Rendered Useless

V této recenzi vám přiblížíme jeden z nejlépe podařených snowboardových snímků z uplynulé sezóny - alespoň co se týče streetového snowboardingu. Nový projekt Rendered Useless má na svědomí zkušený kameraman Jon Stark a snowboardista Mike Ravelson.

Zima 2014 -2015 byla na východním pobřeží USA velmi podařená. To v praxi znamenalo vyšší než průměrnou sněhovou pokrývku, která zároveň vydržela déle, než v mírnějších zimách. Toho využil rodák z Detroitu v Michiganu - kameraman Jon Stark. Jon začínal natáčet snowboarding na středozápadě USA, postupem času se skrze „stáž“ u Ashbury v Kalifornii a shapera na Mt. Hood dopracoval až k hlavnímu kameramanovi u High Cascade Snowboard Camp. Na této pozici pracuje každé léto již několik let. Jon je i jeden z důvodů, proč jsou letní edity z HCSC ve světě tak oblíbené - za oněch několik let prací s kamerou již dosáhl jakéhosi „signature stylu“, který dodává snowboardovým záběrům „koření“ navíc. Po hektickém létě na Mt. Hood se Jon Stark vrací zpět na východ USA, kde v zimě pracuje jako kameraman na volné noze. Za sebou má kolaborace na projektech jako Working for the City a spoustu dalších. Dobrou zimu 2014 -2015 však využil k natočení počinu s názvem Rendered Useless, do které se díky nedostatku sněhu na západním pobřeží USA, zapojili i jezdci z větších vzdáleností.

Bar Dadon & Johnny Brady & Ian Boll
Úvodní party celého videa tvoří trio těchto rodáků z východního pobřeží Ameriky. Jejich ježdění probíhá výhradně na streetových spotech v oblasti Nové Anglie a středozápadu USA - koneckonců, v této oblasti byl natočen prakticky celý film Rendered Useless. Johnny a Bar se nebojí railů ani skoků z betonových zídek. Ian je naopak příznivcem jízdy v „lajnách“, tak jak to známe například ze skateboardingu.

Jordan Morse
Po krátké parkové sekvenci přichází na řadu dnes již bývalý Burton Knowbuddy jezdec - Jordan Morse. Ten to v úvodním klipu zabije frontside boardslidem na strmém triplekinku. Jordan Morse se v lámaných railech přímo vyžívá, tvoří tak velkou část jeho partu. Občas je k vidění i drop. Poslední trik, cab 270, nemůže Jordan odjet na ničem jiném, než na třikrát lomeném railu.

Jacob Krugmire potěší velmi stylovým ježděním, jeho part je však velmi krátký. Po minipartu následuje Parker Szumowski, který je zároveň prvním jezdcem, se kterým se podíváme do backcountry. Jedná se však jen o pár záběrů, zbytek již tvoří ortodoxní jibbing.
Po krátkém „friends partu“ na scénu přichází rodák z Utahu Jesse Gouveia, který překvapí svými kreativními triky na netradičních spotech, mezi které patří různé skály, střechy nebo nedostavěné kontrukce budov.

Přesně v polovině filmu se objeví jediný zástupce (zástupkyně) „něžného“ pohlaví - Mary Rand. Ta za kolegy nijak nezaostává, což platí obzvláště pro streetové spoty. Sečteno a podtrženo, ačkoliv je Mary ženou, její ježdění má koule - stačí se podívat na její full part:

Po krátkém snapchat intru se na scéně ukazuje největší „G“ celého filmu, kterým je afroameričan Jayell White. Ten si jede svoji hru, ať už se jedná o jibbování po skalách nebo traktorech. Brutální crash z wallridu přímo na hlavu nepřinutí dalšího jezdce Andrewa Aldridgeho, aby přestal snowboardovat. Ten kvůli pádu letos zajezdil převážně na lehčích spotech, což Andrewa přinutilo být kreativnějším - až na poslední trik partu, boardslidu na asi sedmkrát lomeném zábradlí.

Po druhé „montáži“ záběrů, ve které se objevují známí jibbeři Ethan DeissJake OE je možné zhlédnout společný part Dana Vinzanta (Vinny) a Zandera Blackmona. Zde není nutné se nějak rozepisovat, part je k dispozici on-​line a my vám ho přinášíme přímo pod tímto odstavcem.

Cole Navin je nováčkem, který se na scéně objevil relativně nedávno. Ve věku necelých dvaceti let již však produkuje světové party, za které by se nestyděli ani největší profi snowboarders. Díky tomuto partu se Cole v populární anketě od Transworld Snowboarding stal nováčkem roku 2016 (Rookie of the Year). Po získání ceny se Cole ihned pustil do natáčení X-​Games Real Snow partu, kde „soupeřil“ proti streetovým legendám a veteránům. Následující video je remixem záběrů, ve kterém uvidíte všechny šílenosti, které je Cole schopný na svém snowboardu vymyslet.

Závěrečná část videa patří hned double-​partu, ve kterém uvidíte jednoho z hlavních protagonistů celého projektu Rendered Useless, kterým není nikdo jiný než Mike Ravelson. Tento jezdec se v posledních letech hodně „vzdálil“ ostatním riderům svým způsobem a stylem snowboardingu, který je jedním slovem zkrátka nepředvídatelný. Mike Rav se válí po zemi a v rádiusech zajíždí nesmysly, ale v jeho podání to všechno dává jakýsi snowboardový smysl. Osobně jeho styl ježdění respektuji, otázkou však zůstává, jak by to na kopci vypadalo, kdyby se půlka snowboarderů kopírujících Mikeův styl válela kotouly z kopce dolů.

Jon Stark je známý svým vytříbeným a alternativním hudebním vkusem. Po dobu videa nás tedy budou doprovázet skladby ve stylu „sadboy melancholie“ a alternativního rocku let devadesátých. Rozhodně se jedná o zajímavé zpestření od většiny hudebních podkladů dnešních snowboardových videí.

V této recenzi jste měli možnost vidět hned několik vydaných fullpartů, což by vás mělo dostatečně navnadit na zhlédnutí celého videa, které je možné zakoupit ve formě DVD nebo stáhnutím digitálního souboru do vašeho počítače.

Film Rendered Useless vznikl za podpory firem Burton Snowboards, Anon Optics, Rome Snowboards, Ride Snowboards, Eastern Boarder, Salomon Snowboards, K2, Crabgrab, Howl, High Cascade Snowboard Camp, 1817 co., Capita SnowboardsSnowboarder Magazine.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!