O2 Rookie Cup Rejdice

Je již zvykem, že po sobotním závodu O2 4x4 následuje nedělní Rookie Cup. Přesně tak tomu bylo i minulý víkend v Rejdicích a O2 Extra Park tak otevřel své brány závodníkům do osmnácti let…

Rejdický park zažil při letošní O2 4x4 mnohé a mimo skvělé podívané se vydařilo i počasí, které se v sobotu odpoledne přehouplo do úplného azůra. V neděli při O2 Rookie Cupu nastal naprostý opak a v parku probíhal hegeš, který vídá snowboardista v nočních můrách. O2 Extra Punk byl název poměrně přiléhavý. Mráz, vítr, mlha a totálně betonový svah nebyly příjemné ani pro diváky, ani pro jezdce a dopoledne probíhalo jen velmi decentní osahávání parku, který už měli po dvou dnech stejně všichni mlaďasové v malíku. Při stručném riders meetingu se kluci a holky dozvěděli, že trať se bude skládat pouze ze speed bedny a horních dvou platforem skoků a big air se tedy bude vynechávat. A že se pojedou tři finálové jízdy a kvalifikace tak nebude potřeba.

Parkem pak projela rolba, aby trochu zpříjemnila dopady a v poledne byl odstartován závod. V kategorii holek startovalo pouze pět závodnic. Neprobíhaly žádné rotace, zato snad všechna děvčata volila větší skoky a bez výraznějších problémů dávala rovné airy. O poznání zajímavější dění probíhalo v kategorii mladších kluků (resp. dětí). Neodjeté triky posunuly za trojici vítězů bráchy Porkertovy Kubu Krále, kteří sázeli fróňa, třistašedesátky i pětsetčtyřicítky. Na bedně tak tentokrát skončili Dušan Kříž s fs1 shifty a fs5, Tom Císař s bs 360 a 540 a Michal Bíša s fs 3 a 5. Gratulace a respekt.

Velké rozdíly mezi jezdci zaujaly v nejnašláplejší kategorii juniorů. Mezi ty výraznější patřili Martin Mikyska, který dával trojky a pětky, které obměňoval v každé jízdě, či Dan Paulíček, kterému se úplně nedařilo, přesto však nakonec odjel např. bs 720. Na třetí místo oproti svým běžným výkonům tak trochu dokulhal Darek Bergmann, který vrátil „jen“ ss bs 5 a fs 7. Na druhém místě skončil, s čistou technickou jízdou fs 270 frontboard 270 out, cab 540 a fs 720, objev letošní sezóny Petr Horák, který dostal prostor v rozhovoru na konci článku. První skončil, opět a zcela zaslouženě, Filip Gutwirth. Ten se za uplynulý rok hrozně vyjezdil a teď zabíjí v takovém stylu a čistotě, jaké se jen tak nevidí. Dával si cab nebo ss bs 5 a fs 7 a všechny jízdy odjel čistě a tak, že by nejspíš vyhrál s kteroukoli z nich.

Moje závěrečná a jediná výtka k závodu nutně musí směřovat ke speakerovi. To co v neděli Johnny Bravo předváděl bylo dost hrozné – nesledoval jezdce, neříkal sponzory, neznal triky (žádné!) a nebyl ani vtipný… too bad. Jinak ale musím pochválit organizátory za slušné a svižné zvládnutí akce i přes nepříznivé počasí. Velká pochvala patří rozhodčím (Onja, Darek, Pepé), které jsem sledoval při práci a musím říct, že byli opravdu precizní. Respekt všem jezdcům za to jak se poprali s tratí. Díky patří i partnerům akce za teplé občerstvení, které opravdu bodlo. Snad se příště podaří i to počasí…

Tady je a krátký rozhovor s doposud největším překvapením této sezóny…

Ahoj Petře, asi nebudu jediný kdo tě až dosud vůbec neznal, tak než se dostaneme k Rookie Cupu, můžeš se představit...

Okej, jmenuju se Petr Horák a někdy před 17 lety jsem se narodil v Kladně, kam chodím i do školy. Bydlím ale o pár vesnic vedle, a to na Braškově. Sponzory jsem získal poměrně nedávno a jsou jimi Vehicle a Eassun , kterým jsem moc vděčný už teď. Mimo snowboardu se věnuju ještě aktivně hokeji a v létě se rád svezu na skatu s mým nejlepším kámošem Vaškem…

V Rejdicích jsem od tebe viděl hodně slušné hodnoty (cab 7, fs 7) a závody ti letos taky vychází. Jak dlouho vlastně jezdíš? Máš nějaký plány kromě objíždění 4x4?

Díky. Teď to bude čtvrtá sezóna co jezdím. Určitě bych se chtěl podívat i někam na zahraniční závody a podívat se víc ven a nabrat co největší progress v mým ježdění a celkově se zkreativnit. Mám v plánu objet celou sérii 4x4 i Rookie cup, ale hlavně bych se chtěl kvalifikovat na East Rookie Fest co bude ve Špindlu a zkusit kvalifikaci na Snowjamu, a tím si zazávodit s jezdcema na světové úrovni a nabrat tak další zkušenosti ..

Tak přeju hodně štěstí... A teď k té neděli... Přestože je jasné, že počasí tentokrát rookie cupu příliš nepřálo, závod se nakonec odjel. Jaký byl pro tebe z pohledu jezdce?

Díky ti. V neděli se mi jezdilo bych řek mnohem líp než v sobotu o 4x4, sice docela dost foukalo, ale dopady skoku byly tvrdší a sníh nebyl tak rozbředlý (jako to bylo v sobotu kvůli velkému počtu riderů), a tak se mi lépe odjížděly skoky a měl jsem vetší kontrolu na odjezdu. Na 4x4 se mi líbilo to, že po každým kole všech jezdců přetáhli rolbou dopady a ty byly zase ready pro další run .

V nedělním závodě se jel systém na tři finálové jízdy a kvalifikace vůbec nebyla, přišlo ti to lepší nebo horší, než klasická 2+2?

Pro mně to bylo určitě pohodlnější než klasická 2+2, protože jsem věděl ,že můžu jet pohodičku a nestresovat se tím , že když spadnu při první jízdě, tak co pak dám v tý druhý a mám pak akorát nerva a obavy, hehe. Ale zas na druhou stranu si myslím, že se tak ukáže psychicky silný jezdec ... Ale beru radši 3 kola :-)

Ok, napadá tě něco co bys na závodu ještě pochválil, nebo co by se podle tebe naopak mohlo zlepšit?

Myslím si, že organizace závodu je zmáknutá opravdu dobře a sobotní afterparty jsou taky do pohody, možná jediný co bych asi vytknul jsou speakrové, měli by to víc prožívat a třeba i hecovat jezdce. Ale jinak vše okej :-) 

Úplně souhlasím. Nějaký poděkování na závěr?

Chtěl bych poděkovat hodně lidem, ale největší dík patří určitě mé rodině a hlavně rodičům, kteří mě od začátku podporovali, v tom co mě opravdu nejvíc baví, dávají mi peníze na hory, na cesty a tím mě dělají šťastným a dodnes mě berou kamkoliv na hory a já jim za to opravdu děkuju. Dál velký dík patří určitě Vaškovi tady z local crew, který mě ke snowboardingu vlastně dostal a jsem mu za to moc vděčný. Dále mým novým sponzorům , kterými jsou Vehicle a Eassun. A taky díky tobě , že jsi mě oslovil a dal jsi mi prostor... Díky všem.

Výsledky O2 Rookie Cup 2009 - O2 Extra Park Rejdice - 8.2.2009

Junioři
1. Filip Gutwirth (Nugget, Flow, Bern, Snb Zezula, Chimpanzee)
2. Petr Horák (Vehicle, Eassun)
3. Darek Bergmann (Nitro, Horsefeathers, Electric)

Holky
1. Diana Augustinová (Roxy, Surfsport, Skiareál Lipno)
2. Dorota Štenclová
3. Katka Chourová 

Kluci
1. Michal Biša (Loap, El Passo Shop, SKI Klínovec)
2. Tomáš Císař (Funstorm)
3. Dušan Kříž (Sportovní Akademie)

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!