Videograss - Videogracias

Jako další z letošních recenzí přichází na řadu film od známé party Videograss (VG) s názvem Videogracias. V tomto snowboardovém filmu je minimálně 95% záběrů ze streetových spotů, takže příznivci backcountry si na své příliš nepřijdou. Naopak, pro všechny vyznavače železa tento film vřele doporučuji - nejnovější trendy v jibbingu (ať už se jedná o styl oblékání, triky nebo spoty) uvidíte právě v tomto filmu.

Produkce Videograss vznikla zhruba před osmi lety, kdy se parta kolem snowboardové legendy Mikey LeBlanca rozhodla udělat snowboardový film tak trochu jinak. V době, kdy vyšel první film od VG, většina ostatních filmů pracovala s velkými rozpočty – záběry helikoptérou z Aljašky byly ve větších produkcích takřka samozřejmostí. Po nástupu finanční krize v roce 2008 se však budgety snowboardových produkcí ztenčily - toho „využila“ parta VG a přišla s prvním low budget filmem, který neměl úplně hvězdné obsazení… Filmy od Videograss se staly tak populárními, že v letech 2011 a 2012 VG produkovalo dva snowboardové filmy ročně. V téže době došlo taky k „akvizici“ produkční party Keep the Change (KTC), která tak začala natáčet pod křídly Videograss. Ve stejné době však došlo k masivnímu nástupu platformy iTunes, přes kterou jsou snowboardové filmy levnější a pro koncového uživatele dostupnější. První problémy s vydáváním DVD se projevily už v roce 2013, kdy Videgrass začala své filmy pojmenovávat poněkud depresivně: The Last Ones (2013) a Mayday! (2014). Zároveň tím parta dala najevo, že od „hard-​copy“ dévédéček nechce ustoupit. Mnoho z nás, včetně mně a kluků z VG, totiž preferuje kolekci snowboardových DVDs - pěkně ve fyzické podobě.

Videogracias je již v pořadí devátým filmem z dílny Videograss. Letošní sestava jezdců doznala poměrně velkých změn, jelikož část VG stálic jako například Joe Sexton, Scott Stevens, Louif Paradis, Chris Grenier aj. natáčela s jinými produkcemi (ThirtyTwo, Déja Vu). Absence těchto jezdců vedla produkční partu VG ke zrušení tradičního side-​projectu od Keep the Change. A právě vybraní jezdci z této party nahradili ty chybějící.

Intro celého filmu je stejné jako teaser v iTunes… Ti z vás, kteří nemají možnost film skrze iTunes sledovat, mohou očekávat něco podobného dvěma teaserům, které Videograss vypustilo na internet před pár měsíci.

První dva party filmu tvoří borci z party KTC - Mark WilsonTommy Gesme. Kluci jezdí jenom streety, takže se jedná čistě o městský snowboarding. Malou výjimkou je cameo od Blaka Paula, který si vypráskne stylovou točku do prašanu v Jackson Hole backcountry. Mark a Tommy zajíždějí nejtechničtější streetové comba, a to vše v nejlepším stylu. Tommyho povedené videoparty z posledních let nezůstávají bez odezvy – po odchodu z Burtonu Mr. Gesme nově jezdí za Salomon a Adidas snowboarding.

Následuje part Harrisona Gordona, který není nutné nijak více rozebírat, jelikož VG jeho full part dala k dispozici na internet zdarma. Harrisonův part jste měli možnost sledovat i prostřednictvím exkluzivního rozhovoru na našem webu. Každopádně v tomto partu určitě uvidíte nejvíce backcountry snowboardingu z celého filmu.

Nový člen VG party Alex Sherman brousí železa, betonové zídky i dřevo. Jeho „weed part“ do Videograss stylu jednoznačně pasuje. Techničtější jibbing nečekejte, Alex má raději stylové transfery s „jednoduššími“ triky. Po Alexu Shermanovi se vracíme opět k techničtějšímu jibbingu, a to prostřednictvím Justina Froniuse. Jeho full part je, podobně jako v případě Harrisona, na internetu volně ke zhlédnutí. Na Justinův last trick (cab 270 na doublekinku) je radost pohledět…

V prostřední části filmu je vyhrazen prostor pro homies jezdce, kteří z různých důvodů neměli možnost natočit s VG fullpart. Postupně svůj jibbingový um předvedou riders jako: Zac Marben, Ben Bilodeau, Cody Beiesdorf, Darrel Mathes, Nick DirksSam Taxwood.

Dan Liedahl, kterého většina snowboardového světa zná pod přezdívkou Danimals, je jezdec který do snowboardingu hodně šlape. Jeho sponzoři si toho jsou vědomi, a proto například Ride Snowboards pro Dana připravila jeho první promodel snowboardu, který bude k dispozici během zimy 2016/​2017. Danimalsův part je plný agresivního streetového ježdění, podíváme se však i do Alp, kde Dan pošle pár triků na menších backcountry skocích.

Derek LeverLayne Treeter nám předvedou hodně technický jibbing, který prolínají i trochu punkovější triky, takže o zlomená prkna není nouze. Kluci to na streetech opravdu umí, takže pokud tato jména vidíte poprvé, určitě si je zapamatujte - rozhodně to není naposledy, co o nich uslyšíte. Naopak ti, kteří dříve sledovali videa od KTCD.O.P.E. ví, co od těchto zabijáků očekávat.

Ender part je možné charakterizovat třemi slovy: Inspired by skateboarding. Jed AndersonGus Engle to umí na kolečkách stejně tak jako na sněhu, Jed je dokonce i sponzorovaným skateboardistou. Výběr spotů a triků je úplně jiný než u ostatních jezdců ve filmu, což je pravděpodobně způsobeno jejich inspirací ze skejtu a možná i v umění, kterému se oba věnuji. Poslední dva triky od Jeda jsou opravdu z jiného světa, víc ale prozrazovat nebudu…

Soundtrack filmu Videogracias tvoří z velké části undergroundové skladby. Kytary a rap jsou přibližně ve stejném poměru. Mně osobně soundtrack hodně bavil a písničky ke každému z jezdců sedí i z hlediska jejich stylu ježdění.

Pro každého ridera, kterého baví raily a jibbing obecně, jsou filmy od Videograss možná i nutností. Příznivci prašanu a velkých hor si na své asi moc nepřijdou - cílovou skupinou pro tuto produkci je jednoznačně skupina snowboardistů, která ráda ničí prkna na "tvrdých" površích. 

Pokud vás recenze zaujala, máte možnost snowboardový film Videogracias zakoupit ve fyzické formě (DVD/​Blu-​ray) na VGsnow.com anebo ve virtuální formě skrze platformu iTunes.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!