Moreboards Stubai Premiere 2011

V neděli skončil na ledovci Stubai už třetí letošní opening a my jsme u toho samozřejmě nemohli chybět. Na místo jsme vyslali partu ve složení Richard Skandera, Aleš Foff, Shymonkey, Tomáš Tuzar, Honza Nečas a Filip Gutwirth.

Celá snowboardová severní polokoule se třese na příchod zimy 2011/​2012 a tou nejlepší cestou, jak si tohle čekání zkrátit, je návštěva ledovce. Freeride.cz se vydal už na třetí opening, aby vám po HintertuxuKaunertalu zprostředkoval zážitky a dojmy z ledovce Stubai, který se v posledních letech vydatně dotahuje na první dva zmíněné, jenž mají v rakouských horách dlouhodobě dobré postavení.

Opening Stubaie aka Moreboards Stubai Premiere 2011 sliboval mnohé, už díky minulým ročníkům, hravému setupu parku s mnoha překážkami jak “skákacími”, tak “shredovacími”, nebo doprovodnému programu, ve kterém si málokdo nenašel to svoje. Různé sessionscontesty, demo centrum s možností volného zapůjčení produktů až 50 různých značek s samozřejmě nechybělo ani několik mejdanů dole v údolí s live kapelkami a DJs. Všechny atrakce ani nebudeme vypisovat, stačí se podívat na ofiko stránky nebo na naší novinku s programem před akcí.

Co nás zajímalo nejvíc byl samozřejmě místní “Stubai Zoosnowpark, protože díky našim informacím se můžete rozhodnout jestli má smysl na Stubai jezdit nebo ne. Nebudeme vás napínat, odpověď zní ANO ;-) Ještě před odjezdem jsme museli pořešit složení party, naštěstí díky přívětivosti a podpoře organizátorů za FR mohlo jet celkem šest lidí. Sobě vlastní role taťky, organizátora, řidiče a produkčního v jedné osobě se ujal Riči Skandera, s foťákem v ruce nahradil našeho FRedakčního fotografa Yana Renelta (učení na státnice) Aleš Foff a s kamerou nebo spíše foťákem natáčela Opička neboli Shymonkey - pro ty, kdo pořád neví, jde o člena LIP Production party Kuba Šimůnek. Tolik mediální crew. 

Druhou polovinu tvořili riders. Vzhledem k tomu, že na minulých dvou výletech jsme pracovali převážně s Romanem Dlauhým a Darkem Bergmannem, tentokráte jsme sáhli do jiných vod a nabídli výlet na Stubai Honzovi Nečasovi, Tomášovi TuzaroviFilipovi Gutwirthovi. Náš “předvýběr” vycházel z poměrně jasné představy o natáčení tricktipů na skocích a setupu parku, vyhovujícímu “all-​round” typům jezdců, což Neči, TýTý i Fíla jsou. Ještě dodám, že měl původně jet Martin Matoušek, ale den před odjezdem si nešťastně při uklouznutí po banánu vyvrtnul kotník. 

Z Prahy se vyráželo chvíli po půlnoci ze čtvrtka na pátek, aby se ušetřilo za jedno ubytko. Celkem dost to odnesl taťka Riči, protože během několika desítek minut zbytek posádky našeho FRedakčního vozu upadl do hlubokého spánku a probudil se až na parkovišti pod ledovcem. Nebýt zápalek, kterými si Riči při řízení podepřel zavírající se oční víčka, kdoví jak by to s naší partou dopadlo...

Tato oběť ale zajistila čerstvost našich sportovců připravených k podání maximálního výkonu. Nálada navíc všem stoupla při výjezdu nahoru na ledovec, kdy se ukázaly bílé svahy pocukrované 20cm prašanu na ledovatém základu, k tomu sunshine a ze začátku dne celkem málo lidí. Kluci tak začali výlet (a kromě TTho všichni i celou svojí sezónu) několika cákanci v prachu, což je samozřejmě řádně nakoplo, tedy až na za jízdy usínajícího Richarda. Ještě více je potom namotivoval setup parku, který se skládal z pro lajny tří krásných kickerů za sebou, menší lajny skokůhromady železného materiálu různých tvarů a velikostí připraveného k jibbování a shreddingu. 

Pátek byl ve znamení natáčení sérek na kickerech, kde se kluci nejdříve rozeskákávali a postupně získávali jistotu. Točit a fotit ale rozhodně bylo co, a tak se všechna mediální zvířata, tedy Opička a Klopř (tak byl překřtěn Aleš Foff - rozuměj kříženec klokana s vepřem), uspokojila a mohlo se jet do údolí na ubytko. V sobotu už se park zaplnil stovkami snowboardistů a freeskierů, což nebylo moc příjemné, ale to se prostě na openingu musí čekat, obzvláště když je počasí, jaké bylo (asi chápete, že mlha zrovna nebyla). Naši se opět vrhli na kickery a za den natočili a nafotili celkem tři tricktipy, na které se můžete těšit postupně v průběhu příštích týdnů. Parkem se proháněly kromě těch našich dvou mediálních i další zvířata, jako třeba bří Helgasonové a další jim podobní. 

V sobotu večer proběhla párty “pri bazéně” a v neděli tak naštěstí bylo na kopci o něco méně narváno. České trio, které se mimochodem v úplně stejném složení potkalo i při natáčení Snowporningu předloni v USA, se tentokráte vrhlo spíše na shred areu, protože dopady kickerů byly poněkud zmrzlé a hrozilo tak zranění. V plánu byla zbrusu nová hra, která vznikla ve spolupráci několika chytrých hlav z Freeride.cz, LIP Production a samotných jezdců, a o které vám toho víc neprozradíme, protože vás chceme překvapit ;-) Řekneme jen jedno slovo: “BOOBY”!

Dost už mých slov, která jsem si mimochodem vyvařil z povídání kolegy Ričího. Doufám tedy, že jsem něco nepopletl, protože jsem tam opravdu nebyl... Na závěr pro větší autenticitu raději nechám mluvit samotné účastníky zájezdu, tedy Tomáše Tuzara (TT), Honzu Nečase (Neči)Filipa Gutwirtha (Fíla):

Jak sis užil Stubai Opening?

TT: Bylo to skvělý, silná parta, byli jsme z Čech jenom tři, takže jsme měli všichni dostatek prostoru.
Neči: Bylo to super.
Fíla: Stubai Opening jsem si užil hodně. Nejezdil jsem půl roku, takže jsem se pomalu rozježďoval. Vybrala se fér parta, udělalo se dost matroše a sranda rozhodě nechyběla.

Jak se ti líbil snowpark?

TT: Park byl skvělej, tři skoky za sebou a sobotní swimming pool párty taky nebyla špatná.
Neči: Byl jsem z parku překvapený. Tři dobrý skoky, žádný zakrslíci a pak hodně věcí okolo na maximální vyblbnutí.
Fíla: Byl jsem na Stubaii poprvé a park mě hodně překvapil. Tři skoky v lajně plus trilion shredu s opravdu original překážkama. Skoky příjemný, slunce celý den, park vymazlenej do luxusu. Jestli na podzim jezdit, tak jedině Stubai.

Co tě bavilo jezdit nejvíc?

TT: Určitě skoky, tři za sebou, příjemně velký, skvělej pocit, když jsi zavdal hodnoty na všech.
Neči: Samozřejmě skoky, ale dost podobně jsem si užíval i projetí parku po railech, bongu, corneru a dalších shred srandách.
Fíla: Nejvíc mě bavilo projet celým parkem. Ale jak jsem psal, nejezdil jsem nejdýl, takže jsem se spíš tak vozil a snažil se vzpomenout si a neumřít na každý druhý překážce.

Natočil jsi a nafotil toho dost, jsi spokojenej?

TT: Jo mega, hlavně byla s klukama pohoda a dobrá atomosféra.
Neči:
Není to ani šest měsíců, co jsem podstoupil operaci předního křížového vazu na pravém koleni. Byl jsem vůbec šťastný, že jsem dostal pozvání od FR party a mohl si zajezdit s klukama jako je TT, Fíla a Riči. Už dlouho jsem nebyl na horách s tak super partou, opravdu jsem si to užíval. Samozřejmě mám stále omezení, řekl bych že nejvíce mě blokuje strach, že to ještě není pořádně zahojené a může hrozit opětovné utržení. Zatím se nepouštím do velkých rotací, ale to zase brzy přijde a moc se na to těším.
Fíla: Myslím, že jsme udělali spoustu materialu. Kluci natočili celkem wary a já se snažil, ale sly mi spíš blbosti než vážný veci.

Čeho si z celýho víkendu ceníš nejvíc, jakýho triku?

TT: Naučil jsem se cab 900 mute a pár dobrejch sérek.
Neči:
Cením si, že jsem vyhrál v nové hře od FR “BOOBY” a porazil rozjeté zabijáky jako je Fíla a TT. Myslím si, že mě ale šetřili :)
Fíla: Nejvíc si cenim určitě Opičky. V sobotu večer byla bazénová párty a opičák se toho vůbec nebál. Plavčík vyházel tak 100 lidí za blbosti jako skakání do bazénu z břehu nebo nošení alka do vody. Ve 20 vteřinách kdy byl plavčík otočenej opice vylejzá na třímetrový zábradlí a skáče obřího placáka do půlky bazénu.

Když porovnáš Stubai s Hintrem a Kaunošem..?

TT: Určitě Stubai, je to tu největší klídek, příjemný místo a vždycky jsem si tu super zajezdil.
Neči: Na Hintru jsou nejlepší dva skoky, problém je stín a ledové dopady. Stubai je na ježdění asi teď nejlepší a není zaměřený jen na skoky, nebo na shreďárny, ale je to vyvážené. Kaunoš nemám rád.
Fíla: Tento rok jsem začátečník, takže nemůžu porovnat.

Komu z vás tří se podle tebe dařilo nejvíc, kdo jezdil nejlíp? ;-)

TT: :-)) Asi každýmu jde to svý :)
Neči: Já jsem rád, že vůbec můžu dělat zatáčky a taky mi nepřísluší hodnotit svoje ježdění. Každopádně TT je hodně rozjetej a věřím, že bude mít dobrou sezónu. Fíla jezdil po delší době, ale i tak to má stále v nohách.
Fíla: TT zabil hrozně. Ráno si přijede do parku a druhá jízda: cab 5, fs 7, bs 7. Takže cenim. Neči je sice po zranění, ale kdyby mi to cestou neříkal, nejspíš bych to nepoznal. Vůbec koleno nešetřil a jezdil co to šlo!

Zaujal tě někdo z jinejch jezdců mimo vaší partu?

TT: Byl tu Halldor a pár dalších týpků, takže level vysoko.
Neči:
Celá akce byla v chill módu, nikdo nic nehrotil, a tak jsem si ani nikoho nevšiml. Zaujal mě asi nejvíc Ričiho pokus o bs 5 na bong kouli.
Fíla: Jo! Zaujal mně shreďák na Lku, kde třeba napočtvrtý odjíždí trik, kterej si nedokážu ani ve snu představit. Přejet Lko se asi dá, ale v druhý části zastavit, přeskočit metrovej gap do další roury, která vede zase úplně jinam, to nejde!

Stihli jste jeden z mejdanů?

TT: Byli jsme na swimming pool párty, neboli velkej mejdan v komplexu, kde je bazén, takže když jsi chtěl, vzal sis plavky a kalils v bazénu. Bylo am třeba 100 lidí, takže celkem zajímavý.
Neči: Já baštil paraleny, protože jsem si do Rakouska přivezl nějakou virózu. Ale kluci byli nadšený z párty v bazénu.
Fíla: Stihli jsme párty v bazénu, která nás všechny pobavila. Klub se naplnil asi během 20 minut k prasknutí a 300 kilovej DJ ve slipech se toho taky nebál. Klasický prasáci rakouský. TT dítě štěstěny našel na zemi pár euraků, takže jsme si to udělali hezký.

Nehrabalo moc Opičkovi, soustředil se na natáčení? :)

TT: Jo, byl dobrej :-))
Neči: Opička byl výbornej :-)
Fíla: Opička si jel celou dobu to svoje a když se k opici přidal Aleš Foff aka Klopř (klokan kříženej s vepřem), bylo o zábavu postaráno.

Jakej je tvůj další plán v sezóně?

TT: Teď se chystám ještě na pár ledovců a za tři týdny je Pleasure Jam.
Neči: Trénovat, točit Snowporning a hlavně se už nezranit.
Fíla: Snažím se to moc neplánovat. Sedím doma a čekám než mi zavolá TT kam jedem na hory. Rozhodně chceme dát RumGang partu dohromady a jezdit co nejvíc to půjde. Na jaře snad Amerika.

Tak a to je ze Stubaie všechno, tedy pro dnešek, protože se už teď můžete těšit na video od Shymonkeyho (LIP Production), které bude ready už brzy...

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.