Kaunertal Opening 2012

O víkendu 12. - 14. 10. 2012 se jako další na řadě otevřel všem známý ledovec Kaunertal. Každoroční akce, která vždy přiláká spoustu lidí svým dobře připraveným parkem, kde si každý příjde na chuť tomu svému. Bylo tomu tak i letos?!

Hintertux nám víkend před touto akcí ukázal o kolik sněhu přišel, a tak jsme společně s Jirkou Mališem jeli na Kaunertal Opening s tím, že se asi topit v prašanu nebudeme. Cesta byla dlouhá a ten kdo zná tento ledovec, ví, že nahoru i klikatá. Po cestě jsme si připomínali kam až loňský sníh sahal a snažili se v zatáčkách najít kde je asi teď. Na vrcholku jsme zjistili, že je ho pramálo. Když jsme koukali na místa, kde minulý rok stál snowpark, nevěřili jsme vlastním očím, že pod tenkou sněhovou pokrývkou čouhají kameny a místy se ukazuje bahnitá mapa. Takže snowpark na druhé straně. Koukáme, hledáme a už se nám otevírá pohled na minishredy s malým skokem. Vedle dětský koutek s širokými rourami a picknick tablem na navezeném sněhu. 

Naskákali jsme do kabinky a nechali se vyvézt na štít, kde je z Rakouska výhled na italskou a i švýcarskou stranu, udělali pár fotek, zjistili, že pod kabinkou je to se sněhem taky bída a že se dolů budeme muset zase dostat jen lanovkou. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo a my zahlídli na místě, kde bývají kickery, opuštěné raily. Vyrazili jsme k nim očíhnout terén. Po pár pokusech jsme to balili a šli si zkusit park. V něm byly vedle sebe hrubý rail rovný, hrubá hokejka, menší skok a dole jako poslední překážkou byla velká široká roura postavená na menším korneru. Takže celý to bylo jen o dvou tricích. Koukli jsme kdo všechno zatím přijel a co za triky budou asi tak padat. Hardspiny lítaly vzduchem, z kickeru se točily airy přes hlavu a šlo vidět, že se tím parta hezky baví.

Po ježdění jsme usoudili, že ty serpentýny jezdit nebudem, a tak jsme zacampovali na horním parkovišti. Vedle nás byl obytný vůz plný Čechů se soudkem piva. Parta chlapů co měla pánskou jízdu, tak jsme se seznámili, pokecali a šli unavení spát. Večer sněžilo, a tak jsme se těšili co všechno napadne do rána.

Když jsme se probrali, auto bylo nejen z venku jako kostka ledu. Trochu nového sněhu, pár fotek s východem slunce, nějaký ten záběr a honem teplý čaj a čínská polívka. Sluníčko lezlo rychle, my rozmrzali, pak oblíknout a za zvukem hudby a speakerů ke svahu. Contesty se jely celý den jak v sobotu, tak v neděli. Snowboard střídal freeski. Pořád se něco dělo a pořád bylo na co koukat. Strašně to zabil mladičký Amík Eric Beauchemin s jeho hardspiny, 270 na všechny strany a 360 do railů. Druhý skončil Rakouský jezdec David Loibl, třetí další USA rider Ryan Hryckiewicz. Za holky to zabila Švýcarka Helena Koenz a nejlepším Rookie se stal Rowan Coultas z Anglie. To nejlepší od těchto a dalších riders můžete vidět v připravovaném editu od Jirky "Palmičky" v nejbližší době.

Celý den byl slunečný a atmosféra uvolněná. Všichni jsme si dobře zajezdili i díky tomu, že přijelo málo lidí a řady u turniketů se skoro vůbec netvořily. Sníh co napadl byl měkký, a tak dopady na ledovky byly ojedinělé. Večer jsme jeli za závoru do campu, dalších mínus 15 už se nám nechtělo absolvovat. Dole to bylo o poznání lepší, teploučko, klídek, nějaká ta grilovalačka od www.go-shred.com partičky, které rozdávala steaky zadara už i na Hintertuxu. My jsme taky rozžhavili náčiní, pogrilovali, postavili panáky a seznámili se s pár Němčourama u ohně.

V neděli se jel Amateur Contest. Počasí bylo zase slunečné a lidí po párty snad i méně. Pohodový krátký shred zaručoval výborný poslední den. Potom se Palma u nosepressu do boardslidu rozsekal na pohmožděné rameno, a tak to zabalil, prospal celý den v autě a já se teda plácal sám ve snowparku s kupou nadšenců. Něco málo jsem od nich okoukal, naučil se něco nového, a tak jsem byl nad míru spokojen. Contest vyhrál mladý Thomas Wolf, za holky si odnesla pár éček Stephanie Pirron. Pak se začal zvedat hrozný vichr, stánky lítaly vzduchem, psi, děti, lidi, Felix Baumgartner v nadzvukové rychlosti, Palma zařadil tedy jedna, výlet skončil a my jeli domů. 

Akce se i přes nedostatek sněhu povedla a my byli rádi, že jsme tam mohli být. Tímto děkujeme redakci Freeride.cz za to, že nám umožnila se na této akci ocitnout. A já doufám, že sněhová děla co stříkala celou noc celý den v kuse něco málo zachránila a parta už tam staví snowpark větších rozměrů a že když přijedete, už to bude vypadat líp. Ještě jednou díky, užili jsme si to se vším všudy!

Text: Rosty

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!