Expedice Kanada 2015 - 2. část (Whitewater)

Vydáváme se na další část Expedice Kanada, kterou nám přináší kamarádi, kteří na svých splitboardech s hrdostí vozí samolepky SplitUnite.net a Gara Splitboards. Jejich druhá část výpravy tentokrát povede do Whitewater Ski Resortu, kde na ně čekal vymazlenej prašan.

Po šesti dnech mimo civilizaci byl čas vyrazit dál. Opouštíme Retallack a míříme na jih, mezi pravý hippies, do Nelsonu. Ten zatím jen projíždíme a hledáme cestu zpět do hor. 12km jižněji se totiž skrývá místní “drahokam” – Whitewater Ski Resort – malý freeride resort v Selkirk Mountains, Bc. Super staré oldschool dvousedačky, 14 metrů sněhu za sezónu, lehce dostupné backcountry, všichni se znají, žádné fronty. Strmé pláně, lesíky… všechno, co čekáme od kanadských hor tu je!

Pár dní zpátky napadlo poctivých 30 centimetrů prašanu. Nemůžeme se dočkat, jak to nahoře vypadá! Po příjezdu nás čeká místní skipatrol, probíráme počasí a lavinovou situaci, která ačkoliv není ideální, nezdá se být tragická. Dostáváme pár tipů kam jít, poučení a vyrážíme vzhůru.

Padesát let stará dvousedačka nás vyváží do 2000m.n.m., krátká porada a první Whitewater oblouky jsou za námi. Ačkoliv sněhu padlo dost, resort už je dost použitý a bez hlubší znalosti terénu kolem, se nerozježděný sníh hledá težko. Dvě jízdy, jedno kafe, rozhodnuto. Je čas na splitboarding. Skinujeme na nenápadný hřeben a po dvaceti minutách cesty nahoru jsme v úplně jiném světě. Mlhavo, vlhko, zima, ale taky nedotčený sníh, strmá stráň, stromy. Všechno co máme rádi jen pro nás. Spojujeme splitboardy, kontrolujeme pípáky a už jen kreslíme prašanový oblouky.

Poslední jízda dne stojí zato! Plán pro další den je bez komentářů! Resortem se vracíme zpět k autu a odjíždíme zpět do Nelsonu, kde na nás čeká motel. Sprcha a trocha odpočinku se po náročném týdnu hodí. Mexican food a pár drinků v místním baru nám určitě dodá síly na další den. Ráno, po vydatné snídáni, nakládáme stařenku a stoupáme znovu do Whitewateru, tentokrát s jasným plánem, kam jdeme a co chceme jezdit. Ani mlha všude kolem nás neodradí, jen nemůžeme tak hluboko, jak jsme původně plánovali. Nevadí. Pořád je kolem nás spousta srandy!

Pár sjezdů, focení, odpočinek… všechno, co jsme od Whitewater čekali, jsme taky dostali a spokojeni pokračujeme dál. Tentokrát na východ, kde na nás po průjezdu obrovským Kootaney Passem čeká Fernie. Další kanadská klasika, kterou si příště nenechte ujít. 

K první části Expedice Kanada se můžete vrátit na TOMTO ODKAZU.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.