Ästhetiker Wängl Tängl Jam 2009

Kvalitní a hojně navštěvovaný snowpark v Penkenu hostil minulý týden snad nejpopulárnější akci v celém rakousku. My jsme měli na místě našeho fotografa Michala Oškrkaného a reportéra Miliona.

Snowboardových závodů je za sezónu opravdu nespočet. Většina jezdců, které sponzoři tlačí k tomu ať jsou vidět, tedy nemají chvilku na to se zastavit a během sezóny si jen tak zajezdit s kamarády. Ästhetiker Wängl Tängl je ale v podstatě pravý opak velké akce se spousty diváky. Jeho jediná podstata je v tom, ať si ho všichni jezdci naplno užijí. O kvalitách parku, který v Penkenu stojí, není třeba dlouho diskutovat a o pověstné skate minirampě v údolí, kterou má pod taktovkou firma IOU Ramps také. Firma, nebo respektivě parta kamarádů Ästhetiker už po sedmé uskutečnila svou velkolepou šestidenní show. Jak tedy vše proběhlo?

Pro tento ročník si organizátoři zvolili progresivní systém, který sami nazvali “Gäng Jam”. Závod, kdy jezdci sestaví tým v počtu čtyř jezdců a hodnotí se jejich celkový dojem z jízdy v parku, kterou jedou najednou. Do týmů byli vždy vybráni tři profíci a jeden jezdec, který se kvalifikoval mezi 15 nejlepších z otevřené kvalifikace pro všechny. Tím se pro spoustu neznámých tváří otevřeli brány dosud nevídané: zajezdit si bok po boku se světovými hvězdami snowboardingu a navíc spolupracovat na celkovém dojmu svého týmu. Nejprogresivnější jezdec, který se takto kvalifikoval byl navíc obdařen klíčky od motorky Suzuki DR125SM. To není špatné, ne?

Ästhetiker Wängl Tängl ale není jen o sněhu, a tak se vždy po ježdění v parku přesunulo dění do široké a zábavné minirampy v Mayrhofenu, kde navíc pozvali organizátoři přední jezdce skateboardových teamů Carhartt a Vans. Program dovršovala hrstka umělců, spřátelených s board kulturou, kteří po celou dobu průběhu Wängl Tängl vytvářeli před očima diváků zajímavé designy na prašanové surf prkna Wolleho Nyvelta, který zde dal poprvé možnost si je ve větším měřítku vyzkoušet. A když už máme takový festival sportu a umění, nesmí chybět i hudební doprovod. Ten letos zajištovala legenda z Brooklynu Masta Ace a bostonský Edo G. Ale pojďme k samotnému snowboardingu. Už samotný „drafting“ byl opravdovou lahodou. Kluci tvrdě šlapali, aby se mohli zúčastnit semifinále a následného finále. Jeho vítězem se stal mladý Reini Rieser z Rakouska. 

Když se při společné skate session domluvili pro jezdci s amatéry, kdo bude s kým tvořit tým a samozřejmě si vymysleli i název, nezbylo než počkat do dalšího dne na semifinálový boj. Azuro bez jediného mraku, perfektně připravený park, kde nechyběly překážky jako surf umístěný na střeše Suzuki Jeepu jako box, či spodní multi překážka, která v sobě kombinovala bazénovou ledvinu, a cornery po obou stranách. To bylo semifinále. Myslím, že kluci udeřili hřebík na hlavičku, protože kouzlo kreativity, kterou spolu dokážou jezdci v teamu vytvořit, je opravdu úžasná. Dva jezdci skáčou na skoku hned vedle sebe a přitom je další podjíždí směrem na box pod nimi a čtvrtý do dopadu skáče frontflip. Vyvrcholení spousty závodů tzv. „Finské jízdy“ tady byl zkrátka hlavní bod programu. Nejpůsobivější byl asi team nazvaný Scallywag, který tvořili Niki Korpela, Joonas Mustonen, Richard HooksEthan Morgan. Předváděli po sobě na skoku triky jako Cork FS 1080 Doublegrab a Double Backflip. Když si uvědomíte, že trik musíte odjet čistě, aby vás kolega letící zrovna za vámi nepřizabil, je to poměrně úctyhodný výkon. Porota tedy vybrala 10 nejlepších teamů, které postupovaly do finále.

Jak už to ale bývá, matka příroda je občas nevyzpytatelná, a proto na všechny jezdce poslední den Wängl Tängl čekalo sněžení a silný vítr. Organizátorům tedy nezbylo nic jiného než finálový jam zrušit a vyhlásit výsledky dle semifinále. Nejlepším teamem se tak stal “Jack N Cheese”, gang ze Švýcarska, který tvořili Iouri Podlachikov, Lukas Blaser, Markus KellerJack Shackelton z Anglie, který se k týmu připojil díky draftu. Ti všichni předváděli neskutečné triky s velkým přehledem a především stylem. “Ä-​Team” neboli Stefan Gimpl, Chris Kroell, Rudi KroellChristian Scheidreiter přesvědčili, že druhé místo nedostali zadarmo. Jako třetí skončili “Pirates Significuntz” neboli jezdci okolo produkce Pirates, obsahující nedávno zmiňovaného Taylora Chorltona, kterého doplňoval Erik Haugo, Danny Larsen a draftující Christian Hettegger. Zvláštní cenu si odnesl za nejlepší trik ve spodní části Taylor Chorlton, když odjel BS 180 do bazénu, který projel na SS a vyskočil z něho SS FS 540. Ověnčen byl také Danny Larsen jako nejlepší „Handplanter“. Jako nejvíce progresivním jezdcem byl nakonec zvolen vítěz kvalifikace Reini Rieser, který to pumpoval jak jen mohl a vše zabil SS BS 900 přes Gap. Za to byl ověnčen titulem “Most Impressive Rider”, tedy jezdcem, který udělal největší dojem a odešel s milým dárkem a to klíčky od Suzuki motorky.

Ästhetiker Wängl Tängl Jam je jistě jedna z největších událostí sezóny v Rakousku. To, co ji dělá právě tak dobrou, je jistě chuť a přístup, kterou k ní organizátoři zaujímají. Jen více takových kreativních akcí. K článku je připojena i tučná galerie od Michala Oškrkaného, tak si ji nezapomeňte prohlédnout. Díky čau.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!