Kozákov Challenge 2011

Sníh je sníh, co si budeme podívat. Ale když už je zrovna roční období, které sněhu nepřeje, řada z nás se sveze i na longboardu, abychom alespoň trochu uhasili žízeň po snowboardingu. Proto tu pro vás máme i reportík z downhillové akce Kozákov Challenge 2011...

Na místě samotném jsme nakonec nebyli, takže čerpáme z oficiální tiskovky. Zato pro vás máme hned 2 videa. Jedno od Jirky Vojzoly - JVisual Videoproduction a druhé od našich kamarádů z webu www.studentskaleta.cz. Od nich máme i fotky a kompletní fotogalerii najde te ZDE. Ale k samotné akci...

Kozákov je vrchol nedaleko Turnova, který byl po léta známý hlavně jako naleziště polodrahokamů. Jenže před pár lety byla na Kozákově vybudována nová silnice, jejíž luxusní sklon, povrch i zatáčky nenechali spát první downhillové odvážlivce. Ze secret spotu se postupně stal famous spot a v roce 2009 se na Kozákově jely první oficiální závody. Od té doby si Kozákov Challenge mezi dowhillovou komunitou udělal víc než slušné jméno.

Letošní ročník byl opětovně zařazen do série oficiálního světového poháru pod záštitou IGSA(International Gravity Sports Association) a dostalo se mu té cti zahajovat evropské turné série mistrovství světa. Takový závod musí splňovat náročná specifika daná právě IGSA, tedy maximální bezpečnost trati, dostatečný spád, technická náročnost a samozřejmě kvalita povrchu. Bezpečnost byla zabezpečena pomocí balíků slámy, kterých se na místo dovezlo přes 2000. Tyto byly vyskládány do nejrutějších zatáček. Spád je kapitola sama o sobě – maximální rychlosti dosahující mírně přes 105km/​h - vražda, která hovoří za vše. Samozřejmostí byl autobus na plyn, který jezdce vyvážel zpět na kopec

Program závodu měl začít již ve středu volným tréninkem a pokračovat čtvrteční a páteční kvalifikací. Počasí v podobě silného mordoru (vítr, mlha a déšť) však zavdalo vlastní harmonogram. V pátek i přes neutuchající déšť, se musela zajet časová kvalifikace - byť na zkrácené trati. Většina riderů byla ze zahraničí a je až překvapující z jakých dálek dorazili. Nechyběli zástupci z Kanady, USA, Austrálie, Brazílie a prakticky všech zemí EU, či zde byli jezdci z Nového Zélandu nebo Jižní Afriky. Ti všichni přijeli již opakovaně a to po předešlých ročnících, které sklidili úspěch na celosvětové downhillové scéně. 

V sobotu ráno se počasí konečně umoudřilo a nastolilo nehoráznou pohodu v podobě azura. Uvolněná atmosféra, která celý závodní den provázela, byla až nepopsatelná. Na programu byly semifinálové jízdy do kterých postoupilo top 64 riderů. Závodilo se v disciplínách longboard (jízda ve stoje), streetluge (jízda v leže) a classic luge (jízda v leže, podobnější saním). Semifinálový pavouk vždy vypustil dva nejlepší ze čtyř rozjíždějících. Jezdci dosahovali hned v prvním strmém úseku rychlosti okolo 80km/​h a v závěru samozřejmě mnohem více. Rychlost, ve které se pouštěli do nejostřejších zatáček byla zabíjející a to nemluvě o tom, s jakou přesností slideovali pouhé desítky cm od sebe.

To, že se letošní akce nesmazatelně zapsala do historie downhill skateboardingu u nás, netřeba zmiňovat – ale že to bude takový nářez, to jsme nečekali. Cesta z kopce je jen jedna – tedy příští rok IGSA KOZAKOV CHALENGE 2012.

Podrobné výsledky a další informace najdete na www.kozakovchallenge.cz

A tady už jsou slíbená videa. První z nich natočili kluci z webu www.studentskaleta.cz.

A druhé video natočil Jirka Vojzola z JVisual Videoproduction.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.