O čem je "Keep it Clean"?

Zahlédli jste někdy na Facebooku sousloví “Keep it Clean”, ale pořád vám není jasný co to vlastně je a o co komu jde? Tak tady pro vás konečně máme menší přiblížení projektu, který má velmi jednoduše vysvětlitelný, ale o to náročněji realizovatelný cíl.

Keep it Clean je občanské sdružení založené v roce 2013, jehož cílem je upozorňovat na problematiku pohazování odpadků v přírodě a aktivní úklid přírody. Jinými slovy řečeno - jedná se o skupinu lidí, které už nebaví potkávat odpad na místech, kde se chtějí bavit. Za "IT" v názvu si můžeš dosadit cokoliv - pláž, hory, skatepark nebo park za barákem, kam chodíš venčit psa. Úkol zní jasně: JUST KEEP IT CLEAN!

Stručně a jasně - jaká je činnost KiC? 

Osvěta - hravou grafikou se snažíme připomínat, že pohazování odpadků není normální. Dále se snažíme lidi nabádat k ohleduplnému chovaní v přírodě - viz pravidla KiC níže. Nechceme chytračit nebo někoho prudit - jde nám jen o to lidi informovat a přimět je se zamyslet.

Úklid - uklízíme každý sám a snažíme se k tomu nabádat ostatní (pozn. z čehož máme radost, že se nám to postupně daří, díky!). Do budoucna hodláme pořádat organizované úklidové dny.

KiC pravidla - pomůžeš už jen tím, že je budeš dodržovat… 

- nikdy nepohazuj odpad tam, kam nepatří

- uklízej - je to jednodušší než si myslíš - stačí se jen ohnout k zemi a sebrat - that's it that's all

- třiď odpad

- šetři energie (třeba zhasínej na chodbě nebo zastav vodu mezitím, co se namydlíš ve sprše - detaily, ale v celku to dělá víc než si myslíš)

- upřednostňuj produkty a služby, které jsou vyrobeny/​poskytovány s ohledem na životní prostředí
- řekni o KiC kámošům - šiř myšlenku, "že to chceme mít prostě jen čistý"

Keep it Clean je myšlenka pár kámošů - Gabriely Činkové Tadeáše Kopči (Traga Duo), Bohouše Bartoše (Mystic, Volcom) a Elišky Štecherové (Justbecause.cz) - prostě je štval pohled na ten bordel a lhostejnost lidí a místo remcaní u pivka se s tím snaží něco dělat. KiC je jejich koníčkem - nikdo za to nic nemá, spíše naopak - doposud je sdružení bez příjmů a veškeré výdaje jdou z vlastní kapsy.

Novinkou od KiC je prodej vlastních KiC popelníčků. Výtěžek z jejich prodeje se šetří na první organizované úklidové dny v ČR a na webové stránky KiC, které zatím nahrazuje fanpage na FB. KiC popelníček stojí jen 50Kč a je k dostání v: 

- Mystic Skateshop, Štěpánská 37, Praha 1

- Bar May, Malířská 11, Praha 7

- Freeride Bar, Kamenická 11, Praha 7

- Bouda v Obřím dole, Pec pod Sněžkou

- Haus Sonneneck, Fügen im Zillertal, Rakousko

Jestli se vám myšlenka KiC líbí a chtěli byste ji podpořit, tak napište na eliska@keepitclean.cz. Pomůže různá materiální podpora (jako např. tvorba webu nebo tisk samolepek) nebo i dobrý nápady na co se máme víc zaměřit. Organizujete sami nějaké úklidy, o kterých není moc slyšet? Napište KiC - rádi pomůžou šířit info o akci nebo výsledný fotomateriál z ní. Čím víc se o tom bude mluvit, tím víc lidí nad tím bude přemýšlet a někteří z nich třeba změní svoje neohleduplný chování.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!