Honkytonk Splitboard Fest 2015

Reportů z volného terénu není nikdy dost, a proto vám dnes s radostí přinášíme další freeridovou parádu. Rozvíjející se splitboarding a s ním spojené výlety do krásných koutů hor, láká čím dál větší část snowboardové komunity. Moravský Honkytonk Board Shop si pro tyto nadšence přichystal výlet do Rakouska, kde na konci března uspořádal Splitboard Fest 2015. Pořadatelé nám zaslali následující report s parádní fotogalerkou.

Čas na splitovani se nám už letos chýlí ke konci. Po firnu se budeme moct klouzat ještě dlouho, ale pudru už asi moc nebude. Pár šťastlivců možná sice zrovna balí saky paky a odjíždí na AK, tam je sezóna v plným proudu, v Chamonix by se taky dalo ještě zaprášit, ale my, co se nikam daleko nechystáme, máme letos to nejlepší asi za sebou. Ale zase tak špatný to nebylo. Stačí si jen prohlédnout fotky ze všech těch kempů. Zatím poslední v řadě byl Honkytonk Splitboard Fest na Lizumerhütte. Jeden by čekal, že se na Velikonoce bude jezdit tak akorát po ledu, nebo v hnoji. Počasí nám ale přálo a všechno bylo jinak.

Celou cestu tam nám pršelo a teplota nešla pod 13 stupňů. Předpověď slibovala sněžení, ale tohle počasí nám moc radosti nedělalo. Přesto jsme věřili, že nahoře bude zima. Offroad taxíka do vojenské zóny, kde chajda stojí, jsme narvali k prasknutí, ale i tak se musel vrátit pro druhou várku. Prken jsme měli dvě na hlavu, takže vybírat bylo z čeho. Pršelo celým stoupáním až do dvou tisíc, tam byla nula a slizko.

Maďarskej pingl ze Slovenska, kterej na chatě celou zimu kmitá, až se potkává, sice říkal, že od prosince nepršelo, ale i tak byl sníh mokrej až na trávu. Dělali jsme jako by se nás to netýkalo a pustili se do ladění a montování vázání.

Ráno nás přivítalo třiceti čísly prašanu, uraganem a lavinovou čtyřkou, která vydržela celou dobu našeho festu. Naštěstí je údolí kolem Lizumerhütte ideální i za těchto podmínek. Ani čtyřka, mlha a vichr nám nepřekazily radost z freerajdu. Po krátký instruktáži šlapaní na pásech, tréningu rozborky a zborky splitového nářadí a používání pípáků, jsme vyrazili do borovicových lesů.

První den sníh vypadal jako prašan a při první jízdě ještě byl, ale během výstupu se oteplilo a prach se změnil v těžkou vatu. Nebyl důvod trápení prodlužovat, šli jsme zpátky na chatu znovu potrénovat s pípákama a ladit chyby v nastavení splitů. 

Během noci se ochladilo na mínus deset a do konce výletu už to tak zůstalo. Připadlo nám dalších třicet a už nebylo na co si stěžovat. Šlapali jsme jak o život, kdo měl sílu, dal i čtyři jízdy denně. Koho přešla nálada po dvou, šel si dát dvacet na chatu. Na konci každého dne, po večeři u půllitru Weizenu, byli všichni spokojeni. Kdo zatoužil po změně, připravoval si jiný prkno, kdo byl spokojenej, nechal si, co měl. Protože bylo prašanu mraky, byl největší zájem o Hovercrafta od Jones Snowboards. Ale jezdilo se na všem, co jsme měli k dispozici. Od Jonese, LTBéčekNitro až ke Gaře. Ty byly určitě nejlíp nachystaný. V délkách kompletů s vázáním od habánů po malý holky si vybral úplně každej. Překvapivě oblíbenej byl Pepého freestajlovej split od LTB Snowboards.

Sešla se nám veselá parta, takže jsme se nenudili ani po večerech. Škoda, že nám zábavu sem tam trochu kazili vystresovaný Helmuti z vedlejší místnosti. Všude se najde nějakej trouba.

Když jsme ve čtvrtek Lizumer Hütte opouštěli, mohli jsme bez problémů sjet až na parkoviště v po kolena hlubokým prašanu. Všude to vypadalo, jak uprostřed zimy. Nádhera!

Splitboard Fest byla parádní tečka za letošní zimou. Povedl se od začátku až do konce, takže máme dostatečnou motivaci připravit na příští sezónu víc podobných akcí pro všechny, kdo milujou freeride v horách, daleko od tajtrdlíků na sjezdovkách.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.