčením a focením v jednom z top evropských parků. Jediným kazem na kráse se stalo zranění Ondry Porkerta, který si hned na konci prvního dne při pokusu o Frontside 1080 na kickeru poranil rameno, takže následovala návštěva špitálu v blízkém Brixenu a naordinovaných několik dnů klidu. Přišli jsme tak o jednoho herce ze tří, kterého ale velmi aktivně a rád nahradil náš nový kamarád, Ital anglického původu, lokál ze Seiser Almu a bývalý člen italské snowboardové reprezentace Nicholas Bridgman.

Teď ale trocha faktických informací. Seiser Alm leží cca hodinu autem jižně od známého Brennerského průsmyku, který dělí Rakousko od Itálie, Tyrolsko od Jižního Tyrolska a Tyrolské Alpy od Dolomit. Z Innsbrucku to sem je hoďka a půl, takže celkově cesta od nás trvá o půl hodiny déle než třeba na Stubai, Kaunertal nebo do Söldenu. Když bereme v potaz neomezenou rychlost na německých dálnicích, se kterou nakládá každý po svém, je tenhle rozdíl zanedbatelný. Z Prahy je to každopádně něco kolem 660 kilometrů.

Po přejezdu Brennerského průsmyku projedete po dálnici kolem (díky Karlu Havlíčkovi Borovskému češtinářům známému) Brixenu, až narazíte na sjezd na Val Gardenu. Ještě pár kilometrů pokračujete rovnoběžně s dálnicí strmým údolím vytvořeným řekou Isarco a až poté začnete prudkými serpentýnami stoupat vzhůru. Přes městečko Kastelruth /​ Castelrotto, kterému dominuje vysoká věž krásného kostela, se za chvilku dostanete do obce Seis am Schlern nebo Siusi allo Scilliar, chcete-​li. Ostatně v celé oblasti se mluví italsky i německy a veškeré informační i místopisné cedule tu najdete v obou jazycích. Vzhledem k historickému vývoji se v italském Südtirolu mluví spíše německy, podle oficiálních informací jen 26% lidí užívá Italštinu jako hlavní jazyk, oproti 70% Němčině. Ze Seisu, které leží v nadmořské výšce cca 1000 metrů, se do samotného centra lyžařského střediska Seiser Alm /​ Alpe di Suisi dostanete buďto silnicí, anebo typickým "vajíčkem".

Seiser Alm patří do oblast Dolomiti Superski, pod kterou najdete známá střediska jako Cortina d’Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa nebo Val di Fiemme. Díky své poloze a reliéfu krajiny se o Seiser Almu mluví jako o největší vysokohorské pastvině Evropy. Tomuhle přízvisku se není co divit, celý resort se totiž rozkládá na jakési náhorní plošině strážené masivy hor Langkofel /​ Sassolungo (3181m) a Plattkofel /​ Sassopiatto (2955m) na jedné straně a dominantou celého resortu "stolovou horou" tyčící se nad městečkem Seis jménem Schlern /​ Scilliar (2564m). Sjezdovky tu tím pádem díky reliéfu krajiny nejsou vůbec prudké, naopak si tu přijdou na své milovníci méně náročných, za to ale širokánských a perfektně upravených sjezdovek. Celkem v Seiser Almu najdete 60 kilometrů upravovaných tratí obsluhovaných 24 lanovkami a vleky. Co nás ale samozřejmě zajímalo nejvíce, byl místní věhlasný snowpark. 

King Laurin Snowpark je opravdovou chloubou resortu a nebudu přehánět když řeknu, že i celého italského snowboardingu a freeskiingu. Resort věnoval freestylistům v podstatě celou cca 2km dlouhou sjezdovku u sedačky King Laurin Express. Celý park je rozdělen na dvě části. Horní řekněme shredová, ve které najdete boxy, raily a menší skoky a sama o sobě by ve většině resortů stačila na celý park. Tím to ale nekončí, protože teprve v dolní části po přejetí sjezdovky na druhou stranu najdete chloubu místních shaperů - pro lajnu tří skoků za sebou, několik středních kickerů a také stash park. Dokonce tu je vyhloubené i koryto pro rampu, ale v době naší přítomnosti šlo spíš o funpipe na handplanty a podobně, což ale také není k zahození. Dole pod skoky kousek nad dolní stanící lanovky jsou ještě nějaké jiby a na závěr wallride. Dohromady si tak za jednu jízdu dáte kolem dvaceti (!) překážek v řadě a to máte ještě hodně na výběr. Celkem je v parku prý po spočítání všech odrazů, mini skoků, stash překážek, želez i kickerů dohromady kolem 60 překážek (!!!). Hned vedle pro lajny si pak můžete odpočinout v příjemném chill-​outu, kde lokálové i často grilují a za nějaké to ojro vám prodají třeba pivko.

Stavbu a úpravu snowparku má na starosti firma F-​Tech Construction, která se stará například i o park ve Val Senales a v dalších několika italských resortech. Tihle pánové jsou co do shapingu na evropské špičce a řadí se mezi velikány jako Schneestern nebo QParks a podle toho také jejich parky vypadají. Všechno podle pravítka, dopady dlouhé a prudké, raily a boxy různých velikostí, tvarů a náročností... Mimochodem když jsme se dozvěděli od Slovenky Ádi, která tu učí ve snowboardové škole a šejpuje, že celý ten monster park upravují o víkendech ve čtyřech a ve všední dny ve třech (!) lidech, takzvaně nám spadla sánka. Respekt.

Mimochodem Šárce Pančochové se tu tak líbilo, že tu po našem třídenním shootu ještě pár dní zůstala, aby se svým koučem Jožinem Toufarem potrénovala mimo jiné Backside 900 a podobné parády.

Tolik k Seiseru Almu a parádnímu shootingu, ze kterého jsme si přinesli ještě více materiálu, než dneska můžete vidět. Na ten zbytek si ale budete muset počkat. Zůstaňte naladěni ;-) 

Díky za podporu Flow Snowboarding, Snowboard Zezula, SüdtirolSeiser Alm!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!