Kramolínská louže 2015

Stylového zakončení zimní sezony se dočkal Snowpark Kramolín ve Skiareálu Lipno. 11. dubna 2015 se zde konal již 3. ročník akce s názvem Kramolínská louže 2015. Tradiční přejíždění vody na snowboardech a lyžích tentokrát pojali organizátoři velmi netradičně. Louži vyměnili za rybník a jako pohon zvolili naviják, běžně používaný pro wakeboarding. Pořadatelé nám zaslali následující report s videem a fotogalerkou.

„Již v loňském roce jsme měli problém se sněhem. Louži jsme tehdy přesunuli ze snowparku na opačné straně kopce blíže k lidem, přímo k hlavnímu parkovišti. Bohužel je to jižní svah a nezbyl dostatek sněhu na pořádný rozjezd. Jako nouzovou variantu jsme proto zvolili bungee lano, které se používá pro rozjezdy při snowboardingu ve městě na streetu,“ říká jeden z organizátorů akce Vojen Smíšek. „ Překvapilo nás nadšení všech, kteří ten den jezdili a řekli jsme si, že další rok musíme zase něčím překvapit. Jak se blížil termín, příroda nám nedávala moc jistoty, že bude vůbec z čeho stavět. Proto jsme zvolili variantu s minimální potřebou sněhu a zaměřili jsme se na rybníček vedle Jezerní sjezdovky,“ dodává Smíšek. Původně plánovaná trasa po vodní hladině měla měřit 60m, ale v průběhu příprav bylo nutné natočit směr rozjezdu a výsledkem bylo úctyhodných 90m! 

Jako pohon si organizátoři zvolili takzvaný winch - speciální naviják, kterým se tahají wakeboardisté po vodě tam, kde se nejezdí motorovým člunem, ani není vlek pro vodní lyže. „S tímto řešením nám strašně pomohla parta z All-boards.cz, která jezdí na wake a má vlastní naviják. Několik týdnů před akcí dorazili na Lipno, kde proběhla generální zkouška a hned jak bylo jasné, že to celé funguje, oznámili jsme koncept veřejnosti.“ 

Během několika dnů od spuštění oficiální facebookové události, se k účasti přihlásilo přes 100 účastníků a číslo neustále rostlo. „Jak jsme to sledovali, bylo nám jasné, že to s jedním navijákem nezvládneme. Loňská FB událost měla necelých 90 přihlášených a nakonec se k jízdě přihlásilo asi 40 jezdců. Pomocnou ruku podala na poslední chvíli redakce českého Wakemag.net, kteří nám zapůjčili ještě jeden winch. Nakonec se ukázalo, že bez něj by to bylo téměř nemožné odjet, jelikož se nám letos nakonec zaregistrovalo neskutečných 88 jezdců!,“ říká organizátor akce.

V pátek před akcí se začal připravovat sněhový rozjezd a skok do vody pro exhibici, aby bylo vše nachystané. „S úpravami trati nám vyšel vstříc Skiareál Lipno, který nám dal k dispozici rolbu a s ruční přípravou pomohla parta místních kamarádů,“ pochvaluje si Adrian Cristoi, spoluorganizátor Louže a jeden z lidí, kteří se již několik sezon starají o úpravu lipenského Snowparku Kramolín. „Nakonec nám zbylo dost sněhu na to, abychom kromě nájezdu a skoku do vody, připravili i několik překážek ve spodní části sjezdovky. Kdo nechtěl do vody, mohl si zajezdit tam,“ dodává Cristoi.

Závodníci neměli jízdu jednoduchou! Ze břehu do vody bylo nutné překonat strmý nájezd, který znesnadnil první fázi jízdy nejednomu zkušenému jezdci. „Víme, že to letos nebylo snadné a hodně lidí upadlo hned na začátku. Pomyslná laťka byla hodně vysoko, a kdo nezkrotil prkno hned na začátku, čekala ho nemilosrdná koupel v ledové vodě. Sice to usnadnilo práci poroty, ale zároveň bychom chtěli, aby si jízdu užilo více lidí. Na příští rok chceme udělat úpravy a přichystat nějaké molo, které usnadní nájezd na vodu,“ slibují organizátoři a dodávají, že je pro ně nejdůležitější, aby se při akci účastníci i diváci bavili.

O diváckou účast neměli letos organizátoři nouzi. Slunečné počasí s teplotami ke 20°C přilákalo několik stovek zvědavců, kteří postávali podél břehů rybníku. Kromě nich akci sledovala tříčlenná porota, která měla za úkol vyhodnotit několik kategorií. „Od prvního ročníku jsme stanovili, že se nejedná o žádnou olympiádu, proto nebudeme hodnotit, kdo kam dojede nebo jaký rozjezd k tomu bude potřebovat“, říká Smíšek a dodává: „Jde o zábavu a show, proto hodnotíme nejstylovější přejezd, nejlepší koupačku (cena pro ty, kterým se přejezd sice nepovede, ale z koupele udělají show), a protože máme kořeny ve snowparku, tak hodnotíme ještě nejlepší trik.“ Pro ten byl letos připraven skok do vody, na kterém se na závěr akce rozjel jam mezi nejodvážnějšími závodníky. 

Jezdci kromě klasických rotací začali skákat i triky přes hlavu, a tak bylo na co koukat. „Letos to bylo super! Skok byl dostatečně velký na to, aby se daly zkoušet pořádný věci. V jamu jsem roztočil dvojitý backflip a k naprosto hladkému odjezdu mi chyběl jen kousek,“ říká Martin Franěk, který se účastnil všech ročníků a letos si odnesl cenu za nejlepší trik. Kromě něj si letos cenu odnesla i nejlepší holka a „mlaďák“ a speciální cena čekala i na nejlepší oblek. Pro tu si dojel Olda Štumbauer v růžovém dámském negližé a získal poukaz na nákup oblečení od jednoho z partnerů.

I přes krkolomné výkony jezdců došlo naštěstí jen k jednomu lehkému úrazu. „Tomášovi se povedlo kopnout se kolenem do čela, když dělal frontflip z lavice ve vodě. Na akci jsme měli pozvané členy českobudějovické Vodní záchranné šlužby ČČK, kteří mu pomohli z vody a nakonec to spravilo jen několik stehů,“ říká Smíšek a poznamenává, že většina závodníků se řídila doporučením a vzala si na jízdu helmu.

Atmosféru celého dne zpříjemňovala kromě moderátora Hattoriho i hudba od Virus Sound System a několika Djs, kteří se hned po vyhlášení výsledků přesunuli na afterpárty do nedalekého ski-​baru Hříbek. Tam už se rozjela párty ve velkém stylu a desky postupně roztáčel DJ Edlly, známá budějovická dvojka DJ BrockDirty Boy, DJ Křeček a do čtvrté hodiny ranní DJ Šindhýl.

A kdo byl tedy nejlepší?

NEJstylovější přejezd SNB: Víťa Veverka
NEJstylovější přejezd SKI: Hanz Petrou

NEJlepší koupačka SNB: Tomáš Hyka
NEJlepší koupačka SKI: Vojta Kalčík

NEJlepší TRICK 1: Martin "Dváca" Franěk
NEJlepší TRICK 2: Zdeno "Stano" Zlámal

NEJlepší holka: Zdeňka Petriláková
NEJlepší youngster: Šimon Šilhan

NEJlepší outfit: Olda Štumbauer

Druhý den sklízeli organizátoři poslední stopy akce a nezůstali u toho jen na břehu. „Bylo potřeba dát okolí do pořádku, vyndat z vody lavici a vylovit několik lyží, co tam závodníci poztráceli. Naštěstí nám s tím pomohli místní kluci s neoprenem, takže jsme si nemuseli zopakovat včerejší koupel,“ smějí se organizátoři a dodávají: „Za tuhle kamarádskou pomoc děkujeme stejně, jako všem partnerům akce. Bez toho by se to nedalo udělat! Už se těšíme na příští ročník, až doladíme některé detaily a sejde se tady opět takováto parta nadšených lidí. To je na tom to nejlepší, jak to všechny baví a užívají si celý den!“

Další fotky a videa od účastníků letošní Kramolínské louže najdete na stránce facebookové události.

Text: Vojen Smíšek, foto: Milan Zuščák, video: Roman Pražák

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...