Funstorm Road Gap Session 2009

O tom, že se český snowboarding snažíme stále posouvat, už jistě víte. Málo kdo ale ví, že podstatnou úlohu v tom hrají taky naše snb firmy, bez kterých by to šlo podstatně hůře. Výjimkou není ani stáj FUNSTORM a jaký unikátní závod tuto sezónu přichystali, se můžete dočíst níže…

Základní kámen tomuto unikátnímu závodu v ČR položil Joseph Novák. Jeho myšlenka se dala do pochodu už několik měsíců předem, musel se nahrnout velký dopad, samozřejmě i velký odraz a nechyběla taky velká díra. Ta se nemusela nahrnout, ale spíše odhrnout, poněvadž potřebovaly projíždět auta. První ročník Funstorm Road Gapu se tedy uskutečnil ve Špindlu kousíček od Erlebachovy boudy přes cestu, za neodkloněné dopravy. Samozřejmě se nic neobešlo bez sponzorů a medialních partnerů, kterými se stali: Funstorm, Jägermeister, Erlebachova bouda, Snow a fun sáňkařská dráha, FlyParks, Yellow point, Freeride.cz, Freemagazine, Board, Xstream.

Původní datum akce byl naplánován přímo geniálně a to hned po Snowjamu, ovšem do všeho se vložilo nepříznivé počasí, a tak byli organizátoři nuceni road gap o týden posunout na 31.března. Tím pádem se nepovedla záminka přitáhnout i zahraniční zabijáky, ale naštěstí se zde sešla aspoň ta naše elita v podobě: Honza Zajíc, Ondra Bauer, Martin Kaňůrek, Richard Skandera, Honza Koukol, Martin Matoušek, Honza Nečas, Ondra Kozák, Honza Řezníček, Boris Čičman. Víc českých pozvaných ikonek nakonec bohužel nedorazilo, ale v průběhu závodu se zjistilo, že to ničemu nevadí a aspoň všechno rychle odsýpalo. 

Před každým velký závodem, co má úroveň, probíhá kvalitní trénink, ten se uskutečnil v pondělní den. Jezdci si okoumali skok, dopad a hlavně zjišťovali ideální rychlost za pomocí sněžných skútrů. Skok byl nakonec dokonale tvarován a umírněn k prudkosti dopadu. To ale neznamenalo, že skok bylo snadné překonat. Vyprávět by o tom mohl Ondra Kozák, který přistál na konec dopadu na záda a byl tak nucen ze závodu odstoupit. Až tedy na jeden crash probíhá vše podle plánu, na rotující ridery přes naše hlavy se dívá opravdu pěkně a tak se nezbývá těšit na finálový den D!

V úterý o půl jedné se ukončují úpravy kickeru, hudba hraje, Jäger létá vzduchem, sluníčko pálí do xichtu a na skok se jako první testovací králík pouští kdo jiný než Honza Zajíc. Další je Boris Čičman se svou bs 5 a nahoru za skútrem si to už šine i Honza Koukol, Neči a další jezdci. Trénink je tedy v plném proudu, všem to náramně jde, přichází krátká pauzička, Migi porichtuje šejping a jde se na finále. 

Hodina třicet, to je čas vyhrazený pro jam session, kterou ze začátku drtí Martin Matoušek, skok zvládá zatím nejlépe a předvádí precizní bs 5 nose, fs 7 a cab 7. Richard Skandera oprášil svá závodnická kolena a také ukazuje náramné štýlo. Po chvíli je tu opět Zája a přivozuje si nečekané zranění. Byl to menší crash, který vůbec nevypadal nějak hrozivě, ale bohužel to celkem dost odnesly Honzovy žebra. Naštěstí stihl už v druhé jízdě vyprásknout fs 9 a tak nakonec neodešel s prázdným rejstříkem triků. 

To už se ale brutálně rozjezdil Honza Nečas a odjíždí bezkonkurenčně nejvíc triků, mezi které patřily např. fs 9, cab 7, bs 7, ale taky novinka - krasavec frontflip nose grab. Další pěknou podívanou předváděl i nejmladší účastník Martin Kaňůrek, odjíždí bs 7 invert a jeho pokus o fs 7 cork taky nebyl k zahození. Honza Koukol dává bs 5 a pouští se do backflipu, kterým dopadá na hranu dopadu, tudíž těsně od propasti a zvedá tak adroš i divákům! Ondra Bauer, jakožto organizátor akce, také nezůstává pozadu a dokonce shaper Michal „Migi“ Ritter si otestoval jaké to vlastně je, letět téměř v šesti metrech nad silnicí.

Ve tři hodiny končí session a my se dem pořádně nadlábnout do pohostinné Erlebachovy boudy. Den ovšem nekončí a před námi je ještě večerní mini session při západu slunce. Škoda, že jezdci jsou už v jiném rozpoložení a za skútrem nahoru se vydává jen Boris Čičman, Honza Koukol a opozdilec Darek Bergmann. Kluci si užijí chvilky romantiky a po pár skocích konečně uzavíráme úspěšný den na noční párty v režii jak jinak než Jägeru.

Zde jsou výsledky letošní Funstorm Road Gap Session:
1.Honza Nečas
2.Martin Matoušek
3.Honza Zajíc
4.Martin Kaňůrek a Boris Čičman

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!