Opening EXtreme Parku v Mladých Bukách

Už to budou skoro dva týdny, kdy se v EXtreme Parku v Mladých Bukách konal velice očekávaný Opening. Počasí se povedlo snad ve všech částech republiky, ale co se dělo v Mladých Bukách, to se tento víkend myslím nepovedlo nikomu. Cože, přes 120 riderů? Wow!!! Celou sobotu nám na Just Ride do Pece chodily zprávy co se to v Bukách děje. Byla radost slyšet, jak se to klukým vydařilo, protože takovýto počet riderů při openingu, to se nestává každý den. Teď už ale k reportu, který vám přináší přímo Boris Čičman, headshaper EXtreme Parku Mladé Buky...

Je sobota 22.1.2011 a týdenní vyšší teploty s deštěm jistě vylekalo nejedno zvířátko, čekající na jaro. Z předlouhého spánku se na úpatí Krkonoš probudil i snowpark v Mladých Bukách. Poslední větší akce zde proběhla před necelými pěti roky, a tak není divu, že se na někdejší slávu parku za dob působení Ričiho Skandery téměř zapomnělo. Park se připravoval na svou premiéru opravdu důkladně, a když po nekonečném množství po sobě následujících šedivých dnech, ukázala obloha konečně i svoji barevnou tvář, mohl zde proběhnout oficiální opening. 

Areál vyšel všem riders maximálně vstříc a na všechny přihlášené tak čekal perfektně upravený park a permice, na denní i večerní pojezd za krásných 200 kaček. Tu si nakonec zakoupilo přes 120!!! jezdců a prověřili tak možnosti parku více než dostatečně. Samotná akce byla naplánována hlavně 4 riders, aby si všichni co nejvíce zajezdili a nemuseli celý den čekat na pár jízd, jak tomu bývá třebas při závodech. Většinu dne tak probíhalo volné ježdění, které doplňoval svojí muzikou a svými komentáři Ride jezdec Filip de Pina alias DJ F.D.P.

Sluníčko se nám sice kolem poledne schovalo, ale ukázalo se právě včas, a to když se rozjížděl doprovodný program v podobě Ride Best Tricku. Do Jamu o věcné ceny od Snowboardelu se nakonec přihlásilo okolo 60ti jezdců, kteří měli možnost předvést své skills na mírném step-​up skoku9 metrovým tablem. Všichni jezdci se na skok pouštěli z první hliněné platformy, odkud bylo krásně vidět na všechny triky. Ostatní riders pak hoblovali jibbovou lajnu, nebo chillovali na všech platformách včetně platformy s Wegett křesílky s luxusním posezem. Jam začínal ve dvě a nakonec se protáhnul až do půl čtvrté, takže každý rider měl okolo 5-​6ti jízd. 

Nejlepší formu na snowboardu prokázal Honza Koukol, který zhodnotil svůj letní pobyt na Dachu a na skoku tak vypráskl mimo jiné i luxusní bs rodeo 5 a jeho oblíbený backflip. Statně mu sekundoval Honza Dodo Dolejší, který se po dlouhé rekonvalescenci hecnul a dával tríčky jako bs 7 či stylovou bs 5 do půlky dopadu. Třetí flek pak bral za svou bs 5, 18ti letý Daniel Hromádka. Vyzdvihnout určitě ještě musíme style rotace všeho druhu Radka „Cháči“ Chalupy a mega polety od lyžníků. Ti svými superman fronflipy, backflipy na konec dopadu a jinými parádami bavili určitě všechny přihlížející. 

Po Jamu pokračovala photosession v podání mistra Karla Jadrníčka. Na kamerku pak polety všech zaznamenal trutnovský masta Hulča. V 16 h. proběhlo předání první půlky cen pro nejlepší tři snb a ski letce. Bylo vidět, že většina lidí byly po celodenním pojezdu značně unavená a proto přišla vhod dvouhodinová přestávka, během které se komplet reshapnul park, aby byl připraven na večerní pojezd. 

Ten probíhal již v komornější atmosféře a fotilo se převážně na spodní platformě s duhou, table-​top kickeremlámanou bednou. Ta byla nakonec zvolena i pro večerní Ride Best Trick, a tak se celá platforma přisvítila dodatečnými halogeny a ozvučila muzikou pro pohodovou atmosféru. Na večerní pojezd dorazilo i pár jezdců z právě skončené akce Just Ride v nedaleké Peci. Mezi nimi byl i Frýmen, který se celou dobu šetřil, aby při jednom z posledních triků všechny uzemnil šílenou rotací 900 v jeho originálním freestylu. Borec nakonec však byl nakonec vyhlášen Dodo, který dával jako jediný mega čisté transfery na druhou půlku bedny. Jeho bs 270 pak patřila určitě mezi to nejhezčí z celého dne. Mezi oceněnými pak byl i Lukáš Janko se svými switch 270 transfery a Jirka Světlík s fs tail 270 out či různými reverty. 

Vše se uzavřelo v místním Ski Baru kolem desáté večer, kde se rozdala i druhá půlka cen od Snowboardelu. Všichni výherci, včetně třech nezničitelných slečen Elišky Šírové, Báry Marešové Lucie Badalíkové, co vydržely jezdit až do samotného konce, pak dostali jednodenní free tickety do areálu. Určitě se budeme těšit na jejich další návštěvu. 

Krátké slovo nyní dostane Filip de Pina se svými otázkami na headshapera a organizátora celé akce Borise Čičmana.

Ahoj Borisi jak se dnes po openingu cítíš? Byl si s první letošní akcí v Mladách Bukách spokojen?
Ahoj. Musím říct, že akce splnila mé očekávání nadmíru. Sluníčko svítilo o 106 a přijela spousta lidí, jejichž ohlasy na park byly velice pozitivní. To člověku určitě dodá novou energii do další práce.

Práci shapera uz děláš několik sezón. V jakém středisku se ti dosud pracovalo nejlépe?
Vždycky záleží na přístupu areálu a rolbaře, což bývá většinou největší problém. Snowpark dnes chtějí mít všude, ale málokde si uvědomí, kolik práce a investic za kvalitním parkem stojí. V Bukách jsou zatím velice vstřícní a věřím, že se v průběhu zimy dostanu k rolbování samotnému, což by parku prospělo dozajista nejvíce. 

Na mě si vždy dělal dojem, cílevědomého ridera, který se především snaží o přínos českému snowboardingu. Rozhodl jsi se i pro to dělat práci shapera?
He… dík. Určitě mě vždy lákalo dělat i něco pro druhé, ne jen jezdit sám pro sebe. Založili jsme tak neziskovou organizaci EXtreme Snow Crew, skrz kterou chceme přinést do snowboardingu i nějaké finance ze státních zdrojů. Shapera jsem začal dělat tak nějak z nutnosti. Dříve bylo parků pomálu, a co jsme si sami nepostavili, to jsme neměli. Postupem času jsem získával zkušenosti a dnes vidím, jak je u nás tahle oblast konzervativní. Nápady na originální park a akce dřímají v mé hlavě už dlouho. Věřím, že dám dohromady dost financí a tým lidí, se kterými dáme českému snowboardingu zcela novou tvář.

V tom ti budeme všichni držet palce. Jaký setup má v součastnosti park v Mladých Bukách?
Díky. Budu rád za každou podporu, ať už od jednotlivců, nebo od sponzora, který parku v současnosti dost chybí. Park je především koncipovaný jako tréninkový, proto zde chybí monstr kickery, které mám já osobně ze všeho nejraději :). Naším cílem bylo přilákat co nejvíce riderů všech výkonnostních skupin a nabídnout jim nadstandartní setup. Základ parku tvoří 4 hliněné platformy, kdy každá z nich nabízí vždy dva odrazy a 1-​2 jibbové překážky. Mezi jednotlivými překážkami pak lze libovolně přejíždět a dát si tak pokaždé originální sérku. Vrchní část parku nabízí navíc 6 různých jibbů. V létě snad vyrostou nové hliněné platformy.

Koukám, že v Extreme parku se dá velmi kvalitně zajezdit, což by byla škoda nevyužít. Jaké další akce se chystáš v parku letos uspořádat?
Na jaro chystáme jeden originální Jam s photo a video shootingem a snad i malý kemp. V plánu pak je ještě jedna monstrózní show pro lidi, kterou plánujeme s Migim buď v Peci, nebo právě v Bukách. Vše záleží na tom, jestli se nám podaří sehnat dostatečnou podporu ze strany sponzorů a areálu.

Já jen doufám, že se vztahy mezi areály a riders jako jsi ty, budou nadále zlepšovat a umožní tím progress celé české freestyle scéně. Děkovačka na závěr?
Nezbývá, než se přidat. Věřím, že svým nadšením zlomíme novodobý trend a vyženeme teenagery zpátky na kopce, aby nepromrhaly celé mládí u kompu nebo v hospodě. Na závěr bych chtěl určitě poděkovat všem co snowpark podpořili svojí účastí, klukům z Ride teamu za výpomoc, Snowboardelu za věcné ceny a v neposlední řadě vedení areálu a Petrovi v rolbě za vstřícnost. Thanks!!!

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!