Road Gap u Erlebachovy boudy 2013

V dubnu se uskutečnil již tradiční Road Gap u Erlebachovy boudy v Krkonoších nad Špindlerovým Mlýnem. Pojďme se slovy Honzy Balcara vrátit lehce v čase a juknout se, co se všechno letos na českých horských hřebenech událo!

8. dubna 2013, to je datum, kdy se už zima chýlila ke konci, vlekaři pomalu dávali sbohem sezóně a opouštěli kryty svých strojoven, ve Špindlu odzvonila BŠSS, ptactvo bylo na cestě z teplých krajů a sníh mizel z kopců jako Napoleon z Ruska. Na místě známém jako Erlebachova bouda v 1150 metrech nad mořem se naopak vše připravovalo k vyvrcholení sezony. A oč přesně šlo? O třetí ročník akce s názvem Road Gap neboli skok přes silnici a to vše pod taktovkou profíků z PARKS.cz za pomocí hlavního sponzora akce Big Shock Energy! Dalšími partnery pak byly firmy Electric, Horský hotel Erlebachova bouda a Snow & Fun sáňkařská dráha, která se zapůjčením svojí rolby podílala na části stavby.

Budování skoku trvalo zhruba dva měsíce a ani Krakonoš (king of the mountains) by na počátku nepředvídal dokončení kvůli počasí, které nestálo ani za zlámanou grešli. Mlha okupovala svah a stěžovala naší orientaci, vítr zmařoval práci s frézou, mrholení se střídalo se sněžením, no prostě ideální podmínky pro stavbu skoku kalibru Road Gap. Naštěstí jsme měli pevné nervy a i přes moje věčné nářky o katastrofickém scénáři :D se vše povedlo dotáhnout do konce konců! A to všechno za pomoci malé rolby ze snowparku Moravská bouda, Zetoru 7245 old school, a především zručnosti shaperů vybavených hrabičkami PARKS.cz . Celá stavba se mohla pyšnit skvostným a širokým odrazem ve výšce 7 metrů, dvanáct metrů širokou silnicí aka "houl of death" a dlouhým dopadem, který se oproti minulým ročníkům výrazně zlepšil. 

Po hodinách, dnech a měsíci úmorných prací přišlo to, na co jsme čekali jako na smilování - azuro! Proběhl finální shape odrazu a po necelé hodině mohl vypuknout další ročník session na skoku přes horskou magistrálu. Premiérově se zúčastnili členové české reprezentace Pepé Kalenský za freeski, snb pak reprezentovali Dušan Kříž Honza Nečas, který se zúčastnil už i prvního ročníku v roce 2009. Dále Matyáš Novák jako třetí lyžař, který Road Gap letos pokořil. Pětici statečných uzavírá Jan Balcar, který si "záře reflektorů" při překonávání road gapu užil druhý rok po sobě :).

K dispozici byl opět skútr, který zapůjčila firma Snow & Fun sáňkařská dráha. Jako první otestoval skok ostřílený jezdec Pepé Kalenský a rychlostí 55-​60km/​h se řítil za skútrem vstříc prvnímu dobrodružství. Pepé nezaváhal, silnici přeletěl s prstem v nose a tím dodal sebevědomí dalším přihlížejícím kaskadérům do té doby s "hňědířem" v kalhotách :D. S přibývajícím časem progres u jezdců stoupal a neznal hranic. Dušan KřížHonza Nečas odpálili double bs rodeo!! (které Dušan zkoušel poprvé v životě – respekt odpálit to na skoku přes silnici!), sw bs 900, cab 1080 a spoustu dalších stylových triků. Freeski rider Pepé Kalenský přidal sw 1080 tailgrab, rodeo 540 screamin semen, ukázkový superman frontflip či cork 720 right i left, Jan Balcar škorpion 900, 720 huge, unnatural a switch 540 nebo zero, Matyáš Novák vyzkoušel poprvé rodeo 540 japan či cork 720 mute. Za zmínku také stojí dvě sličné slečny, kterým z té podívané bylo takové horko až odhodily oblečení a zapózovaly v mezeře mezi skokem a dopadem na střeše Josephova korábu Seat Alhambra. Radost pohledět :)

Celou událost zachycoval štáb zkušených kameramanů s profesionálním vybavením a technikou, včetně legendární kamery Red Epic, předem se tak můžete těšit na parádní videoreport. O doplnění energie se starala firma Big Shock Energy! Záchranný kříž zasahovat nemusel, protože se nikomu nic nestalo a celá akce proběhla v příjemné až rodinné atmosféře.

Vše se povedlo na jedničku a doufám, že se za rok opět shledáme u Erlebachovy boudy. Závěrečné poděkování patří partnerům, bez kterých by to nešlo, Josephovi Novákovi za myšlenku tohoto originálního projektu a partě Ukrajinců od PARKS.cz.

PS: V ročníku 2013/​2014 bude otevřen videocontest o tzv. WILD CARDS. Tím se otevřou vrátka všem, kteří budou mít zájem se stát součástí Road Gapu či mít záběry nebo fotky z tak unikátní stavby.

Než vám naservírujeme oficiální video z letošného RGS s rozhovorem zúčastněných, podívejte se na sestřih z pořadu ELEMENT, kde v jeho 139. dílu byla tato videoreportáž o letošním ročníku.

VIDEO: ROAD GAP SESSION 2013 – TV spot for ELEMENT TV:

Další zajímavé články

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...

Marcus Goguen odhalil pár svých záběrů z filmu "The Land of Giants" od MSP

Další ochutnávku z "The Land of Giants" od MSP má na svědomí Marcus Goguen...