Backcountry Camp 2015

Před měsícem, ve dnech 13.-21. března 2015, proběhl kousek od švýcarského resortu Andermatt další ročník Backcountry Campu, kam mohl zavítat každý příznivec ježdění ve volném terénu. Na programu bylo plno ježdění v místním nádherném terénu, možnost vyzkoušení splitboardů od značky Jones Snowboards a získání teoretických a praktických zkušeností o pohybu ve vysokých horách. Zde je krátký report od Zemiče a fotogalerie od Vítka Ludvíka.

Příležitost, jak si vyzkoušet hračky z garáže legendy freeridového ježdění Jeremyho Jonese - Jones Snowboards, měli díky tradičnímu Backcountry Campu nejen příznivci splitboardingu, ale i úplní splitboardoví začátečníci. Akce má více než desetiletou tradici a do údolí Oberalppass ve vesničce Tschamut, nedaleko vyhlášeného švýcarského resortu Andermatt, se opět sjeli nadšenci pro freeriding, aby získali nové zkušenosti v ježdění a bezpečném pohybu v horách. 

Filip HonkyTonk Boardshopu představil kemperům snowboardy a splitboardy značky Jones Snowboards a ti potom mohli vlastnosti těchto desek na vlastní kůži vyzkoušet. V závěru testování tak měli přesnou představu o tom, jaké prkno si pro své ježdění pořídit, jak ho správně používat a starat se o něj.

Přesto, že předpověď nám moc radost nedělala, každý den se nakonec vydařil. Na chatu jsme se vraceli nadšeni ze sjezdů, ale zničeni šlapáním. Jako první pomoc tam na nás vždycky čekal kotel vynikající polívky. 

Nejhezčí zážitky máme zřejmě z nocování na horské hatě Maighelshutte a následného dne. Spaním v horách jsme si ušetřili hromadu času a sil na šlapání po kopcích kolem.

Některé z kemperů splitboarding uchvátil natolik, že se přidali ke skupice kolem Fiďase a sjížděli kopce do té doby na Backcountry Campu nepokořené. Jako například majestátní Trojzubec, jak jsme štít se třemi vrcholy a několika strmými žleby pracovně nazvali. Další skupinka si pod vedením Brouka vychutnala sice kratší, ale taky nádherné žlebíky naproti přes údolí. Na své si přišli všichni.

Výuku ježdění střídaly přednášky z oblasti lavinové problematiky pod vedením horského vůdce Viktora Kořízka. Teoretický výklad pravidel pohybu v horách a při vyhledávání zasypaných osob v lavinách, jejich hledání a vyprošťování, první pomoc a orientaci ve vysokohorských podmínkách, vystřídal praktický nácvik modelových situací v terénu. 

Partneři BCCampu jsou Ortovox, Arva, Backcountry Access, Boatpark, HonkyTonk, Laviny.cz, díky!

Již brzy vám přineseme report a fotogalerii z Honky Tonk Splitboard Festu 2015, který proběhl v údolí Lizum nedaleko města Innsbruck. Stay tuned...

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!