Summer Shred Guide 2016

Konec školního roku, na veřejných koupalištích a jezerech hlava na hlavě, cyklostezky přeplněné bruslaři a cyklisty, skateparky plné koloběžek… Taková ta česká letní „idylka“. Zlomek z nás má ale trochu jiné myšlenky - po několika měsíčním půstu opět provětrat a navoskovat zaprášenou desku, vyrazit na hory (nebo do haly) a uspokojit tak svou „potřebu“ i během letních měsíců. V tomto článku vám chci představit hlavní evropské i světové lokality, ve kterých se dá během léta (červenec a srpen) kvalitně zajezdit.

Evropské ledovce

Dachstein

Tento ledovec zná naprostá většina z nás. Jedná se o nejbližší místo pro provozování letního i podzimního snowboardingu na ledovci. Z Prahy i Brna je vzdálený něco málo přes 400 kilometrů. Na „Dachu“, jak se místnímu ledovci s oblibou přezdívá, jsou vždy připraveny dva snowparky - jeden malý pro začátečníky a hlavní park, který je obsluhován vlastním kotvovým vlekem. Setup se často mění a bývá velmi kreativní, tak, aby uspokojil i ty nejvyježděnější profi snowboardisty. Ne nadarmo se říká, že je zde nejlepší letní jib lajna v Evropě. Hlavní park bývá zpravidla rozdělený do tří lajn s cca 4 až 5 hity. Jednu lajnu vždy tvoří skoky, ale pozor, v létě je na tamní skoky (ty větší) poměrně obtížné nabrat dostatečnou rychlost - a to kvůli měkkému rozbředlému sněhu a absenci solení, které je na Dachsteinu zakázáno. Relativně krátká vzdálenost a zajímavý snowpark s vlastním vlekem dělají ze Superparku Dachstein jednu z nejoblíbenějších destinací pro jarní a letní snowboarding. Ale pozor, otevřený bývá zpravidla jen do půlky července (17. červenec 2016), dle sněhových podmínek - proto vždy sledujte aktuální informace na webufacebooku Superparku Dachstein.

Les Deux Alpes (L2A)
Největší letní snowpark na starém kontinentě, který bývá v provozu až do konce sprna. Nachází se ve francouzských Alpách v nadmořské výšce přes 3000 metrů nad mořem. Jižnější poloha blízko Středozemního moře zaručuje vysoký počet slunečných dnů. V parku naleznete nespočet železa, bedýnek a skoků. „Samozřejmostí“ jsou již několik let i dvě rampy - větší superpipe a menší halfpipe, která je primárně určena pro širokou veřejnost.

Francie skýtá ještě jednu možnost pro letní pojezd a tou je středisko Tignes. Ve zdejším resortu se již konalo několik závodů X-​Games Europe, středisko je tedy freestylu nakloněno. Letní snowpark ale není zdaleka tak kvalitní jako u střediska L2A, patří ale každopádně za možnou alternativu.

Zermatt a Cervinia
V posledních letech tato destinace nabývá na popularitě, jelikož místní shapeři nakoupili a opravili mnoho překážek. Park tak dostal více „jibber-​friendly“ podobu, nicméně skoky i halfpipe zůstaly zachovány. K ubytování určitě využijte spíše italskou stranu střediska, která se nachází v horské vesnici Cervinia. Naleznete zde levnější ubytování i betonový skatepark s minirampou.

Saas-​Fee
Další z populárních destinací pro české riders. Údolí Saastal s přilehlými vesnicemi (Saas-​Grund a Saas-​Almagel) jsou místa s nádhernou přírodou, kterou jen tak někde nenajdete. V Saas-​Fee je navíc zakázán (stejně jako v Zermattu) automobilový provoz. Co se týče snowboardingu, jsou zde vhodnější podmínky spíše pro skokany a příznivce jízdy v halfpipe. Pokud je váš plán v létě trénovat doublecorky nebo jen prostě pořádné „indy polety“, je tato destinace určená právě pro vás. Ne nadarmo se zde sjíždějí reprezentace z různých koutů světa. Jako bonus na vás čeká pod kopcem malý plechový skatepark.

Severskou alternativou letního pojezdu je ledovec Folgefonna uprostřed drsné přírody Norska. Zde se každé jaro i léto sjíždějí všichni snowboardoví Vikingové a při této příležitosti produkují kvalitní materiál. Počasí na tomto místě není úplně stabilní, což se dá v těchto zeměpisných šířkách víceméně očekávat. Zajímavostí je, že tento norský ledovec není ledovcového původu, tak jak to známe například z Alp, ale vznikl jednoduše z nadměrných sněhových srážek a dlouhé severské zimy.

Alternativy

Velmi zajímavou „alternativou“ letního ježdění jsou snowboardové haly. Výhodou těchto míst je, že nejsou závislá na počasí - svůj výlet tak můžete naplánovat podle vašich požadavků, popřípadě podle aktuálního setupu v konkrétní hale. Nejlepší halu v Evropě, co se týče velikosti sjezdovek i snowparku, naleznete v městečku Landgraaf, která se nachází na holandsko-​německých hranicích. Zdejší SnowWorld disponuje šestisedačkou a plnohodnotným snowparkem s vlastním vlekem. Vyjezdit se zde dá opravdu skvěle - ukázkovým příkladem budiž několik lokálů v čele s Jesse Augustinem. V Holandsku kromě Landgraafu lze navštívit ještě haly Montana, Zoetermeer atd.

Konkurenci k Landgraafu je možné najít i u našich západních sousedů v Německu - konkrétně mezi městy Hannover a Hamburg ve vesnici Bispingen. Zde bude na letošní léto park připraven do luxusu, do tamní haly jsem ještě nezavítal, nicméně podle fotek a videí to vypadá, že pro léto 2016 se jedná o největší indoor snowpark na světě.
Lyžařská/​snowboardová hala se snowparkem je rovněž k nalezení v litevském městě Druskininkai, což je nejbližší hala pro jezdce ze Slovenska a severní Moravy. Nejblíže pro jezdce z Prahy a Čech obecně je hala Snowtropolis nedaleko Drážďan. Hala s jibbovými překážkami je také ve španělském Madridu, a to přímo v nákupním středisku Xanadú. Inspiraci pravděpodobně pobrali z nám všem známé haly v Dubaji. Pozadu nejsou ani v Anglii nebo v ruské metropoli Moskvě.

Exotika

Tímto jsme si přiblížili možnosti letního ježdění na starém kontinentě - možností je však samozřejmě více. Ikdyž se do nich drtivá většina z nás pravděpodobně nikdy nepodívá určitě stojí za to, je alespoň zmínit.

Když zůstaneme na severní polokouli, naskýtá se ještě jedna možnost a tou je oregonská sopka Mt. Hood. Zde se každé léto pořádají světoznámé kempy High Cascade Snowboard Camp a od letošního roku pouze lyžařský Windells. Právě z této lokality se každý rok na internet dostane nepřeberné množství editů. Západ USA letos zažívá skvělé sněhové podmínky, proto můžeme čekat, že toto léto budou parky na Mt. Hood vypadat opravdu parádně. Je nutné však mít hluboko do kapsy, jelikož týdenní kemp vás bez letenky vyjde na cca 2000-​3000 dolarů. Obdobou je i kanadský Whistler/​Blackcomb, kde se během celého července jezdí v soukromém Camp of Champions snowparku.

Léto u nás znamená na jižní polokouli pravý opak, tedy zimu, což platí od And až po novozélandské Alpy. Právě Nový Zéland je mezi širokou veřejností pravděpodobně nejznámější zimou na jižní polokouli. Po zániku střediska SnowPark NZ, do kterého jezdili všichni světoví pros včetně našeho Martina Černíka a Honzy Nečase, se však freestylová komunita přeorientovala především na Austrálii, konkrétně do skvělých snowparků PerisherThredbo. Zatímco parkové krysy brousí zábradlí nebo nabírají airtime na Zélandu nebo v Austrálii, příznivci prašanu jsou většinou situováni na druhém břehu Tichého oceánu v Chile nebo Argentině. Ti, co mají rádi safari, mají možnost obě dvě věci spojit během jednoho dne v jihoafrickém království Lesotho.

Míst pro letní snowboarding je dozajista více, my jsme však pro vás vybrali ty, které disponují kvalitními snowparky, nebo které jsou z hlediska lokality velmi atraktivní. Tak teď již nezbývá nic jiného, než popřát šťastnou cestu a vydařené snowboardové léto.

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!