O2 4x4 v Nitro Skateshop.cz parku na Neklidu

Tento víkend má série O2 4x4 Český pohár ve freestyle snowboardingu přestávku, nicméně my se ohlédneme za minulým víkendem, kdy se jel závod na krušnohorském Neklidu…

Vzhledem k tomu jaký příval sněhu momentálně zažívají české hory, zdá se vzpomínka minulé slabé zimy víc než vzdálená. Jednoznačně pozitivním faktem je mimo jiné i to, že dostatek bílé hmoty umožnil stavbu solidních parků. Díky tomu se po roční přestávce mohly do Nitro Skateshop.cz snowparku na Neklidu vrátit závody O2 4x4 Českého poháru ve freestyle snowboardingu. Závodnímu víkendu předcházelo masivní sněžení, kdy se ještě dva dny před závody na Neklid vůbec nedalo dojet. Při pátečním warm-​upu nicméně na svítilo sluníčko a ani nejortodoxnější parkové krysy si neodpustily nějakou tu zatáčku v lese.

Účast v závodě nebyla tak bohatá, jako tomu bylo v Rejdicích, ale i tak dorazila spousta jezdců včetně např. Tomáše Tuzara, Honzy Dolejšího, Darka Bergmanna, Filipa Gutwirtha, Petra Horáka, Honzy Řezníčka, Pepé Samka, Ondy Bauera, a kdo se dobře rozhlédl po parkovišti, spatřil i dodávku Venci Kutila.

Sobotní ráno bohužel dalo zapomenout na předchozí slunečný den. Na Neklidu bylo pod mrakem a k tomu panoval holomráz, že by se zimou klepal i vodkou napuštěný ruský mužik. Vylézt ven z místní knajpy jménem Rumburak, připomínalo vstup do kryokomory. Zatímco fotografové, rozhodčí a podobná verbež mrzli ve větru, jezdci se alespoň mohli zahřát svými jízdami.

Systém závodu byl opět stejný. Dvě kola kvalifikace, dvě kola finále, lepší se počítá. Vzhledem k menšímu počtu jezdců vše odsýpalo jedna báseň a my se podíváme rovnou do finále. Tam se kupodivu nedostal Ondra Bauer, který jel na jistotu, nicméně pětky na tři strany mu nakonec k postupu nestačili. Skoky na Neklidu totiž nebyly z největších a výhodu tak měli spíše menší jezdci a mlaďasové, kteří se roztáčeli co to šlo…

Mezi těmi nejmenšími byli opět vidět Porkertovic dvojčata, z nichž se lépe dařilo Ondrovi, který skončil mezi dětmi na prvním místě před Tomášem Císařem a svým bráchou Danem. V juniorech se také žádné překvapení nekonalo, protože na nejvyšších místech se letos střídá jen pár jmen. Na Neklidu to dopadlo následovně. Třetí byl Kuba Král, který ve finále odjel na prvním skoku dokonce fs 7. Ve dvanácti letech! Ci boha, v jeho věku jsem znal snowboard jen z fotky v ábíčku. No nic, pojďme dál. Druhý mezi juniory byl Štěpán Křováček, jehož sérka se dvěmi bs 5 měla potřebnou jistotu. První místo v juniorské kategorii patřilo Martinovi Mikyskovi. Myslím, že park na Neklidu mu celkem sednul, a tak mohl v pohodě střídat různé triky. Pokud jsem dobře viděl, tak jeho finálová jízda začala fs 3, pokračovala bs 3 a končila bs 7.

Ani u holek se žádné velké překvapení nekonalo, snad s výjimkou toho, že jsme po letech viděli na závodech Kláru Suchanovou. Ta nakonec skočila druhá (před Eliškou Šírovou), mimo jiné za fs 3 a fs 1. První byla, stejně jako na Lipně a v Rejdicích, Lucka Zábranská.

A jsme u mužské kategorie. V prvním kole se všichni ještě trochu šetřili a jeli spíš na jistotu, ale ve druhém už se jelo jako o život. Pepé Samek má své skoky na jistotu a platilo to i o jeho čisté jízdě fs 5, se bs 5 a bs 7, která ho vynesla na šesté místo. O stupeň výš doletěl Honza "Dodo" Dolejší, mimo jiné za cab 5 a fs 7.Vítěz z Rejdic Tomáš Tuzar na Neklidu skočil čtvrtý díky ss bs 5 na prvním skoku, nebo třeba závěrečné cab 7. Na nejvyšším místa se i tentokrát dostal Filip Gutwirth, který v prvním kole nasázel ss bs 5 i fs 7 a ve druhém kole odjel ss bs 5, mega bs 5 a cab 5. Druhý skončil Venca Kutil, který odjížděl celý den triky ve svém nezaměnitelném stylu. A první? Byl to loňský vítěz celé série Darek Bergmann mimo jiné za bs 7 na prvním, fs 5 invert na druhém a ss bs 7 třetím. Určitě by tu mělo zaznít, že Darek v závodě odjel i ss bs 900.

Tak to byly třetí závody letošního ročníku O2 4x4 v Nitro Skateshop.cz snowparku na Neklidu. Další zastávka už bude přímo finále celé série, které se bude konat 27. 2. – 1. 3. 2009 ve Svatém Petru. Vzhledem k tomu, jaká pekla jsou letos na O2 4x4 k vidění, jsme zvědaví, co se ve Špindlu semele. Jedno je jisté. Bude to stát za to a FR.cz bude u toho.

O2 4x4, Nitro Skateshop.cz snowpark Neklid – výsledky:

Kids:
1. Ondra Porkert (Nugget, Flow, Bern, Snowpunx)
2. Tomáš Císař (Funstorm)
3. Dan Porkert (Nugget, Flow, Bern, Snowpunx)

Junioři:
1. Martin Mikyska (Volcom, Gnu, Oakley)
2. Štěpán Křováček (Horsefeathers, Snowpunx)
3. Kuba Král (Humdrum, SKI Klínovec)

Holky:
1. Lucka Zábranská (Roxy, Dakine, Totalboardshop.cz)
2. Klára Suchanová (Eleven, Unity, Eassun, Yetti shop, TJ Jáchymov)
3. Eliška Šírová (Funstorm, Von Zipper, Wohoz.cz)

Muži:
1. Darek Bergmann (Horsefeathers, Nitro, Electic, Osiris, Bern)
2. Venca Kutil (Funstorm, Flow, Electric)
3. Filip Gutwirth (Nugget, Flow, Bern, Infantia, Enlighten, Surfsport, Skiareál Lipno)
4. Tomáš Tuzar (Horsefeathers, Metrostav, Forum, Repo, Osiris, Electric)
5. Honza Dolejší (Vehicle, Forum, Spy, Troyna, Bern)
6. Pepé Samek (Ltb Salebra, Skateshop.cz, DVS, Spy, Level)
7. Honza Řezníček (Funstorm, Sport 09)
8. Emil Franěk (Flow, Nugget, Bern)

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.