Boardstar Snowblink Jam 2015

Minulou sobotu jsme zavítali do malého města v Královehradeckém kraji, kde se konal slavnostně první ročník Boardstar Snowblink Jamu. Akce to byla povedená a vy teď můžete sledovat report i s fotkama!

V sobotu 28. listopadu proběhl v Novém Městě nad Metují jibbingový závod Boardstar Snowblink Jam 2015. Na závody jsme vyrazili v tříčlenném složení já, Tomáš Löttl a Zolo Strcuľa. Sraz byl naplánovaný klasicky na Čerňáku a po rychlém přeskládání věcí jsme vyráželi směr Královehradcký kraj.

Po příjezdu na místo nás překvapil velice dobře postavný setup s nekompromisní rozjezdovou rampou. Po krátkém rozkoukání a pozdravení s místními jsme neváhali už ani minutu a začali se oblíkat.

Set up obsahoval dvě parádní překážky, které byly položeny z kopce. Rozhodně nejvíc využívaný byl 6m rail (trubka), který se na první pohled nezdál úplně nejnižší. Vedle ní byla o něco delší 6,5m úzká bedna, která hrála do karet zejména skierům. Jezdci měli na rail luxusní rychlost, kterou jim zajišťovala velká konstrukce z lešení. Mimochodem ji organizátoři stavěli sami. Ne často se na závodech tohotu typu setkáváme s rozjezdem, který ti dá dostatek rychlosti jako tahle. 

Ze zažátku se i zdálo, že rychlosti budou muset jezdci ubrat. První pokusy se odjížděly někdy i do půlky parkoviště po betonu, což nejeden majitel nového prkna ocenil. Kluci ještě vymysleli malou rouru for fun na dojezdu, která ale musela být odstaněna především z bezpečnostních důvodů. Jak už jsem zmínil, rychlost na dopadu byla stale vysoká a leckdy se zdálo, že se někdo o tu rouru přerazí.
Organizátoři nelenili a se sněhem to zvládli opravdu dobře. Nepamatuju si akci tohoto formátu, kde by bylo tolik sněhu. Rozjezd, dopad, všude okolo byl dostatek sněhu i na rozdávání. Za to mají velký respekt!

Do samotného závodu se přihlásilo okolo 20 riderů na snowboardu a 12 na freeski. Po krátkém zpoždění zapříčeněným technikou a mikrofonem se rozběhla kvalifikace. První na řadu přišly freeski a za nimi hned snowboard. Protože bylo ve snowboard sekci více riderů, byli rozděleni do dvou heatů po 10. Každý heat trval půl hodiny a riders měli dostatek času ukázat co v nich je. A věřte, že někteří dokonce běhali zpátky na žebřík na rozjezd, aby toho stihli co nejvíc. Jak jsem již zmínil, nejvíce využívanou překážkou byl rail, který dostával pěkný záhul po celou dobu. Borci ze záčátku sázeli hlavně rozehřívací triky jako boardslidy, noseslidy, 1 do fifty, různé rotace ven a sem tam nějaká rotace do railu. Už v kvaldě jsme ale mohli vidět plno technických triků, které padaly na první. Po odjetí kvalifikace následovala asi hodinová pauza na doházení sněhu na dopad a re-​shape náskoků. Následné solení a čekání na ten správný čas rozjet finále. Jelikož zde byly dvě katogorie, nejdřív se jelo finále freeski a potom ten lepší snowboard. Bohužel kvůli posunutému programu se jelo finále snowboard už za tmy, se kterou organizátoři očividně nepočítali. Nic ale nenechali náhodě a namontovali na set-​up pár halogenů plus dobrosrdeční lidé přistavili svá auta a nechali je běžet se zapnutými světly. 

Zpět k finále snowboard. Už od kvalifikace bylo nejednomu haterovi v publiku jasné, kdo si to tady rozdá o první místo. Určitě ale musím vyzdvyhnout jak lokály, tak i kluky, kteří si zde přijeli zajezdit for fun. Vůbec se toho nebáli a například lokál z Fajtova kopce Pepa Nožička sázel triky jako 1 do 1 ven, blunt 27 ven atd. Dalším kdo neunikl mému oku byl Štěpán Košík, který si to na závody namířil s ukousnutým tailem. Věřte nebo ne, odjížděl triky i do fakie. Mezi další riders, kteří si vybojovali místo ve finále, byl Porky nebo Olda Čížek. Rider, který mě zaujal svým stylem a pozitivní energií, byl Adam Černý, jež ve finále hecoval front flip mezi railama. Ten pro něj nakonec bohužel nedopadl šťastně, podle posledních informací si Adam při čtvrtém pokusu zlomil ruku a dojezdil. Tímto mu za redakci přejeme brzké uzdravení a rychlý návrat na kopec! 

Opět se vracíme zpět k výsledkům a na třetí vybojované místo se dostal Petr Marčík. V kvalifikaci dával věci na jistotu a ve finále to stvrdil například nosepress 1 ven, froňo, blunt 27. Největším oříškem pro porotu byl jednoznačne battle mezi Tomášem LöttlemZolem Strcuľou. Tomáš svou kvalifikační jízdu totálně zabil a odjel na co sáhl. Ve finále potvrdil svou kvalitu a přidal pár combo triků navíc. Z jeho repertoáru bych jmenoval fs boardslide pretzel, 1 do fifty 3 ven, fs blunt 27 ven, fs boro přeskočený do normálu a tak dále a tak dále. Ani to ale nestačilo na slovenskou mašinu v modré mikině. Zolo ve finále nasázel co se dalo. Mezi jeho první triky bych mohl zmínit bs lipslide, fs boardslide, ss fs boardslide, 1 do fifty 3 ven a postupem času, kdy to ve finále začalo vřít, přeskočil na druhou nohu a žačaly padat věci jako switch 27 boro 27 ven, ss 1 do 36 ven a já už ani nevím co všechno. Zolo to tam liskal jeden za druhým a když k tomu nakonec přidal i ten switch, o vítězi bylo postaráno.

Když to celé shrneme, tak Boardstar Snowblink Jam 2015 se vyvedl parádně. Na to, že se jednalo o první ročník téhle akce, kluci odvedli velice dobrou práci. Počasí vyšlo jak z katalogu na jiberské závody, kdy ani nefoukalo ani nepršelo, bylo jen příjemných -5.Líné publikum, ze kterého se ozývaly spíše jen objednávky na párek ve stánku, se ke konci konečně vzchopilo a trochu podpořilo jezdce svými ovacemi typu wooh, joo hustý atd.. Doufáme, že bude mít akce pokračování i příští rok, abychom se zde mohli setkat ještě v hojnějším počtu a organizátoři to vyladili ještě do větších perfektů.
See ya next year!

Velký dík patří sponzorům Boardstar.cz, Monster Energy, Armada, Blackcomb, Nitro Snowboards, Snowpanic, Primátor a hlavně kluků, kteří dali celý setup dohromady! A za fotky děkujeme Ondrovi Kučerovi.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!