Burton Špindl Spring Sessions 2009

Jezdecky nejpopulárnější akce roku je definitivně za námi. My jsme se i letos samozřejmě účastnili mediálně - aktivně, a tak jste zde na našem webu mohli najít propozice, daily updates, výsledkový servis i soutěžní a public fotogalerie. Na mě už teď zbylo jen napsat závěr a otevřít tak prostor hromadám fotomateriálu od mých kolegů… tady je...

Věčný společník snowboardových akcí – počasí – se letos chtěl zavděčit, a tak podržel zimu co nejdéle a chvíli před začátkem Burton Špindl Spring Sessions (BŠSS) skočil rovnou do režimu léto. Všechny čtyři dny tak bylo nepochopitelný azůro a vedro, kdy se člověk potil i v tričku.

Fotogalerie od našich fotografů zde:
DAVID BLAŽEK, ALEŠ FOFF, MIKI OŠKRKANÝ, JAKUB FULÍN, TOMÁŠ FLÉGL, YAN RENELT.

Park ve Svatém Petru byl letos opět ve stylu „zůstávám stát s otevřenou hubou“ - nesporně o další kus lepší než loni. Celý areál byl vyzdoben v pouťovém stylu, dřevěné překážky zářily barvami, všude se třepotaly nafukovací balónky a v dolní části areálu byla i střelnice, cukrová vata a řetízkový kolotoč, jupí!

Rampa a skoky v průseku byly v perfektní formě, podle slov mnoha jezdců lepší než na Snowjamu. Organizátoři se tentokrát úplně vyhnuli jibbing překážkám, kterých si všichni určitě užili dostatek během zimy. Naprosté většině jezdců to navíc bylo šumafuk, přijeli si totiž zaskákat.

Nejvýraznější objekty na sjezdovce byly dva maxiskoky – gap a booter, z nichž první a nakoplejší si pochvalovali spíše lyžaři, a ten druhý zase seděl snowboardistům. Poslední překážka – dominanta celého parku – maxi corner v prostoru mezi Erpetem a sedačkou byl rozhodně nejpopulárnější snad u všech jezdců. Dlouhý a plynulý rádius zajišťoval téměř nulovou kompresi, a tak si zde užili ti, kteří letěli metr, i ti, kteří létali patnáct.

V parku na Hromovce, který měl Svaťák doplňovat, měla většina jezdců kvůli pomalému sněhu trošku problémy s rychlostí, překážky ale byly příjemně postavené a na závěrečném doublekinku a speedrailu byly k vidění velmi slušné triky.

Pod parkem bylo hlavně v sobotu i slušné množství diváků, kteří si kromě opalování užívali především soutěže jako Grab&Spin nebo závěrečnou session na corneru. A mimo večerních parties u rampy nebo v Erpetu se konala i spousta dalšího programu pro návštěvníky letošních BŠSS. Po organizační stránce byly BŠSS zvládnuty perfektně a organizátorům patří také velké díky za perfektní zázemí pro riders a média.

Na místo dorazilo neskutečný množství výborných jezdců a to nejen mnoho desítek těch pozvaných, ale taky nekonečná řada dalších, neméně vítaných. Jinak řečeno, na místě byla až na několik výjimek úplně celá česká scéna. Radost ze setkání jen drobně kalil fakt, že se rozhodně všichni nemohli vejít na jednu sedačku.

Vzhledem k velikosti parku jsem bohužel mohl vidět současně jen naprostý zlomek dění. Zmíním tedy jen některé jezdce a highlights, které nelze vynechat. Těm, které jsem neviděl, se velice omlouvám a věřím, že kolegům s objektivy se je zachytit podařilo.

Nejvšestrannějším jezdcem byl jednoznačně Roman Dlauhý, ten projížděl shred zónou s největší jistotou, v rádiusech se bavil handplanty a tailblocky, na skocích létal stylově jako vždy a seděla mu i rampa a corner, kde zabil vysokým alleyoop bs rodeem 720.S podobným přehledem jezdil neuvěřitelně nenápadný Martin Matoušek. Ten se vozil parkem jakoby nic a vypadal spokojeně, mezitím se stihl rozjet například na gap-​kicker, kde jako nic v největším luxusu odjížděl například bs 540 nosegrab.

Pekelně vysoko, nejen v rampě, lítal Matěj Novák, kterému evidentně sedl i corner, kde nevynechal backflipy a podobné srandy. S přehledem jezdil Tomáš Tuzar. Na skocích v průseku stejně jako loni zabíjel Boris Čičman, jehož fs 720 z přední hrany patřily k vůbec nejhezčím trikům, které byly k vidění. Nepřehlédnutelná byla i stále početnější parta mlaďochů, mezi kterými zaujali braši Porkertovi, Michal Biša nebo Martin Mikyska, výborně jezdil samozřejmě i nejmladší z Burton teamu Dan Paulíček, který jako nic poslal například bs 720 na gap-​obludě. Neuvěřitelnou vyježděností překvapoval stejně jako na všech letošních akcích Petr Horák.

Zapomenout nejde i na obrovské množství Slováků, kterých bylo dle slov Kuby Brziaka ve Špindlu víc než na Slovenském poháru. Mezi nimi byly jednoznačně nejvýraznější Quiksilver rakety Maťo MatysMatúš Hubka, kteří svými polety mnohdy zastínili i všechny Čechy. Mimo to jezdilo v parku i několik Poláků a pár dalších cizinců s vazbami na Česko jako Henry Holze nebo Tina Ramholt. Přesto bych si troufl říct, že účast zahraničních jezdců je jednou z mála věcí, které by se mohly do budoucna ještě zlepšit.

Na závěr jsem si schválně nechal trojici jezdců. Pepé Samek, jako vždy vysmátý od ucha k uchu, nenechal v klidu žádný skok, lítal o sto šest a na corneru o sto osm, v rampě motal pětky jako nic a když přiletěl vrtulník, dokázal to, s čím má mnoho českých jezdců problémy – jezdil čistě a odjížděl vše. Druhé místo si určitě zasloužil. Darek Bergmann je čím dál tím nadějnější, žádná překážka mu není cizí a rozhodně mu nechybí energie, hehe. Motal desítky jako nic, mezi tím střihl backflip nebo onefoot, easy riding. Zasloužené první místo a mimo jiné i surf trip jako hlavní cenu si z BŠSS odnesl Honza Nečas. Ten odjel na velkým kickeru snad všechny devítky, kromě toho přidal třeba monstrózní frontflip, transfer corneru, nebo fs 900 v rampě… hmm, slušný!

Nelze tedy opět než chválit, chválit a chválit. Burton Špindl Spring Sessions se prostě povedly na výbornou. Sešli se kvalitní jezdci, velmi kvalitní snowpark a neméněně kvalitní počasí. Ty čtyři dny byly plné zábavy, ježdění, chillingu i parties a myslím, že málokdo tuhle akci nepovažoval za letošní nejlepší.

Chtěl bych zde poděkovat Skiareálu, firmě Burton a všem dalším sponzorům, celé Snowparkdesign crew a taky všem jezdcům, kteří akci dali šťávu. Díky.

Výsledky BŠSS:
Muži:
1. Honza Nečas
2. Pepé Samek
3. Roman Dlauhý

Žena:
Tina Ramholt

Dítě:

Ondra Porkert

Freeskier:
Filip Taraba

Pozn: Prosím čtenáře, aby přispěli svými komentáři pod článek, moje hodnocení bude vždy subjektivní a věřím, že nejsem jediný, kdo ocení i názory ostatních na tuhle či tamtu akci. Napište co se vám líbilo nebo co by jste změnili, váš názor je nejlepším zdrojem informací, jak udělat akce lepšími. Pochopitelně můžete napsat i to, že Mike je kretén, máme svobodu slova, že ano… mějte se…

A nyní už rozhovor s hlavním strůjcem celé akce. Petr "Motor" Najman nám odpověděl na pár otázek...

Ahoj Motore, většina lidí tě zná jako špindlerovskýho headshapera, ale méně lidí ví, že jsi také hlavním organizátorem BŠSS. Určitě jsi tou správnou osobou na následující otázky. Letos to byl třetí ročník Spring Sessions a ten loňský byl zvolen nejlepší akcí roku. Kdo tuhle parádu vlastně vymyslel a jak se povedlo ji dotáhnout do takových rozměrů?

Po tom, co jsem poznal, že v normálním provozu během sezóny jsou v případě každého snowparku limity v množství sněhu, který je možný použít, v prostoru, který je k dispozici a v překážkách, který je a nebo právě není možný jednoduše denně upravovat, chtěl jsem alespoň jednou za sezónu všechny limity překonat a postavit takový park, který prostě bude rozsahem i překážkama výjimečný. A protože myslím, že ve všem co děláš je správný jít pořád dál a dál, tak každý rok jsme ty limity překročili o trochu víc a snažili se postavit lepší a větší park a obecně udělat prostě lepší akci než byla ta předtím… 

I když už nebyl letos setup takovým překvapením jako loni, myslím, že se letos ve většině ohledů BŠSS povedly alespoň o kousek líp. A ten posun je určitě důležitý. Jak si to vnímal ty? Jsi spokojený?

Tak možná, že ti přišel setup podobný loňskému ročníku, ale byl rozhodně o krok dál a překážek bylo o dost víc než loni, i když ty hlavní zůstaly. Letos jsme navíc udržovali i Hromovku, přidali jsme téma celé akce (pouť), připravili soutěže pro fotografy a veřejnost, získali lepší ceny do hlavního hodnocení i dalších menších contestů, vyjednali jsme akční balíčky bydlení a permanentek a tak dál. Bylo toho hodně, co jsme letos upgradovali a taky jsme měli lepší počasí, což vždycky hodně pomůže. A jestli jsem spokojený? Určitě mám pár věcí, které bych chtěl udělat příště zase líp nebo jinak, ale obecně a po tom, jak jsem vnímal různé pozitivní reakce a hodnocení, tak víceméně spokojený jsem. 

Všiml jsem si, že jsi byl po většinu akce pořád pracovně vytížen, stihl sis vůbec letos zajezdit?

To je určitě jeden z bodů, který bych chtěl příště zlepšit. Bohužel jsem si letos během akce fakt vůbec nezajezdil. Stihl jsem jen pár jízd a během každé z nich řešil x telefonátů a problémů a to při ježdění moc v pohodě není. A protože Spring Sessions organizuju pro radost, tak bych si při nich určitě taky rád zajezdil. V práci mám stresu dost, a tak příště to musím zmanagerovat trochu jinak.

Nebudu se ptát, který z jezdců pro tebe byl nejlepší (stejně by to určitě bylo těžké rozhodnout), ale zeptám se, kdo pro tebe byl letos příjemným překvapením? Co tě zaujalo? Která překážka byla podle tebe nejúspěšnější?

Tak překvapil mě třeba Honza Nečas, ne proto, že jezdí hodně dobře, ale to s jakou jistotou a v jakým provedení dal napoprvý, 100%-ně a na největším kickeru v průseku každej trik, kterej padnul na kole při Grab and Spin contestech, to mě určitě překvapilo. Myslím, že hodně lidí také překvapil Matúš Hubka, jak hrozně nadiktoval v sobotu na corneru. Jinak jsem viděl hodně lidí jezdit dobře na různých překážkách a vyjmenovat tady všechno asi nejde. A nejúspěšnější překážka? Asi tradičně corner a table s bonkovacíma kládama a na shootingy asi určitě gap kicker na začátku velký lajny.

I když je to možná malinko předčasná otázka, už teď to určitě bude hodně lidí zajímat. Můžeme se těšit na další ročník? Máš už teď v hlavě nějaké novinky?

Pokud se podaří všechno tak jak bych chtěl, tak další ročník bude. Je jasný, že není možné každý rok akci a park zdvojnásobit, ale určitě se budeme snažit, aby (když bude) byl další ročník zase o kus dál. 

Určitě je tu spousta lidí nebo firem, bez kterých by BŠSS nebyly takové jaké byly a kteří by si zasloužili poděkování. Máš prostor.

Těch lidí a firem, bez kterých by BŠSS nebyly jakými byly je hodně, ale tak alespoň ten základ: všichni partneři, a jejich zaměstnanci - BURTON, Skiareál, Impromat, Red Bull, Jägermeister a ostatní. Celá Snowparkdesign crew a všichni, kdo nám letos pomáhali a na akci se podíleli - od holek z produkce přes extra shapery, DJs, technickou partu a další, až po PTRSNa a jeho crew. Všichni známí a neznámí, jezdci i média a prostě všichni, kdo letos dorazili, se podíleli na atmosféře, kterou akce měla a byli její součástí. Díky…

Fotogalerie od našich fotografů zde:
DAVID BLAŽEK, ALEŠ FOFF, MIKI OŠKRKANÝ, JAKUB FULÍN, TOMÁŠ FLÉGL, YAN RENELT.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!