Roman Dlauhý by Bára Berdychová

Po nějaké době tu máme přírůstek do rubriky One Shot. Zima zatím byla taková jaká byla, a tak toho zatím v našich luzích a hájích moc nevzniklo. V půlce ledna se ale sešla zajímavá partička v Jizerkách a je z toho tahle super fotka skvěle vystihující atmosféru letošní “zimy”. Více ale necháváme na autorce Báře Berdychové...

Rider: Roman Dlauhý (Burton, Nike, Monster Energy)
Foto: Bára Berdychová
Lokalita: Hrabětice, Jizerky

Je 10. ledna, něco si šmudlám na apartmánech v Bedřichově v Jizerských horách. Najednou slyším Petra: "Hele, Karkys s partou." V duchu mi proběhne: "To je ale blbost, co by tu dělal, na startu Jizerské 50, zrovna Karkys?" Můj pohled se zvedne od vysavače přes vyrovnané mobilní kadibudky k transporteru s přerostlou "instalatérskou trubkou" na střeše. "No, jo, Karkys, co ten tu dělá?"

Kluci (Roman Dlauhý, Darek Bergmann, Lukáš "Bendys" Bendák, Jakub "Shymonkey" Šimůnek a samozřejmě Karkys) se seběhnou a vypraví, že jsou na lovu sněhu. To je poměrně nová, avšak o to oblíbenější kratochvíle. Sníh letos v zimě shání každý! Druhý den volají, že mají připravený nájezd na strom. Venku super mlha! Tý je pořád dost. Horší na focení je snad už jen úplná tma. Moc se mi od snídaně nechce, ale přece nebudu slepice, když mám kluky hned za domem a je to asi letos zatím jediná příležitost, jak udělat aspoň nějakou fotku. Kluci se nechávají roztáhnout za pomoci lana. To šéfuje Tomáš Šimůnek, který během dne dokazuje, že cit pro koping se nezapomíná ani ve snowboardovém důchodu. Tleskáme mu všichni. 

Focení bez blesku zavrhuji, pálím přes vysílačku externím světlem. PocketWizard mě však chvilkama neposlouchá, kontakty na vysílačce zlobí. Pekelnou karmu si vybírá Roman Dlauhý. Mám připravenej hezkej záběr, Roman jezdí stylovku jen kvůli fotce, ale kdykoli ho cvaknu, blesk nereaguje. Jednou, dvakrát, třikrát... Všichni už mají fotky, ale Roman ne. Karmě neporučíš, už mě to na tom samém místě nebaví. Nebaví mě ani "vysírání" vysílačky. Seberu se a jdu na místo, který mám od začátku vyhlídnuté. Ladím vyšší ISO, kašlu na světlo, kluci už skoro končí, jsou ztahaný. Mě to v promrzlých bačkůrkách už taky nijak nerajcuje. Avšak už sakra dlouho vím, že pracovitost "růže přináší", tak neremcám a dřepím ve křoví. 

Příležitostí fotit dobrý jezdce je sakra málo. Hlavně, když jsi holka. A ono, když není koho fotit, tak prostě nic nevyfotíš. Zkrátka bez herce ani nominaci na Oscara nezískáš. Hecuju na dálku z křoví Romana, ať ještě jednou strom s vratama dá. Nejsme žádný kámo bráchové z Discopříběhu, co spolu na Staromáku šmelej bony. Na Romanovi respektuju, že se pro fotku snaží udělat maximum. Je naštvanej, že to s bleskem nevyšlo, ale přece jde. Cvak a je z toho One Shot. 

Díky! S odstupem mi dochází, že to bylo po těch letech, co se motám okolo snowboardingu moje první "neíventový" focení s klukama v životě. Cesty jsou zkrátka občas křivolaté.

Tech. specifikace:
Nikon D 700
Nikkor 24 – 120mm, 3,5 – 5, 6 - na 120mm,
Clona 7, 1
Čas 1/​ 800s
ISO 2 000
EV +0,7

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.