Freebord Open Season 2011

V letních měsících si na našich stránkách můžete přečíst také něco o freebordu, letní to alternativě snowboardingu. Dnes se přesuneme o nějaký ten pátek zpět, kdy v Praze proběhla otevíračka letošní sezóny Freebord Open Season 2011.

V sobotu 7. května se jako start do nové sezóny konal v pražské Chuchli první letošní freebordový sraz, ze kterého jsme pro vás připravili krátký report s podařeným videjkem a fotkami.

Počasí vyšlo více než dobře a tak nic nebránilo tomu, aby se kolem 13 hodiny začali všichni scházet na nově dostavěném dálničním přejezdu, u kterého se nachází krátký kopec s téměř nulovým provozem a úplně novým povrchem. Takže ideální místo pro ty, kteří si přišli tento stále poměrně mladý a u nás nový sport vyzkoušet. Pro začátečníky to byla rozhodně výzva, při které mohli získat jistotu před delšími sjezdy. Pro již ostřílené ridery byla připravena Bunshee Bungee guma, která je schopná roztáhnout témeř 40km rychlostí, dále pak skokánek pro milovníky freestylu a dráha na Freebord cross, kde si všichni užívali dlouhých slidu a snažili si trať co nejlépe najet, aby měli v podvečerním závodě co největší šanci vyhrát jednu z připravených cen. 

Poté co dorazila většina (cca 30-​40 jezdců) jezdců, jsme se přesunuli na první, přibližně 3km dlouhý kopec, který měl také poměrně nový povrch připomínající prašan a stále ne moc prudký sklon. Všichni jsme tak mohli začít bombit. Na kopec nás vyvážela lanovka v podobě FB transitu a dredatého funky řidiče, takže přesunovací jízdy byly po celou dobu pohodlné a bez permic :). 

Na vrcholku kopce byla možnost doplnit tekutiny v místní hospůdce, přímo božskou točenou Plzní, případně doplnit energii od RedBull slečen, které se na nás přijely podívat a doplnit energii.
Po chvíli pro nás začal být kopec moc mírný a například pro německé ridery, kteří dorazili včetně Johnnyho Schmidta (člena nejlepší downhill crew na světě CHOE), začal být kopec tak trochu nudný. Ti se rozhodli užít si ježdění trošku jinak a ukázat nám malou show tím, že si přivázali lana za auta a nechali se tahat do kopce, protože to tak bylo mnohem rychlejší a šílenější. 

Dále byl naplánovaný přesun o 300 metů vedle na očekávaný prudký kopec s krásnými serpentinami a nádhernou vyhlídkou na Prahu. Zde si již konečně přišli na své i něměčtí rideři, kteří jsou mnohem více zvyklí na vysokou rychlost z Alp. Ostatní ale ukázali obrovskou snahu zlepšovat se a za pomoci užitečných rad ostatních, zkušenějších riderů, zde posunuli svůj jezdeckej skill zas o trochu dále. A jelikož je pocit slidování v dlouhých zatáčkách a na prudkém kopci nepopsatelný, zdrželi jsme se zde celkem dlouho.

Kolem 18:00-19:00 hodiny jsme se vrátili zpátky na místo srazu, kde se konal očekávaný Freebord cross. Cílem bylo projet trasu překážek co nejrychleji. Přes překážky v podobě bílých kamenů se muselo slidnout tak, aby kámen projel mezi truckama pod deskou. Vítěz soutěže byl "překvapivě" profi jezdec Johnny Schmidt :). Druhý pak Marek Roth (Mario) a jako třetí se umístil Martin Kužniar.

Po tomto závodu se rozdaly ceny, nálepky a jelo se domů nebo na afterparty, která končila pozdě v noci respektive brzy ráno :).

Během dne měli rideři také možnost podělit se s ostatními o své zážitky z ježdění, navázat nové kontakty, získat tipy na nové spoty a prostě si užít parádní den a k tomu by také měli tyto srazy sloužit. Děkujeme všem jezdcům, fotografům, kameramanům a lidem, kteří podpořili tento sraz!

Zde je již video, které má na svědomí Ondřej Rybár aka Fishazz. Mrkněte jak jsme se měli. Příště doražte i vy.

Fotos by Cyril Adámek

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!