Neklid Slopestyle Contest

Nad silnicí se tetelí vzduch a pivo na zahrádce vysychá dřív než se napijete? Ochlaďte své horké kebule vzpomínkou na sníh. Tentokrát v našem stroji času navštívíme slopestylový contest, který se jel v březnu na Neklidu...

V sobotu 21.3. proběhly na Neklidu pod patronací sponzorů tamního snowparku, firem NitroSkateshop.cz, a za podpory lokální snb školy Yettisnowboard závody ve slopestylu. Vypsány byly celkem 4 kategorie - muži, ženy a junioři snowboard a muži freeski. Do závodu se přihlásilo takřka 50 lidí, počasí naprosto neuvěřitelně překvapilo a za formát závodu byl, vzhledem k počtu přihlášených, zvolen slopestyle na 4 kvalifikační kola (2x skoky, 2x raily). Shapeři připravili parádní park, který nabízel lajnu tří skoků, kde největší měl table 14 metrů, a k tomu celou lajnu všemožných želez k ojibování. 

Závod odstartoval kolem desáté hodiny slalomem maličkých prcků, kteří mají za sebou první sezónu v Yettisnowboard akademii pod vedením Dášky Chladové. Záhy po vyhlášení kinder slalomu začala kvalifikace juniorů, mezi kterými samozřejmě nemohl chybět takřka lokální Kuba Král. O konkurenci se mu postaral Julian Bachman z Německa, který přijel s ostříleným matadorem místního snowparku Henry Holzem. Už ve kvalifikaci bylo jasné, mezi kým se bude rozhodovat. Julian zajel dobře první jízdu na skocích, Kuba Král však zajel lépe na railech. Dával grind na zetku variace boardslidů na bednách a čistě projel celý c-​box. Tohle předvedl v obou jízdách, takže postupoval z prvního místa před Julianem, který ztrácel především kvůli častým přisednutím a revertům. Ostatní junoři zkoušeli rovné airy, sem tam nějakou rotaci, ale vesměs bylo znát, že se ještě mají hodně co učit.

V kvalifikaci žen si to rozdaly tři lokální riderky, Dáša Chladová, Tereza ErbenováGábina Matoušková, k nimž přibyly ještě dvě další holky. Slušně našlápnuto měla Dáša díky čistým a stylovým airům, bohužel pád na posledním skoku ji vyřadil ze hry o vítězství v kvalifikaci. Z prvního místa tak postupovala Gábinka za čišté airy a vyrovnané jízdy bez chyb na zábradlích. Třetí v kvalifikaci pak byla Terezka Erbenová.

Na startu závodu mužů se vedle sebe postavilo několik známých jmen, nejen ze západní části republiky. Mezi klukama už to vůbec jednoznačný nebylo, a tak byla skoro stovka diváků svědkem vyrovnaného ježdění na vysoké úrovni. Padaly triky jako cab 5, fs 5 cork, bs 5 i bs 7. Z prvního místa postupoval božídarský Honza Haas, za pěkný pětikila na všechny strany a vyrovnanej výkon na railech. Vracel grind fs 180 switch grind sw bs out na zetku, 270 na bedny nebo ven, boardslide na c-​boxu a všechno odjížděl bez zaváhání. Mates postupoval z druhýho, přestože v kvaldě několikrát zaváhal hrábnutím a kotrmelcem. Jeho ostatní výkony jako cab 5 (vysoko daleko), bs 1 nebo bs rodeo, mu zajistily postup. Třetí postupoval Henry Holze, kočičák z Německa. Bramboru si z kvalifikace odnesl Michal Štika, kterému den úplně nesedl a nedařilo se mu odjíždět jeho standard. Dalším postupujícím byl, Ondra Kozák v punkovém outfitu a šestici postupujících doplnil Matěj Kobulský.

Finále se rozjelo okolo půl druhé finálovými jízdami juniorů. Kuba Král opakoval úspěšné jízdy z kvalifikace, odjížděl 360 na obě strany na jistotu, a na stále chybujícího Juliana Bachmana to s přehledem stačilo. Julian zkoušel triky jako bs 5 cork, bohužel ale padal, a tak jeho výkon stačil pouze na druhou pozici, třetí mezi juniory skončil Zdeněk Müller, který sice postupoval z posledního místa, ale ve finále zajel rovné airy nejčistěji a nejvýše ze všech. Holky se do finále obuly s větší vervou, Terka dávala bs 3 na prvním skoku, Gábinka fs 3 na spodním, jinak rovné airy, indy, nosegrab. Dáša po otřesu z kvalifikace jela na jistotu v rovných poletech, což ale stačilo jen na třetí flek. Rozhodčí nakonec rozsoudili holčičí duel ve prospěch Terezky Erbenové, jejíž jízdy byly přeci jen o něco vyrovnanější.

Ve finále mužů se už bojovalo o všechno, a tak jsme mohli sledovat vyrovnané jízdy všech účastníků. Michal Štika se nepřestal trápit, na prvním skoku se mu nepodařilo odjet fs 5, ani bs rodeo, druhý skok proto musel skákat rovně a i přes úspěšné pětky dole to stačilo pouze na pátý flek. Bramboru bral Ondra Kozák, který v lepší jízdě zajel invertovanou cab 5, bs 1 japan a bs 3 na spodním skoku. Třetí skončil Honza Haas, kterému se srážely body za „negraby“. Teprve poslední finálové jízda rozhodovala, zda na stupínek nejvyšší vyšplhá Henry Holze nebo Martin Matoušek. Henry jel cab 5, stompnutou do luxusu, bs 7 v kočičím stylu a fs 7 dole. Martin Matoušek jel sw bs 5, bs 5 nose ve světovém stylu a bs 7 na spodním skoku. Po jejich jízdách nastalo složité rozhodování rozhodčích, kteří nakonec vítězem zvolili Martina Matouška, především za styl a čistotu provedení. Henry bral druhé místo.

Závod freeskierů byl rovněž zajímavou podívanou, všichni 3 nejlepší měli v jízdě 720 a backflip nebo frontflip. Martinovi se však nedařilo grabovat, a tak skončil ne třetí příčce. Tipovaným favoritem byl Dan Koudelka, který však upadl, a ani jeho rodeo na spodním skoku ho již na první flek nevyneslo. Vítězem se tak stal Jakub Mohl za 540 na prvním skoku 720 na Studánce a 720 na spodním skoku u Bejčáku.

Vyhlášení vítězů proběhlo kolem půl páté, při zapadajícím slunci před chatou. Vítěz snb bral prkno Nitro, a vítěz každé kategorie poukázku na odběr zboží ze Skateshop.cz, pro ostatní byly připraveny další věcné ceny od Nitro, Skateshop.czYettisnowboard. Vyvrcholením luxusního slunečného dne na horách byl večerní galakoncert kapel Unnecessarity, Jazz BosterSmash-​it, což je lokální HC kapela, v níž nebubnuje nikdo jiný než Martin Matoušek. Večírek měl pořádné grády, jak se na rockový bufet Rumburak sluší, spát jsme šli k ránu a víc si nepamatuji. Horám Zdar.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!