Bydlení na kolečkách, část I: Scotty Wittlake

Tak jako se o Češích mluví jako o národu chalupářů, můžeme o Američanech hovořit jako o národu, který miluje camping v přírodě. Na cesty se majetní Američané většinou vydávají ve svých velkých RV vozech nebo low-budget campervanech, které jsou oblíbené zejména u těch, kteří si velký RV van nemohou pořídit. Jelikož snowboarding je úzce spjat s přírodou a cestováním, je logické, že spousta známých jezdců dala přednost bydlení bez stále adresy bydliště. Jako prvního si představíme Scottyho Wittlakea, který se svým campervanem cestuje po západě amerického kontinentu.

Snowboardista a dobrodruh Scotty Wittlake se rozhodl strávit nadcházející roky ve svém novém campervanu, kterého trefně pojmenoval jako „Rust Bunny“. Cestovat se chystá se svou manželkou do střední a jižní Ameriky. Tam se budou převážně živit chytáním ryb a pečením vlastního chleba. Prostě easy livin. A to vše v Toyotě z roku 1988, kterou si Scotty sám přestavěl na obytný vůz.

Zátěžovou zkouškou vozidla byla cesta na mexický poloostrov Baja California, kde se Scotty vydal za surfingem. Rust Bunny v Mexiku obstál, a tak již nic nebrání většímu výletu, který samozřejmě nemá žádný ustálený plán a jede se spíše na "blind".

Rust Bunny je „skládaným“ vozidlem. Podvozek a kabina pocházejí z Toyoty z roku 1988 a motor z roku 2000. Ubytovací prostory sestavil Scotty svépomoci. Jak říká sám: "Za 800 dolarů se mi podařilo z vrakoviště koupit ojetý motor, který měl najeto přibližně 160 000 kilometrů. Poté bylo nutné vše svařit a přidat do obytné části vozu izolaci a skladovací prostory pro jídlo a další nezbytnosti."

V zadní části campervanu se nachází úložiště pro kanystry s benzínem. K tomuto Scotty dodává: „tato část vozu vždy zaujme celníky na hranicích s Kanadou, kteří si jsou téměř stoprocentně jistí, že v kanystrech najdou nějaké zakázané látky. Takže vždy jim rád tuto část vozu ukážu, aby se přesvědčili, že skutečně jde o kanystry na benzín.“ V obytné části se nachází malá kuchyň s dvěma plotnami a skladovací část pro pánve, talíře a příbory. Malý kuchyňský pult zakrývá v případě neužívání dřez na vodu. Postel se dá ve Scottyho campervanu rozložit do dvou pohovek.

Rust Bunny zatím projel celý západ severoamerického kontinentu od Britské Kolumbie až po jižní cíp mexického poloostrovu Baja. Během následujících dvou až tří let má Scotty v plánu zavítat až do Jižní Ameriky. Během zimních měsíců se vždy s Rust Bunnym vrátí do USA za snowboardingem, aby splnil povinnosti pro své sponzory. Celý výlet se však bude řídit heslem „No plan, no problem“. Scottyho dobrodružství v jeho cestovatelském vozidlu můžete sledovat na instagramu @noplannoproblema.

Originální text a fotky převzaty z Transworld SNOWboarding.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!