Superpark Planai Spotcheck s Monster Energy

Zima na našich horách je taková jaká je a i kvůli tomu jsme letos v redakci naplánovali několik výletů do alpských resortů, abychom vám přiblížili některé z místních snowparků. Prvním z nich byl Superpak Planai, kam jsme se vydali s českým teamem Monster Energy.

Před dvěma týdny jsme se vypravili do rakouského Schladmingu, nad kterým se rozpíná resort Planai a jehož součástí je i Superpark Planai. Ten patří mezi nejlepší parky v Rakousku a jelikož jsme o něm zatím moc neinformovali, dostal se zákonitě do hledáčku našeho magazínu. Na shooting jsme přizvali dva z našich top jezdců - Darka BergmannaRomana Dlauhého, tedy členy teamu Monster Energy, jehož české zastoupení celý trip podpořil. Děkujeme!

Další členy posádky našeho FR vanu byl kromě mé produkční a neustále prudící maličkosti náš dvorní fotograf Yan Renelt a kameraman Filip JäschkeBurg Production, takže vysoká kvalita fotografických a video výstupů byla už dopředu zajištěna. Fíla si s sebou dokonce vzal vrtulníček na gopro, ze kterého vzniklo pár efektních záběrů. Některé z nich máte možnost vidět ve spotcheck editu hned v úvodu článku.

Městečko Schladming je už po dlouhé roky jedním z hlavních snowboardových a freeski center Rakouska a v místní oblasti Salzburgerland společně s Flachauwinklem poskytuje ty nejlepší podmínky pro freestyle široko daleko. Výhodou tohodle místa je navíc jeho celosezónnost, kdy v zimě funguje Superpark Planai a v jarních, části letních a podzimních měsicích se všechno přesunuje na blízký Dachstein. Ten je už dlouhá léta cílem mnoha shreduchtivých snowboarders i freeskiers z celé střední Evropy a hojně ho navštěvují i našinci. To se ale nedá tolik říci o Superparku Planai, kam přecijen zamíří během zimy méně Čechů a i proto jsme vám chtěli tenhle park detailně přiblížit.

O Superpark Planai se stará známá firma QParks, která má na svědomí desítky snowparků po celých Alpách. To, že se o park starají, znamená všechno od komunikace s resortem přes dohadování dealů se sponzory parku, řešení územních úprav, organizace akcí v parku, mediální propagaci až po zajištění každodenního shapingu překážek. Díky mezinárodnímu programu verbování shaperů se tak o Superpark Planai stará i skupinka Čechů v čele s místním mástrem Honzou Šoupalem, kterému neřekne nikdo jinak než Jetel a jeho moravský původ poznáte hnedle když na vás zahaleká svoje příznačné přivítání "Zdareeeeec!". Jetelovi posíláme ještě jednou velký dík za support, informace i za urychlení stavby pro liny, na kterou nakonec došla řada, byť až v posledních hodinách našeho shootingu. Jo a samozřejmě za pivka a klobásky z grilu!

Resort Planai je oproti jiným rakouským střediskům položen poměrně nízko, jeho nejvyšší bod je položen v nadmořské výšce 1906 metrů. Snowpark leží jen o cca 100-​200 nadmořských metrů níže a jeho umístění je vzhledem ke světovým stranám téměř ideální. Slunce na něj skoro celou sezónu svítí tak, že odrazy zůstávají tvrdé a dopady při hezkém počasí měknou. Nehledě na krásné západy slunce přímo vybízející k sunset shootingům. My jsme se na na podvečerní shooting moc těšili, ale bohužel ani jednou nám to nevyšlo, vždycky nám to pokazily mraky. Oblast Schladming-​Planai zainvestovala v posledních letech miliony eur do infrastruktury, zázemí, hotelů, lanovek atd., především v souvislosti s loňským Mistrostvím světa v alpském lyžování, které se konalo právě tady a přineslo regionu obrovskou popularitu. 

Resort i město Schladming tak nabízejí vysoce komfortní služby, samozřejmostí jsou třeba eskalátory z rozsáhlých podzemních garáží až k hlavní kabinkové lanovce, wifi připojení skoro v celém resortu nebo moderní sedačky s vyhřívanými sedadly. Tohle všechno se ale samozřejmě promítá i do ceny permanentek, kdy jednodenní ticket stojí 46 EUR pro dospělé od ročníku 1998 výše, 34.50 EUR pro děti ročníků 1995-​1997 a 24 EUR pro ty nejmladší ročníků 1998-​2007. Za týdenní permanentku pak zaplatíte 253 EUR, zajímavou možností je i tzv. 5 ze 7, kdy můžete využít libovolných 5 dnů ze 7-​denní doby, za 221.50 EUR.

Pojďme se ale podrobně podívat na to, co nás zajímá nejvice - na setup Superparku Planai, ve kterém si najde to své snad každý, od freestylových začátečníků až po profíky. Park je rozdělen na čtyři části, přičemž se ale dá lehce přejíždět z jedné na druhou. Odshora dolů je poskládáno hlavních pět platforem a na každé z nich vedle sebe kolem čtyř až pěti překážek, nemluvě pak o pro lajně, která se nachází trochu bokem. Hned vedle parku jsou rovnou dva vleky, jeden kotvový pro dva a jeden pro jednoho člověka. Vleky slouží i vedlejší sjezdovce, ale pokud nenatrefíte den, kdy trénují lyžařské školičky, tak v podstatě skoro vůbec nečekáte.

Teď už ale jednotlivé překážky, kterých je v parku nepřeberné množství všech typů, velikostí a tvarů. Beginner Area pro začátečníky poskytuje tohle: Jump Box 3m, Rainbow Butter-​Box 6m, Flat/​Down Butter-​Box 6m, Elephant Butter-​Box 6m, Kicker Jump 3m, Kicker Jump 4m a Kicker Jump 5m. Tzv. Jib Area se skládá z následujících překážek: A-​Frame Box 10m, Straight Box 8m, Flat/​Down Box 8m, Step Butter-​Box 6m, Cannon Industry Jib, Tank Jib 4m, Down Rail 8m, Straight Rail 5m, Flat/​Down Rail 8m, Down/​Flat/​Down Rail 12m, Rainbow Rail 6m, Flat TubeFlat Tube 6m. Z pohledu zeshora následuje Medium AreaDown Box 6m, Kicker Jump 8m, Kicker Jump 6m, Kicker Jump 4m, Down Rail 8mRainbow Tube, no a samozřejmě nechybí Pro Line, kterou QParks crew dostavila letos trochu později než obvykle, právě během našeho tripu před dvěma týdny. Ta se skládá z poctivých skoků, a to tři platformy vždy s dvěma odrazy, na první s 10m /​ 12m, na druhé 14m /​ 16m a poslední "máma", jak říkají místňáci s 18m tablem.

Setup parku je každodenně upravován mechanicky rolbou i ručně shaperama a čas od čas je samozřejmě pozměňován, proto výše vypsané překážky neberte jako stav, který je po celou sezónu. Letos měli v Planai stejně jako u nás problémy s nedostatkem sněhu, ale zachránilo je to, že mají kvalitní hliněné základy, a tak lze snowpark postavit ve velkém rozsahu i když zrovna není dobrá zima. Nad parkem je k dispozici pohodový chill-​out s množstvím lehátek a nedílnou součástí je samozřejmě reprodukovaná hudba. Místní partička shapers taky skoro každý den (když je pěkně) griluje klobásky a když se zrovna zadaří, tak od nich třeba dostanete i nějaký pivka tak jako my ;-)

Naše crew strávila na Planai dva dny a poté ještě jedno odpoledne na cestě domů, protože jsme chtěli dotočit právě postavenou pro lajnu a pár dalších záběrů do trick battlu mezi našimi dvěma "herci". Darek s Romanem se jinak do parku pustili hned od prvních momentů po hlavě a materiál přibýval rychle, ostatně jak je u těchle dvou mladých pánů zvykem. Kluci zabíjeli všechno na všem, a tak jsme měli i dostatek času na to, abychom se přesunuli z parku a hledali nějaký spoty. Dára s Romanem maj na spoty mimo snowparky neuvěřitelnej čuch, a tak jsme natočili a nafotili i hodně zajímavý věci v odlehlé části resortu. Nechte se překvapit, o záběry ani fotky určitě nepřijdete.

Spotcheck a zmíněné spotangle nebylo všechno, co z Planai vezeme, můžete se těšit ještě na dva tricktipy a hodně zajímavý trick battle mezi Dárou a Romanem! Na další dva dny jsme se vydali do dalšího snowparku, který spravuje firma QParks, a to do resortu Gastein. O tom ale až příště. 

Díky za support /​ big thanks for support Monster Energy, QParksPlanai. Díky taky RomanoviDarkovi za skvělý ježdění a YanoviFilipem za profesionální práci, všichni samozřejmě bez známky remcání. A vy určitě do Planai vyražte, zajezdíte si skvěle!

Zajímavé odkazy:
www.superparks.at
www.planai.at

Text: Martin "Márty" Večerka
Foto: Yan Renelt
Video: Filip Jäschke /​ Burg Production

Další zajímavé články

O víkendu proběhne Horsefeathers Sneak the Tweak na Mölltalu!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 11. května! Vidíme se tam!!!

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!