Blackcomb.cz Jib Contest 2016

V redakci nám přistál report z akce Blackcomb.cz Jib Contest 2016, který se uskutečnil v Mostech u Jablunkova. Jak tahle akce proběhla, kdo se jí zúčastnil a o co se vlastně jelo. To se dozvíš jak na následujících řádcích tak v přiloženém videu, které doprovází tóny Six Feet Under a jejich předělávky TNT od AC/DC.

Psala se sobota 20.února, na kterou si parta kolem Blackcomb.cz snowparku v Mostech u Jablunkova připravila snowboard a freeski jib contest. Šlo o pohodové odpolední ježdění formou jamu a o velmi zajímavé ceny, cash za best trick contest, setkání s přáteli, pohodou u baru Nejsemvelbloud.cz a muzikou v zádech od DJs TammanaRon-​Xe. Východní pohádka se vším všudy.

Hned na začátku musíme napsat, že se contest neuskutečnil na klasickém místě, kde by měl stát snowpark, ale na sokolské sjezdovce ski areálu Mosty u Jablunkova, která už v tu dobu nebyla v provozu. Díky počasí, prioritám ski areálu a všem okolnostem kolem dokola, byli lokálové velmi rádi i za tuhle variantu, takže velký dík ski areálu. Hlavně potom panu Bojkovi rolbaři, který má náš největší respekt. 

Zpátky ale k Blackcomb.cz Jib Contestu, který odstartoval zhruba ve 14:00. Díky tomu byla hromada času, dát po pátečních taškařicích svá rozbitá těla do pořádku nebo je poslat tam, kde byla minulý večer. Za nás volba číslo dvě. A jaký jsme připravili setup? Parta mohla jezdit dvě překážky za sebou, a to buď zatáčku rail, bednu do lehkého speedu nebo menší gap. Pod nimi pak speed rail a double kink. 

Po celý den se v parku pohybovalo cca 30 jezdců, ať už na snowboardech nebo na lyžích. Do závodu se přihlásilo osmnáct z nich, ať už snb, freeski, kluci, holky nebo dvanáctiletý Kryštof Huta, který se toho nebál a za podpory své mamky do toho šel, jakoby se nechumelilo. Respekt a jen tak dále maestro. K vidění byli také čtyři kopretinky, které se přihlásily a jezdily společně s mužskou posádkou. Ať už Térie, Peťka, Zuzka nebo Káťa, všem pětka a klobouček. Na dámský snowboarding hodně dobrý. Diváci kolem dokola, stejně jako DJs, na nich mohli oči nechat. 

Z pánů můžeme jmenovat dvojici Hověz - Džejkob Fojtík, Paprsek crew Proky, Čočis, Palko Šálek, Pepa Rozehnal, Bory, Purma, Ondra Mahdal, lokál majstr Rostík, Faťas a další.

Bar od kamarádů z Nejsemvelbloud.cz jel na plné obrátky, 100 litrů svařáku bylo třeba vypít a věřte, že se vypil, lidi se bavili, parta v improvizovaném parku zabíjela a DJs Tamman Ron-​X nenechali nikoho jen tak stát a každý z dotyčných dorazivších, se pohupoval méně či více. Super atmosféra, rohlíky na tváři a jede se dále.

V kvalifikaci si porota udělala obrázek o celkovém složení, jel se klasický jam, někdo dal více jízd, někdo méně, bylo to na každém, jak k tomu přistoupí. Vzhledem k tomu, že se to nějak extra nehrotilo, tak ideální stav. Bylo super sledovat, kdy se holky, po hecu od svých poloviček, přestaly bát a po vrchních překážkách se pouštěly i na speed rail. Jak Térie, tak Zuzka nebo Káťa se nebály ani double kinku. Peťka zase rotovala jedna báseň na speed bedně. Hodně dobře vy. V kvalifikaci šla vidět vyježděnost party jako Džejkob Fojtík, Hověz, Čočis, Proky, Pepa, Bory, Purma, Palko Šálek, kteří s přehledem postoupili do menšího finále, kde se už v užším složení jel opět jam a porota bedlivě sledovala, kdo bude ten nejlepší. 

Nissi sem tam odpadl, svařák mu velice chutnal. Koho pošle do velkého finále? Uvidíme. Všichni čtyři vybraní freeskieři a snowboarders, dostali možnost čtyř triků na spodní platformě (speed rail + double kink), ukázat své skills a urvat některou z medailí tohoto contestu. Jelo se o velmi zajímavé ceny, ať už o oblečení, Nashgrowshop.cz speciality, snb desku DC nebo dva surf tripy do Francie/​Španělska. I díky tomu to začala parta solidně šroubovat. 

Nakonec brala mezi holkama první hodnocený flek Káťa Vincůrková, která jako jediná holka odjížděla triky na double kinku a i na ostatních překážky v parku (fs 5/​5, bs boro, bs nose, rotace na menším gapu). Mladou pušku Kryštofa Hutu jsme už zmínili, street bedna byla jeho (bs nose, bs boro, fs boro). 

Mezi freeski/​snb to vypadalo následovně - freeski třetí flek bral lokál, který tráví zimu ve Švindlu - „Bory“, druhý flek - Paprsek bro Čočis (kreativita hrozná, v dobrém slova smyslu) a na surfovačku se může těšit Proky, který jezdil skoro vše na switch, v transferech, nejméně kazil a prostě a jednoduše si to zasloužil. 

Pětka, placka a jdeme na snowboarders. Tam jsme dali i čtvrté místo, protože prostě muselo být, alespoň za litr fernetu, Nashgrowshop.cz dobroty a special dárek od Blackcomb.cz snowpark crew bral Hověz (bs nose pretzell out speed rail, one foot bs boro double kink, bs nose double kink). Třetí flek bral Pepa Rozehnal z Brna, který dělal show na menším gapu, přes střízlivého kámoše „klona“, dále pak (fs boro double kink, backroll gap přes „klona“, bs lip speed rail). Dvoječku si vyjezdil Džejkob Fojtík (bs nosepress speed rail, tamtéž 27in 27 out, fs boro) . Šampiónem celého dne, který už někde vybírá neoprén, protože ho bude potřebovat... Tři, dva, jedna - Palko Šálek (transfer 18 do sw 5/​5 double kink, tamtéž transfer 27 do fs bora, bs lip speed rail). Vzápětí se hned odjel best trick contest o bankovky naší poctivé měny. Padaly různé transfery, switche, comba,… Ze všeho nejvýš bych vyzvedl od Hověze trik one foot bs boro přes celý double kink, díky bráško! Jde se na after.

Lokální parta udělala po contestu následnou after, tombolu a párty v klasickém 666módu, která trvala až do ranních hodin. Zdejší Hotelu Beskyd nabídl vše, co bylo potřeba, od punk ubytka, přes sál pro celou akci, parket pro tance chtivý čučoriedky a dacany, které hnal do věčných lovišť, stejně jako na svahu, třinecký DJ Ron-​X a ostravský DJ Tamman. Plznička za 30 vočí, ať se pípa točí, gulášek jako zvon, tombolu, kde byla díky Blackcomb.cz i snb deska Burton Fish 156 za 12k. Bylo to hodně divoké, na Mostech se o tom všem mluví doteď a asi ještě dlouho bude. 

Tenhle report bych ukončil hláškami, které se udály a nejsou žádnými výmysly: Ranní telefon na „recepci“, „Parto, nenašli jste tam někde skoro nahou holku s červenými vlasy, musí tam někde být?“... „Jsem tady na té posteli někoho večer porcoval nebo proč tady je tolik krve“... „Pane organizátor, na pokoji číslo 3 někdo střílel pistolí do zdi a pak tam maloval kofolou ?“... „Šéfka, 10 Plzniček na stravenku, šlo by ? Nějak to uděláme“... „Můžete nám na snídani přihřát těch posledních 5 litru svařáku šéfka, ano můžu a co budete snídat, tak ještě 10 Plzní prosím“

Samozřejmostí je děkovačka všem lidem co přišli na akci, jezdili, podpořili, bavili se, díky moc. Dále pak panu Bojkovi, Sikorovi, Tauferovi, rolbaři, lokální partě, bez které by to nešlo udělat ani omylem, každý ví, kolik toho udělal a za to mega dík každému jednomu. Sponzorům akce - Blackcomb.cz, Nejsemvelbloud.cz, LSD Energy Drinks, Surf-trip.cz, Jakopsik.cz, Nashgrowshop.cz, GM Live Jablunkov, S4F, Lilkavanilka.cz, Nejgrow.cz, Woxo Impressions, FReeride.cz, Future Control, ski areál Mosty u Jablunkova, Hotel Beskyd Mosty u Jablunkova, Blackcomb.cz snowpark Mosty u Jablunkova. Díky všem za vše, vážíme si.

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...