Fridge Vienna Big Air 2013

O víkendu se v rakouské metropoli odehrál obří festival Fridge Vienna, jehož součástí byly nejen koncerty několika známých kapel, ale především snowboardový a freeski big air contest na umělém skoku z lešení. My jsme se do Vídně společně s českými riders vydali... a takhle to probíhalo.

Spousta z vás určitě Fridge už zaznamenala v minulých letech, kdy proběhly dva ročníky v Budapešti. Loni se akce nekonala, letos ale vstala z mrtvých a organizátoři připravili velké změny. Po dvou ročnících, které nebyly zrovna nejziskovější, se totiž do Fridge vložila agentura organizující světoznámé hudební akce v Maďarsku v čele s obrovským festivalem Sziget a celý projekt vzala pod svoje křídla, a to jak organizátorsky, tak finančně. Společně s produkční partou 4Bro, skládající se převážně z aktivních maďarských snowboardistů, zpracovali úplně nový koncept a především přesunutí hlavního programu z Budapešti do Vídně.

Ani Maďaři ale letos nezůstali jen u čabajky, ve stejný termín se v jejich metropoli odehrála druhá část Fridge Festivalu, tentokrát ale snowboarding a freeskiing nahradila snowmobile show, tedy exhibice sněžných skútrů. Lidé organizující jeden z největších hudebních festivalů v Evropě samozřejmě nejsou žádní amatéři, a tak postavili obě části (víděňskou i budapešťskou) na koncertech známých interpretů. A k tomu to ještě vymysleli tak chytře, že se mezi oběma městy během víkendu většina kapel vystřídala, takže ušetřili na nákladech.

Vídeň nikdy podobný city big air nezažila, takže se hlavní město země, kde je snowboarding tolik oblíbený a kam většina z nás jezdí za dobrými parky a prašanem, mělo zažít největší snb/​freeski event ve své historii. Na ostrově Donauinsel v severní části Vídně vyrostla několik dnů před akcí obrovská big air konstrukce, kterou známe z mnoha akcí v minulosti i současnosti jako například Freestyle.ch v Curychu a Berlíně, Air & Style v Mnichově a Pekingu, Freeze Festivali v Londýně nebo závodů Světového poháru v Barceloně, Antverpách, Quebecu, Grazu, Stockholmu atd. Vídeňská konstrukce byla podle organizátorů totožná s tou, která posloužila při letošním ročníku Freestyle.ch ve švýcarském Curychu. 

Kromě tohoto kolosu sestavenéno z mnoha tun lešení, která podle spíkra akce Seppiho Schöllera dosahovala výšky "asi tak devíti slonů a jedné žirafy postavených na sebe" (rozuměj 36 metrů), naproti vyrostla i velká koncertní stage pro vystoupení hudebních headlinerů akce. No a aby toho nebylo málo, tak celý areál kromě spousty barů a dalších stánků doplnil i party stan rozměrů, o kterých by se nám na Spring Sessions mohlo jenom zdát. Měl plochu 3200 metrů čtverečních!

Do Vídně jsme dorazili po tentokrát opravdu ultra-​dlouhém záseku na naší skvělé dálnici D1 tak akorát na trénink, během kterého si na skok snažili zvyknout kromě jezdců z celé Evropy i ze zámoří všichni naši reprezentanti. Na Fridge se nakonec podle žebříčku TTR dostali tři naši snowboardeři - Petr Horák, Dušan KřížHonza Nečas, čili momentálně česká big air špička (nepočítaje Martina Mikysku, který se snaží rozhýbat pochroumané koleno). Na místě byla i početná česká freeski partička, která po celý víkend podporovala kromě svých jater i Pepeho KalenskéhoMária Skálu, dva naše zástupce v contestu. Více o freeski části Fridge si samozřejmě budete moci přečíst v reportu od kolegy Matyho na ski sekci. My jsme byli zvědaví především na naše tři snowboardery. Nejen Horis, ale i Neči a Dušan trikově na širší špičku světa bez pochyb mají a ve Vídni měli další šanci to dokázat. V pátečním tréninku si každý dal pět skoků, což tak akorát stačilo na seznámení se skokem.

Kvalifikace

Oficiální program akce vypukl v pátek odpoledne, kdy se na rozjezdovou rampu postupně postavilo všech třicet snowboarderů, mezi kterými nechyběly hvězdy jako Kyle Mack (USA), Sven Thorgren (SWE), Kevin Bäckström (SWE), Mathias Weissenbacher (AUT), Tim Kevin Ravnjak (SLO), Marko Grilc (SLO), Markus Kleveland (NOR) nebo Antoine Truchon (CAN). Ve Vídni se sice zdaleka nesešla úplná špička současného freestyle snowboardingu, přecijen šlo "jen" o 4-​Stars event série TTR, která navíc v olympijské sezóně hraje tak trochu druhé housle. Nicméně fakt, že 7 jezdců startujících ve Vídni je pozvaných na první letošní 6-​Star závod - obří Air & Style v čínském Pekingu, sám o sobě kvalitu contestu potvrzuje a nás může těšit, že se v něm našinci zdaleka neztratili.

V prvním kvalifikačním heatu startovali naši Honza NečasDušan Kříž a oba měli našlápnuto na dobrý výsledek. Bohužel na akcích jako je takhle si dáte pět tréninkových skoků ve čtvrtek, tři v pátek a pak máte jen dva pokusy k tomu, abyste ukázali to nejlepší. A když přitom ještě víte, že když nedáte jakýkoliv double a to nejlépe na switch (nebo na svojí ale mega vysoko a daleko), tak nepostoupíte... platí pravidlo "buď, anebo" dvojnásob. Výsledková listina se tak na konci dělí na ty, co aspoň jeden trik odjeli, a ty co neodjeli nic. Neči a Dušan bohužel patřili k těm, kteří ani jeden ze svých dvou pokusů nedali. Oba dva ale jezdili jako jedni z mála na switch a především Dušan by se svým Switch Backside Double Corkem 1080 býval na 100% postoupil do finále. Chybělo opravdu málo, zamrzí to, obzvlášť když byl stejný trik později v celém závodě vítězný. Ale jak víte, kdyby = chyby...

Naše česká hrstka fanoušků byla na chvíli smutná, ale za chvíli nám náladu spravil Petr Horák. Stejně jako před nedávnem na Pleasure Jamu na Dachsteinu, i tady Horis zase ukázal, že má nervy z oceli. Během tréninku třikrát jako přes kopírák neustál Cab Double Cork 1080, pokaždé se převážil při dopadu na zadní nohu a podlouzlo mu to. Nicméně... první kolo kvalifikace - Cab Double Cork 1080 stomp na čistotu! Druhé kolo kvalifikace - Cab Double Cork 1080 stomp na ještě větší čistotu, vysoké bodové skóre a postup ze třetího místa v heatu do osmičlenného finále!

Z prvního heatu postoupila čtveřice Kim Rune Hansen, Antoine Truchon, Mathias WeissenbacherTor Lundström, z druhého Aljoša Krivec, Kyle Mack, Petr HorákMarkus Mathis. Za branami finále naopak překvapivě zůstali třeba Kevin Bäckström, Tim Kevin Ravnjak, Markus Kleveland, Sven Thorgren, Marko Grilc, Niklas Mattson nebo Emil Ulsletten.

Finále

Na večerní finále už bylo okolí skoku obsypáno tisícovkami diváků, kteří vytvářeli super atmosféru, především pak při pokusech domácího borce Mathiase Weissenbachera, sympatie ale dostávali formou aplausu i ostatní jezdci. Osmička nejlepších měla o jeden skok navíc, takže i Horis mohl počítat celkem se třemi pokusy a navíc neměl co ztratit, už postup do finále byl úspěchem. Bohužel ale stejně jako Aljoša Krivec ze Slovinska nedokázal odjet ani jeden ze svých pokusů a nakonec bral 8.místo, poslední ve finálové osmičce. Po dvou kolech vedl díky parádnímu Backside Double Corku 1080 Japan americký 16-​letý talent Kyle Mack a v dalších dvou kolech se pokusil o Triple Cork. To se mu ale nepovedlo a umožnil tak Norovi Kimu Rune Hansenovi, aby svou poslední jízdou a perfektně provedeným, velkým a čistě ustátým Switch Backside Double Corkem 1080 získal prvenství. Třetí příčku obsadil domácí hrdina Mathias Weissenbacher, také za Backside Double Cork 1080.

Ve finále jsme viděli dohromady 24 skoků, z nichž bylo jen 9 ustátých a jen jeden na Switch. O to víc nás může mrzet, že našim klukům Horisovi (Cab Double 1080), Dušanovi (Switch Backside Double 1080) a Nečimu (Cab Double 900) chybělo tak málo, aby svoje switch triky v rozhodující okamžiky dotáhli k dokonalosti. O to víc ale na ně zároveň můžeme být hrdí, protože trikově na to prostě mají, jen musí přijít troška toho štěstíčka!

Výsledky

1. Kim Rune Hansen (NOR)
2. Kyle Mack (USA
3. Mathias Weissenbacher (AUT)
4. Markus Mathis (SUI)
5. Antoine Truchon (CAN)
6. Tor Lundström (SWE)
7. Aljoša Krivec (SLO)
8. Petr Horák (CZE)
...

25. Dušan Kříž (CZE)
28. Jan Nečas (CZE)

Koncerty

Nejen snowboardový a freeski závod v big airu, ale i nadupaný hudební line-​up dotáhl na ostrov Donauinsel ve Vídni během pátku a soboty více než 18 000 diváků. Neni se co divit, když se program jak na hlavní stagi, tak v obrovském párty stanu hemžil jmény jako Grandmaster Flash, Dub FX, Example & DJ Wire, Crookers, R3hab, 2Many DJs, Freestylers, Booka Shade, Pendulum, Modestep a především páteční Paul Kalkbrenner a sobotní The Prodigy.

První ročník akce Fridge Vienna určitě nebyl bez chyb, ale organizátoři rozhodně postavili základní kámen k velmi atraktivnímu eventu s velkým potenciálem. Možná se někomu city big airy můžou zdát jako přehnaný cirkus, který se samotným snowboardingem nemá nic společného. Podle nás můžeme naopak být rádi, že akce podobného typu přiblíží snowboarding široké veřejnosti, přitáhne k němu spoustu lidí a třeba zlepší ekonomickou situaci ve snowboardovém byznysu, která na tom momentálně není úplně nejlíp. 

Thanks Vienna, thanks Fridge Festival! See ya next year...

Foto: Jan Kasl (www.jankaslphoto.com) - více fotek už brzy na www.facebook.com/freeride.cz.

Další zajímavé články

O víkendu proběhne Horsefeathers Sneak the Tweak na Mölltalu!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 11. května! Vidíme se tam!!!