Harakiri Water Summer Jam by Horsefeathers

Před dvěma týdny se uskutečnila další akce na Harakiri Water Jumpu. Tentokrát se jednalo o Summer Jam by Horsefeathers. Jak celá akce dopadla se můžete dočíst v následujícím reportu...

Druhé letošní závody na Harakiri Water Jumpu byly naplánovány na sobotu 20.8. Předpověď počasí slibovala letní víkend ve znamení koupání a teplot přes 25°C. Vše šlo podle plánu - až do sobotního rána. Popis klimatické situace v železnorudské kotlině bych mohl okopírovat z předchozích reportů o našich závodech. Poměrně vytrvalý déšť a o deset stupňů méně, než nám celý týden slibovala Taťána Míková. JavorŠpičák někdo ukradl. Možná to tak bylo lepší, jelikož šance, že by užaslý pozorovatel zahlédl jejich zasněžené vrcholky, mně přišla tohoto rána větší než malá. Větší než malé bylo i množství alkoholu, který zkonzumovali uplynulé noci HolasKulichem, kteří se na skoku připravovali, už když jsem dorazil. Začali doplňováním tekutin. Třílitrová plastová láhev Bráníku již byla z poloviny zdolána. V 9:30 slušná bilance. 

Ričiho (hlavní organizátor - pozn. redakce) nálada odpovídala počasí. Snažil jsem se ho povzbudit, ale než sem stačil vymyslet něco duchaplného, začaly se z nebe spouštět proudy vody. Naštěstí průtrž mračen neměla dlouhého trvání, mraky se začaly pozvolna protrhávat a přicházeli i první závodníci. Známé tváře jako Cinkál, Rúža, Tomáš Běl nebo Dan Koudelka doplnilo dravé mládí. Kuba Král, který přicestoval již v pátek, aby se seznámil se skokem a Katka Vojáčková, velice talentovaná snowboardistka. 

Počasí se opravdu začalo zlepšovat a start závodu se naplánoval na 13:00. Přihlásilo se 12 snowboardistů a pouze čtyři lyžaři. Do finále postupovalo prvních 6 na snowboardu a všichni freeskieři. Počítaly se 3 nejlepší skoky. Po prvním zahřívacím kole se šlo tvrdě na věc. Lohy se nechal vyhecovat na double backflip a k úžasu všech diváků i závodníků, ho odjel naprosto čistě na prkno! Jediná dívka ve startovním poli Katka Vojáčková se rozhodně nenechala zahanbit a hned po Lohym vyslala double v obrovské výšce a scházelo opravdu maličko, aby ho dotočila! U mého pokusu, který následoval, také scházelo maličko – a vykopl jsem si lyží zbytek zubů... Naštěstí to skončilo pouze lehce roztrženou bradou. 

Po skončení kvalifikace už svítilo sluníčko a přibylo diváků, kteří se tísnili pod stany firmy Horsefeathers, která celou akci podpořila. Ve finále byl jeden skok volný a jeden se losoval. Rovňák všichni hlasitým křikem odmítli, ale druhý los nebyl o nic lepší: 180ka. Další povinné skoky byly backflip a 720.Všichni jezdci stihli 6 skoků a pomalu se začali krystalizovat favorité. 

Na lyžích byl výsledek naprosto jasný, protože Dan Koudelka předváděl triky jako switch backflip, switch rodeo 540 a rodeo 540 double japan. Mezi snowboardisty to bylo podstatně vyrovnanější. CinkálTomáš Běl jezdili svůj vysoký standart, ale statečně jim konkuroval Kuba KrálHonza Lohynský. Padaly stylové 720 a i 900, frontside a backside rodea a i několik pokusů o double backflip. Ve velké konkurenci mužů se neztratila Kačka Vojáčková se svými protaženými backflipy. Ukázala, že je obrovský talent s citem pro odraz. Kolem páté hodiny odpolední už byly sečtené výsledky a mohlo se začít s vyhlášením. 

V nejnabitější kategorii Snowboard muži, se těsně neumístil Pavel Cink, třetí místo urval Honza Lohynský, druhý skončil Tomáš Běl a první místo vybojovala šestnáctiletá naděje českého snowboardingu Kuba Král. Mezi dívkami to bylo celkem jasné… První místo Kačka Vojáčková. U lyžařů obsadil třetí místo Kulich, druhý Míra Čihák a naprosto přesvědčivě bral první místo Dan Koudelka. Ceny v kategorii speciálů si odnesl Pavel Hanzlík za backflip a pokus o sideflip na bobech. 

Velký dík patří všem závodníkům za super výkony, divákům za skvělou atmosféru a samozřejmě firmě Horsefeathers. Harakiri Water Jump je v provozu dokud bude přát počasí, takže jste všichni zváni! 

Teď už ale dáváme play a video od ... nejlépe vystihne co se to v Železné Rudě zase dělo.

Text: Míra Čihák
Foto: Dominik Majer
Video: Martin Šimek

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!