K2 Metal Attack 2009

Každoročně nejoblíbenějším závodem konajícím se v parku na Čihalce je Rail Jam podporovaný firmou K2. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Letošní ročník nazvaný K2 Metal Attack překonal většinu očekávání.

V neděli 8.března se nad Nugget Snowpunx snowparkem na Čihalce po několika dnech objevila příjemně vymetená obloha a s tím spojený noční mráz zajistil vytoužené promrznutí velmi rozbředlého sněhu pokrývajícího kopec. Právě tam totiž v několika dnech předcházejících závodu vzniklo jibbing hřiště, jaké se vidí málokdy. Mezi čtrnácti překážkami obvyklých i neobvyklých typů si to svoje musel najít snad každý příchozí. No a pro ty, kteří se závodu nechtěli účastnit tu byl navíc i velký skok a pohodový corner. K2 Metal Attack 09 může začít.

Ve snaze o to aby si jezdci zajezdili a aby nebyli nuceni jezdit překážky, které byly obtížné nebo jim neseděly, byla zvolena forma jamu. Překážky si každý mohl zvolit dle libosti a k dispozici byl dostatek jízd, aby každý stihl předvést co v něm je.

Na startu se objevilo asi čtyřicet snowboardistů, čtyři slečny a jen necelá desítka lyžařů. Kvalifikační jam trval necelé dvě hodiny a už od prvních jízd bylo vidět, kteří jezdci si říkají o postup do finále. Hodnocena byla hlavně všestrannost a kreativita jezdců - rozhodnutí skutečně nebylo snadné. Bohužel (nebo spíše bohudík) se sešla tak kvalitní sestava jezdců, jaká nebyla snad na žádném lokálním contestu a tak se dveře finále zavřely jezdcům, kteří by jinde brali první místa. Mezi těmi byli například stylový Jirka Mařák, do pohody jezdící Jirka Mališ, Honza Studený, který zabíjel shifty-​press-​rotacemi, Honza Kocourek, který zabil bs 270 na rail anebo Ondra Janků, kterému nevyšly jeho klasické vraždy úplně ideálně.

V asi půlhodinovém finále se potkali všichni finalisté snb i freeski kategorií. Mezi čtyřmi juniory zaujal Martin Forejtek, který se toho nebál a zkoušel i speedrail. První místo si však s přehledem pohlídal snowpunx letec Štěpán Křováček, který dával jednoduché, ale čisté a stylové triky na boxech i lámačce. V kategorii holek, které byly taky jen čtyři, proběhla souboj mezi Lenkou SedlářovouLuckou Kucharčíkovou. Vítězství nakonec těsně ukořistila první jmenovaná, která vsadila na styl a triky na jistotu.

Finále chlapů bylo na úrovni, kterou bych ještě den před závodem opravdu nečekal. Některým jezdcům se sice nedařilo tak jako v kvalifikaci, ale přesto to byla perfektní podívaná. 

Slušně jezdil například Petr Nevečeřal, který dával luxus točky na bedně a blunt komba na speedu. Finále se bohužel nevyvedlo loňskému vítězi Petru Marčíkovi, který nezopakoval svoje super triky z kvalifikace. Nepřehlédnutelná byla dvojice FreemanSatan, kteří do toho šli po hlavě, jak mají ve zvyku, a celkem se jim to dařilo. Snad nejstylovější a zároveň nejmladší jezdec byl Štěpán Rokos, mimo spousty klasických triků zavdal i neobvyklé kombo na speedrailu – rock fs1 ss grind revert. Svůj den měl Cháča, který je v tomhle parku jako doma a dokázal to na všech překážkách od railu po transfer box, k těm nejlepším z jeho triků patřil i ss bs lipslide na lámačce. Dobře jezdil Petr Bulušek, kterému se sice nedařilo tak jako na Mísečkách, přesto stihl odjet hromadu kvalitních technických triků. Na třetím místě skončil Čonkstr, který dával stylovky na step-​up bedně a funboxu i techniku na speedrailu, právě tam padl i ss blunt 450 out, který byl vyhlášen jako Best Trick. Velmi příjemně překvapil Švidra, který s hubou do úsměvu lítal parkem, jako by měl zbrusu nový kolena a minimálně step-​up bednu ovládl, jak se patří, mimo jiné s bs 180 to ss 50-​50 cab 360 out. 

Na první místo vyšplhal naprosto nekompromisně Radim Hovad, který jezdil jakoby nic, při nájezdu na překážku se nenápadně usmíval a dával čistě trik za trikem. Za vše mluví věci jako bs 1 na rail ss bs out, wrongway cab 1 tamtéž, 50-​50 bs 180 to ss 50-​50 na lámačce a závěrečná cab 270 transfer na gap boxu na první pokus. Čistota, styl, pohoda - RESPECT!

Co ještě říct k těmto závodům? Už mě ani nic nenapadá. Myslím, že se povedly tak, jak měly. Všichni na ně budou vzpomínat v dobrém. Již profláknutá pohodová atmosféra na Čihalce byla, bombony od K2 snědený, ceny pro diváky rozházeny a hromada cen za cca 150.000,- byla rozebraná. Z případných nedostatků zbude jen motivace udělat je ještě o kousek líp a opět nalákat tak kvalitní partu jezdců jaká se sešla letos.

Jediná drobnost, která by snad stála za úvahu je otázka, zda by nebylo lepší udělat závody jen pro snb. U freeskierů o ně letos nebyl výrazný zájem a mezi snowboarders bylo hodně těch, kteří by rádi ukázali, co v nich je. Možná to bylo i tím, že v sobotu probíhal Meat Fly Czech Freeski Open 09, kam se sjela cela česká freeski špička. Kdo ale chtěl přijet jako třeba Pepe Kalenský, ten přijel. OK, tak za rok. Necháme se překvapit.

Nakonec jsou tu ještě názory několika účastníků. Petr Marčík, Štěpán RokosFranta „Ondra“ Krk. Prosím pánové…

Zdar Marčus, ty jsi čihaleckej lokál a v parku si skoro furt, jak se ti líbil tenhle závod?
Čus, no jasný, tak park byl zábavnej a zase bezkonkurenční, systém závodu mě moc neseděl, strašně sem se vyndal v kvaldě a pak sem už nemohl :-) a riders byli best, prostě zlo za zlem, prostě SNOWPUNX forever!!!

Čau Štěpáne, jestli se nepletu tys byl na Čihalce poprvé, jaký byly závody?
Mejrrra G. Jop, takže na Čihalce jsem byl poprvý a pecinaa!!! Překvapil mě příjemně počet překážek na délku sjezdoffky. Systém zavodu byl easy, žádny hrocení a dost času na vše. Sešla se pořádná creew všech G’s + super sunshine! Maraas. Takže si myslím, že to byla boží akce kaam pojeduu rád zashredovaat znovu. Dikyy čauu :-)

Ahoj Ondro, ty jezdíš na Čihalku celkem často a na těchto závodech jsi byl v podstatě jako divák, jak je hodnotíš ty?
Ahoj, park byl nejlepší, jam je pohoda, jezdci měli pěkný trička a triky byly monstrozní a neuvěřitelný. Ach asi nevím jak odpovidat :-).

Výsledky K2 Metal Attack 2009:

Muži:
1.Radim Hovad
2.Martin Švidernoch
3.David Čonka
4.Petr Bulušek
5.Radek (Cháča) Chalupa
6.Štěpán Rokos
7.Kamil (Satan) Fiala
8.Ondra (Freeman) Svoboda
9.Petr (Marčus) Marčík
10.Petr Nevečeřal
11.Martin Vanta
12.Jakub Smyček
13.Darek Macháně

Junioři:
1.Štěpán Křováček
2.Martin Forejtek
3.Dan Kubala

Ženy:
1.Lenka Sedlářová
2.Lucie Kucharčíková
3.Tereza Kulhavá

Best Trick:
David Čonka

Nesmíme zapomenout poděkovat sponzorům, kteří se letos opravdu předvedli. K2 snowboarding, Epson, Growshop, www.skateshop.cz, www.girlshop.cz, Represent, Protec, Von Zipper, www.megaskate.cz, Peace, Nikita, www.helmy.cz, mediálním partnérům FReeride.cz, Free magazine, Contest. DÍKY MOC ZA VAŠI PODPORU!!! 

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!