Report: Funstorm Snowboard Camp 2008

Na Moravské Boudě v Krkonoších letos vyrostl na české poměry unikátní snowpark, a protože ho sponzorovala firma Funstorm, dalo se lehce uhádnout, kde se odehraje letošní Funstorm Snowboard Camp. PŘIDÁNA FOTOGALERIE...

Jedním z coachů Funstorm Campu byl i Ondra Svoboda, známější pod svou přezdívkou Freeman. Jeho svědectví přinášíme téměř bez úprav, abyste si mohli vychutnat originální styl tohoto začínajícího literáta. Takže Freemane, můžes začít…

undefined
Honza Řezníček aka Řízek... (foto: Kaňůs)
Na Moravské Boudě se sešlo asi 14 kemperů a jedna kemperka, přičemž koncem týdne zavítali další návštěvníci a návštěvnice. Organizačně vše naplánoval a zajišťoval Joseph Vysoký, v zatáčkách a na skoku byli nápomocni Boris Čičman & Lucky Hervert a na bednách se dalo něco přiučit od Frýmena. Řízek pak vyučoval od každého něco a na chalupě bylo o kempery postaráno vydatnejma snídaněma, večeřema a pivákama. Kempeři a koučové se začali sjíždět v neděli za parádního azura. Sněhu bylo požehnaně, tak dva metry, park ready, co víc si tedy v dubnu přát. Na to, jak byla letošní sezóna vymršená, byly podmínky právě tenhle týden vůbec nejlepší, jaké mohly být. Ráno byl sníh trochu přimrzlý, takže to parádně jelo, přičemž dopady byly od rolby rozdrceny. Přes den bylo skoro celý týden azuro, takže mikiny, trička a opalovací krémy nezbytné. A jak tak slunce vařilo, sníh kašovatěl a daly se v klidu zkoušet nové věci. K tomu se nabízela jibbovací lajna, kde sis dal sérku pěti překážek. Kolem čtvrtý hodiny slunko zesláblo a sníh začal decánko přimrzat, takže zas byl parádní speed na lajnu skoků.
undefined undefined
Moravská Bouda je nejvýše položený snowpark v ČR, takže i na začátku dubna bylo sněhu dostatek... (foto: Kaňůs)
Z horní platformy sis mohl vybrat corner doprava, větší a menší skok (trochu typu step-up). Poté sis to mohl valit na obří butter box a trochu zrádnou spinu, která šla zneužít i jako příjemný corner doleva, nebo si dát sérku beden. Na kraji parku byla lajna dvou malých skoků + malá bedna, kde si každý mohl natrénovat stabil, rychlost, ollie, jedničky, graby, a poté to mohl jít zhodnotit na větší kicker.
undefined
Honza Řezníček brousí místní galaktickou lámačku... (foto: Kaňůs)
To bylo tak na úvod, teď něco o tom, co se během týdne přihodilo. Po příjezdu si dali všici pár volnejch jízd a rozdělili se na tři skupiny, aby se před překážkami nemačkali. V podstatě probíhala oťukávačka beden a skoků. Až do tý chvíle, kdy se přetrhlo lano u vleku. Byla to solidní šleha. Jedeš si v klidu na vleku a v mžiku to s tebou praští o zem v takovým fofru, že nevíš, co se semlelo. A bylo po ježdění. Co se dalo dělat, šel se stavět butter box, v patnácti lidech to šlo fajně. Kupa lidí proti sobě drží prkno a rolba proti nim valí sníh. Nejvíc si to užil jeden kemper, kterej byl jednou sněhovou muldou částečně zavalen, vyproštěn a šlo se na véču.
undefined undefined undefined
Jezdec na bedně čaruje a díky jeho mocné magii levituje Freeman nad kuželem a Štěpán nad skokem... (foto: Kaňůs)
Jelikož byl vlek mimo provoz, musel se na pondělí vymyslet náhradní program, a tak se šlo pojezdit na Davidovky. K ránu byl sníh ještě docela schopnej, dali jsme pár jízd na rozhejbání. Slunce žhnulo jako prase a sníh se v dolní části sjezdovky stal nesjízdným. Usídlili jsme se tedy u horní stanice vleku a začali vychytávat ollie. To je totiž základ. Někteří kempeři ho najetý měli, jiní zase ne, a tak se trénovalo a vylepšovalo. Poté jsme postavili mini skok, kde se ollie dalo zkusit ve větší rychlosti. Začalo se různě protahovat, grabovat, točit a tak vůbec se bavit. Ještě jsme zaskočili dolů k vleku na předem domluvený oběd - delikatesní grilované prasátko s chlebem a hořčicí, zalité pivíčkem (mladší 18-ti let samozřejmě pouze nealko:).
undefined
Křovis a jeho bs 360 při návštěv Špindl Spring Session... (foto: Kaňůs)
Při návratu do parku jsme zjistili, že mástři, lanoví opraváři, finišujou, a že vlek bude co nevidět ready. Než se nasadili kotvy, tak jsme došejpli butter a dodělali spinu v dolní části parku. A jak tak k pozdnímu odpoledni park zas trochu přituhával, šlo se po zprovoznění vleku zalítat na horní skok a na corner. Protože už bylo to jaro a azuro, tak se dalo jezdit do večera. Nefungovalo to tam totiž stylem 4 hodiny = padla, vlek končí, jděte domů, zejtra je taky den. Jezdili jsme do posledních chvíle, kdy bylo vidět, nebo do posledních sil, nebo do tý doby, kdy nám hlady padala huba na zem. Kuchtíci a barmani se denně rozčilovali, že chodíme pozdě a že budem o hladu. No jo, holt to jinak nešlo, když byl takovej supra pojezd. To mi připomíná moudro jednoho kempera , kterej sedíc a opalujíc se v parku zahlásil, že jde jezdit, páč přeci takhle hezky nemusí bejt celej tejden. Svatá to pravda. I tak se ale jako první nejvíce spálil. Nevím, zda kvůli tomuhle, nebo čemukoliv jinému co předváděl, ale dostal přezdívku bílej negr. Mimo jiné kalič, hulič, odpadkáč atd. :) Večer proběh videokoučing, pobavili jsme se u natočenejch zatáček a rozdali se ňáký dárečky od Funstormu, jakožto hlavního sponzora.
undefined undefined undefined
Když byl vlek opraven, začali se v parku dít věci... (foto: Kaňůs)
V úterý Lucky, známý to servisman, předved jak zvoskovat prkno a vysvětlil okolnosti ohledně strukturovaných skluznic. Nawaxováno to jelo hnedle líp, a tak jedna parta zas šla na skoky, druhá na bedny and change. Na skoku probíhaly inspirující fs pět od Luckyho, dokokonalý bs pět od Borise a Řízek to točil o sedm na vícero stran. S Frýmenem se bouralo a tak podobně kopalo do beden. Na druhý den ráno byly opět přiděleny šílený japončíci alá Kamikaze, přičemž malej Tomášek dostal zákaz. V jejho mini letech je totiž elánu dost a s energy nápojem by ho bylo až moc.
undefined undefined undefined
Coachové na FNS kempu používali řadu moderních trénikových metod. Na prostředním snímku Boris Čičman předvádí cvičení s otevřenými plechovkami energy drinku zvané "ani kapka nesmí přijít nazmar" ... :-) (foto: Kaňůs)
Odpoledne se konala ollie session přes plechovky Kamikaze. Na hromádku sněhu se postavila řada plechovek, a kdo pixlu srazil, šel z kola ven. Hromádka se postupně navyšovala, až z ní byla sakra hromada, přes kterou měli problém přenést se i koučové. Metr jsme neměli, tak nevím, kolik to bylo, třeba metr, prostě mooc. Tam se vyznamenala pětice večer vyhlášených borců. Na programu bylo i freeridové promítání s Martinem Černíkem, který nás seznámil s krásou i zrádností freeridingu aljašských velehor. Večer se ještě u vleku semlela fireshow v podání vlekaře Vlasty a šlo se na pivo a na kutě.
undefined undefined undefined
Kamikaze ollie session a večerní ohnivá show vlekaře Vlasty... (foto: Kaňůs)
Ve čtvrtek byl na programu výlet dolů do Svatého Petra na Spring Session, zkouknout překážky jiného levelu a snowboardery a skiery těžkýho kalibru. Na nejmenších (malý byly jen v porovnání s těmi hovady, co stály vedle) skocích v průseku si kempeři zkusili, jaký to je se řádně prolítnou, zamávat a nebo nedolítnout. Ps: večerní projekce byla jak jinak než zábavná. Zkouklo se, že corner velkej jak rodinej barák nejni na lyžích „nejmenší problém“ a frčelo se zpátky do míst, kde i v dubnu sněží. Na večer totiž byla přichystána přednáška od Honzy z firmy Frople o konstrukci a výrobě snowboardů.
undefined undefined undefined
Večery pod lampou - jednou s Martinem Černíkem, podruhé videocoaching a do třetice přednáška o konstrukci a výrobě prken... (foto: Kaňůs)
V pátek byl na obloze celkem hegeš, a tak se plánovaný závod přesunul na sobotu. Odpoledne se ale vyjasnilo a šlo se na progress. Bylo vidět, že kempeři maj už park v malíku a nenechávaj žádnou překážku ladem. Třeba snowpunx Štěpán bombil pětky do pohody, na street bedně zkoušel fróňo pretzel ven, Tarzan na corneru fs dvasedmy daleko a na jistotu a na hokejce boardslide do luxusu. Epesní transfer lipslide na zetku vyprásk granátník. Typ s nápisem na triku, že jeho druhý tričko je qkslv, zavdal nehorázně nekoukanej ss bs lipsilde na street bedně. Šón se předved jako letec i jako kombinátor na bednách. Typ v hnědejch hadrech dovychytával fs tři a mr.ollie zas pokoušel dva sedm do bora, kterejžto dopadl docela masakrem. A vůbec na všech byl za ten tejden znát progress. Nemuseli sice dávat zetko a třišetky, ale to svoje si dali a rozhodně se za tu doba vyjezdili zase o trochu víc. No a večer se šlo do sauny. Vyběhnout ze sauny do mrazu, v klidu pokecat, vymáchat se v ledovým jezírku a dát si sněhovou lázeň je fakt pecka. Doporučuju. Pak se decánko zakalilo, bylo veselo, trocha hlučno atd…do pohody.
undefined
Tomáš aka Prcek se toho na kempu naučil rozhodně dost.... (foto: Kaňůs)
No a v sobotu si kluci a holky odjeli takovou jam session, kde se hodnotili sami navzájem. Ale jak tohle dopadlo, to už nemám zdání, poněvadž sem tak nebyl. Haugh. Kemp se myslim solidně vydařil jak počasím, tak i účastníkama, protože se sešla parta, kterou řádění v parku pořád bavilo, a tak nezevlovali a něco se přiučili.

Text: Chameleón
Foto: Kaňůs

Další zajímavé články

O víkendu proběhne Horsefeathers Sneak the Tweak na Mölltalu!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 11. května! Vidíme se tam!!!