Hotzone.tv Hintertux Opening 2016

Po letní snowboardové pauze tu máme opět podzim a s tím začátek sezóny - alespoň tedy v rakouských Alpách. Čekání na tu „pravou“ českou zimu jsme si totiž na konci září/začátku října zpříjemnili první snowparkovou otvíračkou, která každoročně probíhá v populárním rakouském středisku Hintertux.

Na tradičně první otvíračku rakouského ledovce Hintertux se Freeride.cz crew vydala ve složení Michal Prouza (foto), Jan Plesník (video), Dušan Kříž, Zoltán StrculaMiki Pajer. Na místě se k české crew přidala nová Nitro Snowboards posila Petr Horák. Žádný z těchto jezdců nestrávil léto na americké sopce, v holandské hale nebo v australských Alpách. Cíl byl tedy jasný - rozjezdit se, dostat feeling zpátky do nohou a snažit se vytvořit alespoň trochu decentní materiál pro mediální výstupy.

Po prvních pátečních jízdách bylo jasné, že kluci mnoho času na rozježdění nepotřebují a jelikož první den výletu panovalo dobré počasí, pustili jsme se ihned do vytváření materiálu. Po letní pauze byl hlad po snowboardingu velký a kluci se tak nebáli dávat triky, které většina z nás piluje celou sezónu. Zoltán rozpoutal cirkus stylovou bs 3 out z railu, Dušan odjel hned z první frontside 3 handplant přes „bradavku“, Horis se nebál od začátku na raily naskakovat v backside hardway rotaci a Miki lítal stylové bs 1 ze strany odrazu do boku skokové platformy. Další triky vám již prozradí oficiální video, které budete moci shlédnout už brzy. V parku se proháněli i další čeští jezdci jako například Katka Vojáčková nebo trenér freestyle snowboardingu Richard Skandera s omladinou.

Na Hotzone.tv Hintertux Park Opening 2016 organizátoři slibovali připravený kvalitní park, což také splnili. Lehkou zradou bylo menší množství sněhu, což však na velikosti pro lajny skoků patrně nemělo žádný vliv, jelikož se tamním shaperům opět podařilo postavit macaté skoky s délkou platformy 15-​17 metrů. Na těch chytali airtime rozježdění profi jezdci jako například Clemens Millauer, lokál Werni Stock nebo Marko Grilc. Na jibbech se svým skvělým stylem nejvíce zaujal lokál z Innsbrucku Max Zebe.

Pro normální smrtelníky byla připravena medium lajna o třech skocích, každý s platformou cca 8 metrů. Zbytek parku tvořily jibbové překážky různých tvarů a velikostí, jejichž přesnou podobu vám přiblíží fotky a video v tomto reportu. Vhodné je poznamenat, že v jedné lajně se ve stylu „top-​to-​bottom“ bylo možné projet až na 9-​10 překážkách.

Velkou výzvou na Hintertuxu bývá každoročně hra „světlo-​stín“, kdy se rychlost na překážky v průběhu dne radikálně mění, za což může hora s názvem Olperer. V ranních hodinách na přimrzlém svahu je rychlosti více a naopak během dne, kdy sníh měkne, je až takřka nemožné projet spodní lajnu jibbových překážek. S tím je však každoročně třeba na Hintru počítat, holt přírodě se stále nedá poručit, což platí na Hintertuxu rovnou dvakrát.

Podzimní počasí je v Alpách více než nevyzpytatelné, a proto i nám poslední dva dny tripu podmínky příliš nepřály. Ne-​čas se na kopci dal krátit návštěvou test centra s produkty od předních světových značek nebo například skejtovým pumptrackem, který na jezdce čekal dole u nástupní stanice lanových drah. Zorganizován byl také railjam, ale čeští jezdci se rozhodli věnovat 100% energie do natáčení a focení pro mediální výstupy. Na večerní „aprés-​ski“ program si organizátoři připravili několik premiér - promítaly se například nejnovější filmy AfterForever od Absinthe Films, Method Movie a v neposlední řadě The Fourth Phase od Red Bull Media House. Vítaní sezóny na Tuxu se samozřejmě neobešlo bez bujarých parties, na kterých byla možnost po letní pauze potkat většinu snowboardových známých.

Pokud vás snowpark na Hintertuxu zaujal, sledujte všechny aktuální informace o sněhových podmínkách, setupu a akcích na jeho oficiálních facebookových stránkách.

Za redakci Freeride.cz děkujeme sponzorům Mercedes-​Benz Česká Republika, Olympus CZ/​SK, Jack Daniel's Czech RepublicRed Bull ČR, kteří náš trip podpořili.

Fotky a videa z ostatních otvíraček sledujte na našem Instagramu @freeridecz a na Facebooku.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!