Big Shock! Freestyle Weekend Praha 2012

O víkendu 13. - 14. října na náplavce u Rašínova nábřeží v Praze vyrostl v rámci veletrhu Après Ski opravdový snowpark. Celou věc jsme měli na starosti my z Freeride.cz, a proto je těžké o téhle akci podat objektivní report. Zkusím tak jen shrnout co se během víkendu dělo a na vás nechám zhodnocení...

Pokud jste loni navštívili veletrh Après Ski na pražské náplavceRašínova nábřeží, mohli jste být svědky prvního nebo spíš nultého ročníku této akce s podtitulem "veletrh zimních radovánek" a určitě vašemu zraku neušel flek sněhu na šikmé cestě od nábřeží k náplavce. Loni měli snowpark na starosti naši kolegové ze ski sekce a setup odpovídal času a financím, které Milis a spol. měli od organizátorů veletrhu k dispozici. I tak se ale session povedla, přišla si na trubce, bedýnce a toi-​toice zashredit řada Pražáků jak na lyžích, tak na snowboardech, a ohlasy byly celkově pozitivní.

FOTOGALERIE OD YANA RENELTA

I proto se agentura MVP, která stojí za celým veletrhem a mimo jiné pořádá další akce jako například Ladronka Fest nebo Město na kole, rozhodla na snowpark v rámci Après Ski zaměřit mnohem více. Slovo dalo slovo a i když bylo všechno poměrně na rychlo, pustili jsme se do příprav a organizace. V tomhle složení v produkci Freeride.cz jsme nikdy podobnou akci ve městě nedělali, a tak to pro nás byla slušná výzva. Naštěstí jsme mohli čerpat ze zkušeností našeho kolegy Ričiho Skandery, který má za sebou takové projekty jako City Jib v Plzni nebo několik ročníků Jib Masters. I tak ale tahle akce měla jedno velké specifikum - chtěli jsme připravit snowpark pro veřejnost, nejen pro show nebo contest pro pozvané jezdce. Jak jsem psal v úvodu, neni vůbec jednoduchý napsat report o vlastní akci, a tak bych vám rád přiblížil jak probíhaly její přípravy a samotný názor nechám na vás. Budeme moc rádi za jakoukoliv vaší zpětnou vazbu! 

Pojďme to vzít popořadě. Jak jsme brzy zjistili, mejvětším problémem se stal sníh. Spočítali jsme totiž, že na "vysněžení" celého parku a jeho údržbu po dobu dvou dní bude potřeba přibližně 150-​200 kubíků sněhu. Pro bližší představu - jedna větší dodávka má objem kolem 2-​3 kubíků, takže si lehce spočítáte na kolik aut to vychází. Sněhovým koordinátorem se na několik dní stal kolega Majk Tomeš, který od této akce doslova miluje hokej a jeho snem je stát se tzv. ledařem. Všechen sníh jsme totiž brali ze zimních stadionů v Praze a okolí. Tímto bychom rádi poděkovali zástupcům těchto sportovišť: Praha - Hvězda, Slavia (Eden), Hasa Vršovice, dále Neratovice, Černošice, Beroun, Kralupy nad VtavouSlaný. Je to tak, sníh se vozil z celkem osmi stadionů v Praze a okolí po dobu tří dnů. Dále děkujeme firmě ČNES a.s. za poskytnutí techniky, konkrétně náklaďáku značky Mercedes-​Benz a "bobíka" - bagru typu Bobcat od značky Phoenix Zeppelin CAT, bez kterých by práce zdaleka nešla tak od ruky.

Ještě než přišel na řadu sníh, museli jsme pokrýt cca 200 metrů čtverečních kartáči a koberci. Tady zase musíme poděkovat ochotě a vstřícnosti firmy Horsefeathers a areálů Free Jump Mlékojedy (Jarda Pekař aka Bezmozek), Jumpark (Roman Dalecký, Kuba Šimr) a Hotboard crew (Bára Spáčilová, Martin Nikl) za jejich zapůjčení. Důležitou věcí pro ježdění ve snowparku je samozřejmě rychlost, kterou na náplavce zajistila 5 metrů vysoká věž z lešení postavená na zakázku profesionální firmou.

Přípravy probíhaly od čtvrtka až do sobotního rána, nejprve stavba věže a první práce na překážkách - přivařování railů k zábradlí, stavba dopadového rádiusu pro drop a wallridu (tady je na místě poděkování především Ričimu, Tomášovi "Hlůšovi" Hlušičkovi, Pepému Samkovi, Miggimu RitteroviHonzikovi Protivanskému), následně za probíhajícího hromadění sněhu jsme dopravili na místo kartáče a koberce, které bylo následně potřeba spojit a rozmístit po celé ploše budoucího parku. V pátek večer přivezl Joseph NovákParks.cz zbývající překážky (tímto také děkujeme), které se za pomoci bandy helperů upevnily do dlažby. 

Do pátečního večera téměř všechno probíhalo podle plánu a my jen s napjatými nervy průběžně sledovali počasí. To nám zasadilo ránu právě v pátek večer, kdy se spustil déšť, což bylo to poslední, co jsme potřebovali. Jak známo sníh v dešti taje velmi rychle, a tak jsme se rozhodli navezené hromady nerozprostřít na plochu parku jak bylo v původním plánu, ale nechat na kupách, které jsme přikryli igelitovými plachtami a koberci. Pak už nezbylo než počkat co déšť do rána se sněhem udělá. Ještě za tmy se parta sešla na náplavce znovu, sněhu sice ubylo, ale nebylo to zas tak hrozný. Začli jsme tak pomocí bobcatu a několika lopaťáků rozprostírat sníh do celého parku, aby bylo kolem jedenácté hodiny všechno ready, už za parádního slunečného počasí.

Setup parku jsme chtěli uzpůsobit jak dispozicím náplavky, tak tomu, aby si na něm zajezdila veřejnost i pozvaní "pros" při exhibicích a večerní show. Celkově se O2 Snowpark skládal z pěti překážek. Z pohledu nájezdu vlevo jste si mohli vybrat asi nejtěžší záležitost, kterou byla pětimetrová jednotrubka přivařená k místnímu zábradlí s dropem cca 3 metry dolů na náplavku do připraveného dopadového rádiusu - čili poslední dobou tak oblíbený a v snb videích často vídaný "rail-​to-​drop". Další variantou byla "hokejka" - tlustá trubka lehce našikmo s krátkým narovnávákem. Vpravo pak v cestě čekal wallride o rozměrech cca 5x3 metry, dosahující až nad úroveň zábradlí Rašínova nábřeží. V dolní části nakonec číhal vlevo 10 metrů dlouhý ke konci zábradlí přivařený jekl nebo vystřelovací dvoutrubka do šikmo položené šestimetrové bedny, tedy jakési áčko bez prostřední rovinky, kterou zastoupil malý gapík. (Mimochodem wallride a raily ze zábradlí najdete v zimě ve snowparku Freestyle Area ve Vítkovicích.)

FOTOGALERIE OD YANA RENELTA

To ale nebylo všechno. Parta z Deštného v Orlických horách připravila bag jump, známý například z akce East Side Session. Hned za koncem jib parku si jezdci mohli chytnout hrazdičku od winche (navijáku) a nechat se roztáhnout po rovném nájezdu na kicker končíčí dopadem v nafukovacím polštáři. V podstatě tak v Praze vyrostl celý slopestyle, který v hlavním městě ani nikde jinde v republice mimo hory nikdy nestál.

Sobota byla nádherná, slunce svítilo a náplavkou korzovaly stovky lidí, které jednoznačně nejvíce zaujala "sjezdovka", jak snowpark s radostí nazývaly všechny velká média. Mimochodem jejich zájem byl velký - články o "sjezdovce v Praze" vyšly ve většině velkých novin a na místo přijely i štáby několika televizí, včetně živého vstupu ze stavby pro ČT. Během celého víkendu využilo možnosti poježdění v O2 Snowparku kolem stovky snowboarderů a freeskierů, nepočítaje pozvané jezdce.

Už během sobotního dne jsme mohli kromě veřejnosti vidět se parkem prohánět české snb hvězdy a máme opravdovou radost, že se akce zúčastnila v podstatě kompletní špička. A kdo nejezdil přes den, ukázal se v sobotním večerním Big Shock! Best Tricku, až z toho nakonec byla hodně slušná "startovka", posuďte sami: Roman Dlauhý, Darek Bergmann, Štěpán Rokos, David Čonka, Martin Matoušek, Petr Horák, Tomáš Tuzar, Dan Paulíček, Martin Kolařík, Dušan Kříž, Tomáš Raiser, Roman Kuřil, Tomáš Teglý, Dan Porkert, Ondra Porkert, Laci Kobulský, Honza Bašný, Petr Bulušek, Miky Pajer, Jakub Šimůnek...

V sobotu i v neděli proběhly Nitro & Armada Public Contesty a největší hvězdou snb části byl jednoznačně Luboš "Shaun" Vlk, který nejen že předváděl obtížná komba na railech, ale i směle metal kozelce do bagu. Zaslouženě si tak odnesl v sobotu prkno Nitro a v neděli vázání Raiden. Tady jsou výsledky Nitro Public Contestu, ty lyžařské najdete v článku kolegy Vránka na ski sekci.

Nitro Public Contest - sobota
1. Luboš Vlk
2. Kryštof Tišer
3. Tomáš Teglý

Nitro Public Contest - neděle
1. Kryštof Tišer
2. Luboš Vlk
3. Jakub Kácha

Vyvrcholením akce byl jednoznačně sobotní večerní Big Shock! Best Trick Contest za umělého osvětlení, jehož se zúčastnily výše uvedení jezdci, za což jim moc děkujeme. Nestává se často, že by se na nějaké akci sešla takováhle sebranka těch největších diktátorů. Session trvala zhruba hodinu a největší radost nám organizátorům udělal prostý fakt, že to kluky bavilo a chtěli co nejdýl jezdit a bavit diváky. Těch se na náplavce sešla hromada, odhadem na Best Trick koukalo na místě cca 700 lidí, což na tak malém prostoru vypadalo docela dobře :) 

Jezdci se po skončení session ohodnotili navzájem a jednoznačným vítězem se stal Roman Dlauhý, který nasbíral od kolegů celkem 13 hlasů. Na pomyslném druhém místě byl David Čonka s dvěma hlasy, což hovoří jasně. Roman to zabil nejvíc, a to nejenom kombem fs 270 - 270 out na áčku s gapem. Další triky nebudu popisovat, všechno uvidíte v připravovaném editu od Martina "Boba" Hausnera.

Big Shock! Best Trick Contest
1. Roman Dlauhý - 13 hlasů

Na závěr bych chtěl za celou FRcrew poděkovat všem, kdo jste dorazili, zajezdili nebo jen koukali, všem co pomáhali a především našim partnerům, bez kterých by snowpark v centru Prahy nikdy nevzniknul - Telefónica O2 a jejich Extra výhody, Big Shock!, Jägermeister, Samson, Tic Tac, ČNES a.s., Phoenix Zeppelin CAT, Nitro, Armada, Parks.cz. Speciální dík patří všem helperům a dobrovolníkům, ze kterých někteří neváhali a na základě naší výzvy na facebooku dorazili bez nároku na jakoukoliv odměnu pomoct se stavbou, takže díky vám: Jakub "Panker" Halfar, Roman Erben, Martin Matoušek, Jakub Mareš, Martin Vlček (řidič nákladního vozu Mercedes-​Benz), Jiří Faldus (řidič Bobcatu), Vojta Tryzna, Petr Dvořák, Viktor Egorenkov, Yaroslav Kushchak, Valera Molčanov, Stanislav Matej, Vojta Marek, Martin Skuhrovec, Ondra Pálka, Honza Lankaš a plno dalších. 

Jak jsem řekl v úvodu, nebudu akci hodnotit, jen jsem chtěl přiblížit jak to všechno probíhalo včetně příprav, které nám daly sakra zabrat, ale spokojenost jezdců a reakce diváků jsou pro nás tou nejlepší odměnou. Akci budeme na 100% chtít příští rok zopakovat, a tak uvítáme jakékoliv vaše názory, připomínky či nápady jak všechno vylepšit.

FOTOGALERIE OD YANA RENELTA

Text: Martin "Márty" Večerka
Foto: Yan Renelt

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!