Funstorm Trip Ischgl 2014

Na konci března jsme společně s firmou Funstorm Clothing zorganizovali výlet do rakouského resortu Ischgl, abychom pro vás zmapovali tamní podmínky pro ježdění, a to nejen v parku. Jak to všechno dopadlo se můžete dozvědět díky reportu Ondry Bauera, fotkám Járy Sijky a videu Honzy Doda Dolejšího.

V druhé půlce března vyrazila Funstorm parta na shooting do rakouského Ischglu. Cílem bylo primárně nafotit a natočit matroš do dalšího pokračování spotcheck série na Freeride.cz. Do vozu se cestou postupně narvala parta ve složení já (Ondra Bauer), Miša Biša, Kuba KrálTerka Čermáková, s vercajkem na video záběry pak pán DodoBurg Production a s foťákem brněnský mistr Jára Sijka.

Ischgl nebyl cílovou destinací jen tak náhodou, na místě celou zimu zastával pozici shapera snowparku další Funstorm rider Martin Mates Matoušek společně s dlouholetým zkušeným tjůnerem alpských parků Tomášem Hechtem. Je vždycky jednoduší vyrazit někam, kde jsou kamarádi terénu znalí, nežli objevovat spoty sám. A tak potom, co Márty vyřídil potřebný formality s resortem, který nám nutno dodat vyšel maximálně vstříc, nezbývalo než vyrazit. 

Ischgl je součástí areálu Silvretta Arena ležícího na hranicích Rakouska a Švýcarska. Jedná se o jeden z nejlépe vybavených areálů v celém Rakousku co do kvality zasněžování a disponibility rychlých modernizovaných lanovek. To se ovšem také odráží na ceně skipasů, kdy za denní tiket dospělí zaplatí 45 EUR. Resort se dělí na rakouskoušvýcarskou část. Zatímco ta švýcarská, bezcelní zóna Samnaun, je spíše malým klidným resortem, Ischgl je rušným centrem, kde se to turisty jen hemží. Pro vyznavače party, aprés ski, disco boys apod. je to ideální místo, ulice jsou po večerech plný lidí a podniky na kalbu jsou takřka na každém rohu. 

Mně osobně se nejvíc líbilo v The Golden Eagle Pubu, což je bar s hudbu jako jsou Stouni, Cash, Dylan apod., vymykající se tak ostatním klasickým rakouským diskárnám, připomínal mi legendární Scotland Yard v Mayrhofenu. Zažil jsem tam situaci, kdy náš kamarád Kuba přišel s fenkou Jolly, která si lehla pod lavici a v klidu si tam vegetila. Chvíli na to přišli tři němečtí chlápci, jednomu se přítomnost psa v hospodě nelíbila a měl plnou hubu řečí, Kuba Jolly v klidu odvedl ven. Situaci zaregistroval barman a po krátký konverzaci byli Jurgeni odejiti a psík přiveden zpět, super podnik! 

Snowpark, resp. dva snowparky se nachází na místě zvaném Idalp (2300m), což je centrální křižovatka lanovek a sjezdovek nad Ischglem. Setkávají se zde kabinky vedoucí z oudolu a odtud dále míří sedačky do vyšších horstev. Jedna ze čtyrsedaček vás dovede přímo nad první ze snowparků. Tento park je velikostí překážek koncipován spíše jako "public", po jeho projetí můžete pokračovat traversem přes sjezdovku do druhého "pro" parku, kde stojí každý rok velké kikry. 

Co se týká konkrétních překážek, první park začínal čtyřmi malými funboxy za sebou, výbornými na rozježdění, vedle kterých byly do různých tvarů poskládány plastové roury na shred všeho druhu. Následovalo bongovací lízátko, pár širokých "dance floor" beden, další plastové shred rourytři zábavný platformy za sebou se středně velkejma a menšíma skokama, za kterými byl ještě corner, céčko, či bednovej kink. Po projetí public parkem bylo třeba to pořádně rozhulit, aby se člověk dostal traverzem do druhého parku. 

Ten nabízel dva velký kikry v lajně, první cca 16m lehce do step-​upu, druhej gap s o něco delším tablem, za nimi byla platforma s vystřelovací bednou a plastovou rourou, lajnu ukončovaly variace plastovejch rour: hokejka, double kink, street roura a pár dalších, dle momentálního stavu parku. Vedle pro lajny byly k dispozici tři platformy v řadě se středně velkýma funboxama, na rotace ideálně kolem 54, vedle nich na stejných platformách stály malé beginners skoky. Za nimi se nacházel street rail a opět nějaká ta roura na shred. Park ukončoval malej quarter pipe, lízátko na bongování na funboxu, či jiné srandy, záleželo, co shapers zrovna připravili. Pokud jste si dali oba parky za sebou, mohli jste v jedný jízdě zavdat kolem 10 skoků, či ještě větší počet překážek na shred, což je celkem dost srandy. Ve spodní části parku nechyběl pohodovej chillout u shaperský budky s reprodukovanou hudbou. 

Během našeho pobytu se velká lajna skoků přestavovala kvůli blížícímu se finále World Rookie Tour, fotky a záběry tak vznikly převážně na shredovejch věcech a něco málo na menších skocích. Vzhledem k tomu, že dle kluků shaperů resort koncipuje parky stále spíše pro širokou veřejnost, nenajdete v něm větší věci (vyjma dvou velkých kikrů a vystřelovací roury na platformě za nimi) vhodných na focení, či točení. Dle mého názoru by parku prospělo trochu víc železa na úkor plastu. Plastových překážek bylo cca 90%, dost z nich se trochu kejvalo a plast tak trochu smrděl zakousnutím. Je pravda, že i na nich padaly pekelný triky, zejména následující týden na World Rookie Tour, ale přidat pár věcí ze železa by park myslím učinilo vyváženější a zábavnější. 

Ischgl nabízí také dobrý terény na freeride, a to i tehdy, jste-​li líní šlapat. Na místě jsou pěkný, poměrně strmý stěny a žlaby dostupný přímo z vleku nebo jen s minimálním hikingem. Vzhledem ke snadné dostupnosti si ale musíte po ránu přivstat, aby na vás trochu prachu zbylo. S Matesem jsme si v čase, kdy Miša s Kubou točili Trick Battle, pár příjemných zatáček dali a vzniklo z toho několik supr fotek i záběrů. Po ježdění nebo ve dnech, kdy počasí nahoře bylo bídný, jsme vyráželi údolím směrem nahoru na Galtür hledat spoty. Údolí nabízí pro kreativní voko poměrně hodně příležitostí na stavbu věcí na shred všeho druhu, záleží na momentálním stavu sněhu. 

Co jsme objevili my je vidět na fotkách a ve videu. Vzhledem k tomu, že Mates musel často řešit pracovní povinnosti v parku a já jsem se bojujíc s nedoléčenou chřipkou cejtil jak zpráskanej pes, vzali to na sebe hlavně mladí zabijáci Miša Biša a Kuba Král. Vyzdvihnul bych Králikův FsBlunt na zelený rouře, spot o dost těžší než vypadá na fotce, Mišovu Fs3 z klády až za dopad, Matesů stylovej Fs Rock'n'Roll na betonovym wallridu a v neposlední řadě Mišovy pokusy na double railu přes potok, kdy na první pokus takřka odjel boro pretzel out, nicméně čistej dopad mu překazil asfalt na dopadu, kterej ho chytl za prkno a poslal k zemi. Následovaly dva ošklivý pády, který bohužel sešrotovaly Mišovo prkno a tak trochu i jeho a znemožnily proto další pokusy. Každopádně velkej respekt Mišovi, že do toho šel. 

Díky všem riders za pohodovej čas na horách, Matesovi s Tomášem za pomoc, Mártymu za zprostředkování celý akce, Dodovi s Járou za super foto/​video matroš a Mírovi z Funstormu za to, že se celá akce vůbec uskutečnila. 

Text: Ondra Bauer

Foto: Jára Sijka

Video: Honza Dolejší /​ Burg Production

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.