Road Gap Session na Erlebachově boudě 2012

Dnes se ještě vrátíme do časů, kdy na našich horách vládla paní Zima a to konkrétně na konec března, kdy na Erlebachově boudě proběhla Road Gap Session.

Když chcete udělat zajímavý shooting nestačí jen tak nějaký obyčejný průměrný skok. Aby to prostě lahodilo oko a dalším smyslům chce to nějak skok modelku. Prostě fotogenický jak Megan Fox v bikinách. No a přesně takový letos opět připravil na konci března Joseph NovákErlebachovy Boudy v Krkonoších. Stejně jako v roce 2009 šlo o road gap alias polet přes místní klikatou silnici. Od původní velké akce se nakonec tentokrát ustoupilo a proběhl pouze jeden podvečerní rodinný shooting. To však neznamenalo, že by se nedělo nic zajímavého. Právě naopak.

Předposlední březnový páteční podvečer byl nakonec tím dnem D. Road gap pod Josephovým velením se nakonec pyšnil odrazovou a dopadovou hranou v přibližné vejšce šest metříků a dírou něco přes 10 metrů jako klasická silnice. V KRNAPu těžko postavíte polet jak přes déjedničku (D1), takže se nakonec mohlo létat nějakých patnáct až dvacet metrů, což už na nějakou tu rotaci bohatě stačilo. Pozvání nakonec přijala pětka jezdců z nichž zástupci snowbaordové smečky byli Tomáš Tuzar, Martin KaňůrekPavel Vyroubal a z lyžařského sektoru pak doputovala dvojka Honza BalcarMaty Vránek. Roli fotografa pak dokonale plnil Honza Kaňůrek. Jakmile bylo vše naštelované, tam kde mělo mohla se odpálit očekávaná session.

Protože rozjezdovém kopec před skokem byl plochej jak družstvo olympijských německých plavkyň nezbývalo než zvýšit otáčky díky skútru. Hned po prvních speed checkách se dostavil tzv. hnědý rytíř. Měli jste totiž pocit, že díky rychlosti gap nemůžete překonat, a že skončíte hlavou napřed na asfaltu popřípadě v protisvahu. Jedno ani druhý jak se říká: „Nechceš!!“ První se nakonec odhodlal Čeča, který k překvapení dopadl téměř až za dopad a tak hned stanovil rekord můstku, který drží do dnes. To naopak Balcek při premiérovém pokusu udělal osudnou chybu. Ruční brzdu zatáhl pozdě a poslal jako jediný z hrany odrazu drop s bonkem o dole stojící traktor. Naštěstí bez následků jak na Zetoru tak na sobě…

Po pár jízdách však již měli všichni jízdy v merku (hnědej flek v kalhotách se jim již dál nezvětšoval :D) a mohla se odstartovat ta správná triková koláž. Po pár rozjížděcích jedničkách a trojkách se pomalu jezdci začali osmělovat a přidávali větší a větší motanice, které ocenily hlavně skupinku všudypřítomných turistů a běžkařů, kteří tvořili vděčné publikum. Freeskierská dvojce BalcekMaty nakonec vykouzlila rotace až do 900 a příšel i nějaký ten nepovedený pokus o 1080. Nejvíc se určitě cenil klasický cork 900 tail a stylové switch corky 540 od Balcka.

Pozadu nezůstala ani trojce jednoprkýnkářů, která nakonec navařili taky několik trikových dobrot. Čeča sázel daleký backflipy indy až do alelůja nebo bs 540 mute. Pavel Vyroubal přihodil například ss bs 540, fs 720, ss bs 720 no a TýTý vytasil přes road gap třeba cab 540, cab 540 underflip nebo cab 720. Rideři ani diváci se zkrátka určitě nenudili.

Čas pomalu kvapil, sluníčko začalo zalézat za obzor a tak nezbývalo nic než shooting pomalu a jistě ukončit a vydat se za dalším snb/​freeski dobrodružstvím. I když byl letošní ročník oproti minulému skromnější všichni se shodly, že dopadl na výbornou. Na závěr ještě musíme poděkovat samozřejmě hlavnímu organizátorovi a šejprovi Josephovi z PARKS.cz.

Nakonec jsme se ještě optali Tomáše TuzaraHonzy Balcara na jejich dojmy z letošního Road Gapu. Takže, co na to kluci?

TýTý: Ahoj,na Roadgap Session sem byl poprvé, ale byla to nejpříjemnější akcička v sezóně ač jen jednodenní. Za to mohla hlavně příjemná atmosféra, nikdo nic nehrotil, všichni byli v pohodě a vzájemně se podporovali včetně početný freeski crew, která nám dělala obecenstvo. Skok byl perfektně postaveném ani malej ani velkej a na to, že byl přes cestu tak super bezpečnej. Nejdřív panoval trochu respekt, ale po odpanění bylo jasný, že se není čeho bát a začala parádní session, při který tam padal jeden stylovej trik za druhým. Skůtr, kterej nás roztahoval jezdil jak šílenej sem a tam, takže se na nic nečekalo, žádný prostoje a stihli jsme toho maximum. Když do toho připočítám skvělý počasí, a pořízenej parádní foto a video materiál, nebylo opravdu nač si stěžovat a člověk jen litoval, že takovejhle dní nemůže bejt v životě víc:).

Balcek: Na přelomu zimy a jara se konala akce pod názvem Road Gap, kterou uskutečnil Joseph Novák a letos poprvé pootevřel vrátka i pro freeskiers. Nedalo se opovrhnout touto akcí a na místo jsem dorazil s tlupou 59TH a Matym Vránkem okolo 4 hodiny odpoledne, kdy obloha byla bez jediného mráčku a slunce se pomalu schovávalo za vrcholky hor. Skok vypadal nadmíru dobře a nezbývalo nic jiného než sebrat kuráž, lyže a pokusit přelítnout cca 13 metrů širokou silnici. Skok měl příjemný shape a ačkoli mi bylo řečeno, že mi stačí malá nájezdová rychlost, tak moje nervy byly jiného názoru a zabrzdil jsem těsně před odrazem, což mě katapultovalo pod skok hned vedle pravé pneumatiky od zetora! Po menším výsměchu přihlížejících a děkování bohu , že jsem nedopadl hůře se vydávám znovu nahoru a vše už probíhá bez jediného problému. I díky perfektnímu skoku, který kdyby měl o trochu delší dopad, tak by každý účastník mohl ze své škály triků tasit i obtížnější kousky. Řekl bych, že akce se povedla stejně jako materiál , který se pořídil. Díky za pozvání a doufám, že o téhle akci při nejmenším uslyším i příští rok!

Partneři akce:

General partner – PARKS.cz, který zajistil stavbu ( trvala 3dny) za pomoci rolby ze sáňkařské dráhy SNOW and FUN a horské chaty Špindler, která tunila i set-​up parku na Moravské bouda po celou letošní sezonu. Skok i dopad dělaný celý ručně – hrabičkami vytvarovaný, pomocníky na lyžích do dokonalosti uhlazený – velký dík!!! za ochotnou a vyčerpávající pomoc (Kuba Šindelář a Vláďa Kovář)

· Velký dík Horskému hotelu Erlebachova bouda, který zapůjčil macatou frézu na tvarování Gapu a také nasytil pochutinami pracovníky stavby i některé odvážné duše co gap překonávali. 

· Yellow-​point co zapůjčil nadupaný skútr i s velezkušeným řidičem Jardou, který dodával riderům přesně potřebnou rychlost k překonání gapu.

· Dalším partnerem pak byl ELECTRIC a JAGERMEISTER.

· Mediální partnery zastupují Freeride.cz a ZABIL.cz

· Více info i o předešlém ročníku naleznete na stránkách akce: www.roadgap.cz a pokud se vám akce líbí, neváhejte jí podpořit lajkem na FB page akce: https://www.facebook.com/RoadGap, ať vám neuteče info o dalším ročníku. 

· Těšte se i na pohyblivé obrázky, které se již připravují .

Další zajímavé články

Dávej jarní shredy s triem z Vishnu Freeski

Shreďáci z Vishnu Freeski zase jednou potěší svoje fandy...

Red Bull Unrailistic 2024 se dotýkalo jibovýho nebe

Švédské Åre se opět přeměnilo na jibové peklo díky Red Bull Unrailistic 2024...

Jussa Palaskivi z Forre má venku svůj streetovej full part

Od kluků v Forre crew dorazil jeden full part...