Freeride.cz Just Ride! 2014 - Monínec

Druhá zastávka letošní série snb & ski happeningů Just Ride! organizovaná naším magazínem si v sobotu odehrála svojí premiéru ve středočeském resortu Monínec. Tady je report, fotky a video..

Nejznámější citace z legendárního filmu Jiřího Menzela Rozmarné léto na letošní zimu opravdu sedí. "Tento způsob zimy zdá se mi poněkud nešťastným..." To jsou slova, která dokonale vystihují letošní "zimní" sezónu. Přes všechny podzimní předpovědi meteorologů, chování zvěře a další pranostiky, které prý nasvědčovaly tomu, že tato zima bude velmi tuhá a na sníh bohatá, je bohužel opak pravdou. Namísto zasněžených kopců vidíme zeleno-​hnědé pláně a namísto závějí krtince. Nedá se ale nic dělat, není každý rok posvícení a prostě se s tím všichni musíme nějak vypořádat. My jsme rádi, že se nám to s vypjetím všech sil (našich i lokálů z Monínce) povedlo i na druhé zastávce Just Ridu, byť určitě zdaleka nebylo vše stoprocentní jak bychom si bývali představovali.

Lyžařský areál Monínec se nachází na tzv. České Sibiři, kousek od Miličína, Votic, Sedlčan či nejblíže od obce Sedlec-​Prčice, přibližně 80km jižně od Prahy a 25km severozápadně od Tábora. Poloha tedy nadmíru stratagická, což se projevuje na rychlém vývoji místního resortu, do kterého byly a stále jsou investovány spousty financí. Upřímně když jsme se přibližovali kopcovitou krajinou k místu konání, připadalo nám skoro nemožné, aby se v tomto kraji mohla právě teď konat snowboardová a freeski akce. Až se za horizontem objevil nejvyšší kopec v okolí - Javorová Skála (723 metrů nad mořem) a na jeho úpatí krásně vysněžená sjezdovka se sedačkovou lanovkou, jednou delší kotvou a třemi menšími vleky včetně toho parkového. Skoro zázrak. Veškeré informace o tomto příjemném rodinném středisku najdete na www.moninec.cz.

Od letošního roku se o snowpark na Monínci stará parta Freestyle Area, která má ve svém portfoliu hlavně veleúspěšný snowpark v krkonošských Vítkovicích a letos také staví park na šumavském Špičáku, kam se mimochodem podívá Just Ride! tour už tuhle sobotu. Kluci ví jak shapovat, a tak si i s tragickými sněhovými podmínkami poradili na maximum. Parčík s oficiálním jménem G-​Shock Freestyle Area Monínec tak v dolní části monínecké sjezdovky vznikl sice menší, ale o to zábavnější. K dispozici byly celkem čtyři "platformy", takže si každý mohl dát čtyři shredy v řadě. Na první dvojici překážek (rovná bednarovný rail) navazovala kreativní "branka" na bonkování nebo kratší easy bedýnka. Jako třetí hit jste si mohli dát buďto malý kikřík nebo bednu typu "dancefloor", no a na poslední platformě vyzývala k trikům buď menší příjemná rainbow nebo tlustá roura s odskokem do dopadu. Park tedy spíše pro freestylové začátečníky a mírně pokročilé, formátu akce Just Ride! naprosto vyhovující.

Stanové městečko vyrostlo přímo podél parku, což na jednu stranu přispělo k super atmosféře, na stranu druhou ale trochu separovalo dění od nástupní stanice lanovky. Bohužel jsme ale neměli na výběr, protože původní místo pro městečko v třešňovém sadu pod kopcem bylo vzhledem k blátu (které nahradilo sníh) nepoužitelné a na poslední chvíli jsme tak museli vymyslet jinou alternativu. Snowpark a Just Ride městečko tak žilo vlastním životem a věříme, že kdo chtěl využít atrakce našeho cirkusu, tak si tam cestu našel. K super atmosféře celého dne rozhodně přispělo počasí, od ranních hodin až do pozdního odpoledne bylo krásné azuro, kopcem se linula hudba z našich repráků a o všem dění průběžně informoval náš spíkr Honzík.

V parku jako vždy díky oranžovým trikům vyčnívali naši kameramani Bob (od něhož je video na začátku článku) a Labor (který natáčel zájemcům follow-​cam jízdy na kamerky Drift), fotografka Bára Berdychová a tři naši koučové, kterými tentokrát byli Milli Navrátil, Ondra "Frýmen" Svoboda (snb) a Ondra Beneš (ski). Od těch se pár z vás určitě přiučilo něčemu z freestylu, stejně tak jako od instruktora místní lyžařské školy Maro, který si vzal stranou pár úplných začátečníků.

Hlavní součástí programu bylo jako vždy Demo Test Centrum, ve kterém jste si tentokrát mohli zdarma půjčit a otestovat hardware značek Nitro, Armada, Rome SDS, Burton, Ride, Bataleon, Switchback Bindings, K2 Snowboarding, GravityFlow. U stánku Budweiser Budvar lítaly směrem k vám plechovky Budvárku jedna za druhou a v Jägermeister tee-​pee holky utěšovaly mlsné jazýčky všech, kdo se nemohli dočkat večerního mejdanu nebo si prostě chtěli dát na sluníčku jednoho či dva ledově namražený. Stánek Snowboard Zezula opět nabídl focení momentek i triků, po kterých jste si fotku mohli hned ze svahu fyzicky odnést jako vzpomínku na skvělý den. No a úplnou novinkou byl tentokrát stánek oční kliniky Duovize/​Neovize, specialistů na operace očních vad, ve které jste si mohli nechat změřit jak je na tom váš zrak a případně se dozvědět zajímavé informace o možnostech očních operací.

Na kopci se proháněli snowboardisti i freeskieři a sem tam se objevilo i nějaké to známější jméno snb či freeski scény jako třeba Tomáš Raiser, Honza Bašný, Lukáš "Pospec" Pospíchal a samozřejmě naši koučové Milli, FrýmenOndra. Ti i na konci pohodového dne hodnotili závěrečný Mini Jib Contest, ve kterém jsme mohli vidět od snb riderů i lyžníků třeba frontflipy nebo rodea na malém skoku nebo divoké taneční kreace na danceflooru.

Vítězem contestu se nakonec stal Matěj Habal v kategorii snb a Martin "Novis" Novák v kategorii freeski, za best trick bral věcné ceny od sponzorů jednoznačně Michal "Prouzič" Prouza když kromě 1080 čamrdy na danceflooru napálil na skůčku sw butter do poctivého bs rodea, respekt! Tašku plnou dárků dostala také Erika Freiová za největší snb progres během dne, stejně tak jako Libor Žáček (42 let!) v kategorii freeski. Kromě těchto hrdinů a hrdinek dne bylo vyhlášeno i šest nejpilněších "testérů", kteří za celý den zvládli otestovat hardware největšího počtu různých značek. Ceny od partnerů Just Ridu včetně sixpacků Budweiser Budvar a panáka Jägeru si mohli vychutnat Aleš Křivánek, Jaroslav Čarek, Jan Cimrhanzl, Marie Čerňanská, Tomáš LosertLucie Engelová. Ještě jednou gratulujeme!

Celý den se tak na současné podmínky podle nás vyvedl na jedničku, tedy až na výpadky parkového vleku, za což se společně s klukama z Freestyle Area zpětně moc omlouváme! Po sklizení všech stánků jsme se rychle přemístili do matičky měst, kde se večer a v noci odehrála velkolepá afterparty a svým způsobem i zahajovací mejdan celé letošní Just Ride! série. Do pražského P.M. Clubu vás dorazilo více než tři stovky a atmosféra byla až do rána hodně divoká. DJs AkvamenNobodyListen tradičně rozproudili nefalšovanou Jägermeister Divočinu a lidi pili, tančili a bavili se až do rána... Několik z vás taky vyhrálo v tombole parádní ceny od Snowboard Zezula včetně prkna Gravity a hadýrky od Freeride.cz, takže i těm ještě jednou gratulace. 

Všem, kdo jste dorazili v sobotu na Monínec nebo alespoň večer na party, moc děkujeme a zveme vás na další zastávky série Freeride.cz Just Ride! 2014 - už tuhle sobotu 15. února nás najdete na Špičáku u Železné Rudy na Šumavě a o týden později na Neklidu u Božího Daru v Krušných horách. Snowboardingu a freeskiingu zdar! Sledujte www.facebook.com/freeride.justride.

Další zajímavé články

Rychlovka "Homeruns" s Markusem Ederem

Markus Eder se nám připomíná backcountry jednohubkou "Homeruns"...

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!