Staré železo patří do prašanu

Pepe Samek trávil poslední zimu koučováním prcků ve Špindlu, kde také podnikal společně s kamarády spoustu výšlapů za prašanem. Tady je jeho vyprávění s mnoha hodně zajímavými zázitky z našich hor, které rozhodně stojí za přečtení.

Už jsem si myslel že tenhle článek nenapíšu... Nejsem zrovna velký spisovatel, ale v tomhle vedru jsem se pouhým mrknutím na fotky co jsem nacvakal zkrz celou sezónu při výletech za prašanem natolik zchladil, že by byla škoda se o tuto parádu nepodělit z felákama tady na Freeride.cz. Tak se nenechte unudit mejma kecama a číhněte hlavně na fotky, který stojej taky za ho*no, jelikož nejsem ani dobrej fotograf. Heslo je lepší něco nežli nic nebo lepší než drátem do voka jak se tak řiká...

Již nějakou sezonu se věenuju splitboardingu a nejčasteji vyrážim s Ričim Skanderou, což je prostě parták do nepohody. Příběhů s ním mám mnoho. Můžu ho poslat do laviny, jako prvního trefit snowboardem do hlavy a taky ho rád fotim a točim, protože mu nevadí, když se mi to nepovede. Co je ale nejdůležitější, můžu se na něj spolehnout v jakékoliv situaci. Nejlepší je, že když se mi nechce šlapat, tak stejně zavolá a fakt skoro vždycky mě ven dokope, což jsem ocenil hlavně letos, kdy slunce bylo asi tak půl dne jednoho z našich mnoha výletů. 

Sem tam se k nám přidá pár kámošů a je o to větší legrace i když ne vždy se to vyplatí. Zkušenosti v prašanu totiž nemá úplně každý, takže se dost často obáváme o jejich životy. Klasika pojezd byl například se zbytkem Snowforce party Millim NavrátilemKubou Chocholou, což jsou už ostřílení kluci a jezdí fakt pro radost. Bohužel vám nemůžu nabídnout ani jednu jejich fotku, protože když už jsem je dostal do prachu, na foták jsem se vys*al a užil si snima každou zatáčku. 

Výjimkou je Přemek Vida, známej fotograf, kameraman, trenér reprezentace, schopnej spisovatel, ale hlavně super kámoš, kterej je pro každou legraci a má GoPro pořád v kapse. Jednoho dne se ozval, že felí ve Špincku a o volné neděli nemá co napráci. Tuhle vzácnost jsem nenechal proklouznout mezi prsty a vyzval ho na prosnulý Kotel. Výšlap jsme si fakt užili a u Vrbatovky jsme se kochali možnými sjezdy. Jenže to by nebylo, aby se něco nepos*alo. Zhruba dvěsta metrů před vrcholem jsem zahlídl muže v zeleném, zavelil jsem zdrháme nahoru, rychle obouváme a mizíme, jenže jsme byli na vostřáky bez splitů, prostě jen procházka a páni nás měli na pásech do pěti minut. Dostali jsme zjeba jak malí kucí a nechali se poučit o sídlení tetřívků a orla stěhovávého. Peníze a občanky jsme bohužel neměli, jinak bysme samozřejmě zaplatili. Se sklopenýma ušima jsme se dali na zpáteční cestu a užili si alespoň Zlaťák. I tak to byl krásný den v prašanu.

Dalšími pudruchtivci se stali TT, tedy Tomáš Tuzar, a Martin Mikyska. To byla opravdu čerstvá deka a bylo jasný, že budeme muset prošlapávat traverzy a dojezdy. Fakt jsme se s Ričim snažili kluky poučit o prošlapávání a projíždění první stopy v metrovém prašanu, ovšem naše freestylové hvězdy zrovínka měli v ten den nandanej mozek 10letých snowboardáčků a místo poctivého projíždění se zhazovali do závějí, z čehož měli největší prču. Vše jsme produpali s Ričim sami, což nás stálo spousty sil. I tak se ale kluci ukázali jako zdatní freerideři, teda při sjezdu dolů. Oba prášili co to šlo, vyšvihli i pár pěkných poletů přes pařezy a vyvrcholením byl nádherný tweaked.

Stálejšími parťáky byli Vilda HamtilFanouš Knotek. Vilda byl častým parťákem na našich výletech a v kombinaci s Richardem to bylo fakt o plíce. Ne že by šlapal rychle, ale neustále jsme hlásili chlapácký kecy a já se nejednou smíchy skoro pos*al. Objevovali jsme nové trasy našich hor, jednou z těch hezčích byla jízda kolem ledopádů, moc velká nádhera, teda zespoda. Předcházelo tomu ale sundavání prkna a vracečka kopcem vzhůru a i přes jejich varování jsem neodolal pokušení se podívat rovnou dolů a moje jediné štěstí byl strom, u kterého jsem pro zichr pozastavil. Dvacet metrů bylo na mě moc, zvolil jsem tedy cestu ústupu vzhůru, při sundavání prkna jsem se propadl až po koul... a málem bylo bláto na hřišti. Strom, u kterého jsem zastavil, byla moje záchrana.

Fanouš už takové zkušenosti neměl a to se nám také ukázalo jako nežádoucí. Při tomto výletu se k nám přidali ještě Matěj NovákMiggi Ritter. Klukům jsem chtěl cvaknout nějakou hezkou fotku. První na řadě byl zkušenej jezdec Matěj, dostal hned při první lajně hezky za uši, aby mu slehnul hřebínek nadrženého kohouta (viz foto po zákusu). Hned si dal pana vorel a s rohlíkem na tváři sjel ke mně dolů. Druhej jel Miggi, taky zkušenej jezdec, stavitel snowparků, trenér a učitel na gymnáziu v Jílemnici. Dal si sice hezkej pojezd, ovšem úplně mimo dosah mého foťáku. Třetí byl Fanda, kterému jsem už při předchozim výletu kladl na srdce, že neni dobré brzdit v nejprudším svahu, ale i tak si to zopakoval a zaříznul to hned v tom největšim padáku. 

Fotim fotim, koukám skrz hledáček a něco mi nepřijde úplně v normálu. Všiml jsem si jistého řezu přes celej kopec, dám foto z oka a je mi to jasný... Odtrh jak hovado 150m širokej Fanda v něm a já, Matěj a Miggi pod nim. Hned řvu jak tur "Všichni pryč!", stojim za velkym stromem a řikám si v klidu, ten strom to dá. Při prvním křupání větví se zese*u a dávám se taky na úprk, v jedný ruce foťak, v druhý batoh a na nohou board. Hned mi bylo jasný, že tomu neuteču, vyčíhal jsem si tak moment nárazu, nesedám na jedoucí jazyk Fandovy laviny, udělám pár sudů směrem ven a po dvaceti metrech pojezdu se z toho dostávám. Následuje řvaní po kámoších jestli jsou v cajku, Miggi kterej byl u mě to stihnul krásně a koukal na kino co jsem mu poskytnul svym nerozvážným chováním. Matěj v cajku hledá Fandu, ten řve že je ok a Riči co to celé sledoval z vrchu řve jestli jsme v cajku. Se štěstím jsme to všichni dali bez újmy na zdraví, což je hlavní. Dofotim Ričiho lajnu a plní zážitků to valíme k cestě.

S nestabilníma podmínkama jsme počítali, ovšem nikdy nejste na ten rachot úplně ready. Vyzývám druhej výstup, Matěj měl povinnosti, takže musel jít a vzal s sebou Fandu, kterej toho měl dost, jelikož si musel odhrábnout půl těla ze zásypu. Zůstáváme já, Riči a Miggi. Dáváme možnost Miggimu, aby si taky zkusil prošlápnout stopu. Netrvalo dlouho a s Richardem zjištujem, že jsme Miggiho dost brzdili. Našláplej sporťák nám vzal dráhu a my neměli šanci udržet tempo. Sejmul ho až vichr na hřebenech, kterej ten den měl asi tak sílu tornáda. Nic jsme nevzdali a vybojovali jsme dost vyčerpaní vrchol. 

Věděli jsme, že podmínky jsou vostrý, plán ale byl utrhnout něco menšího na videjko. Než jsem si ale stihnul dofotit Miggiho zatáčku a naštelovat si na Ričího záběr, puklo to za Richardem a bylo vymalováno. Netušil jsem, že Riči věděl co dělá a byl dostatečně stranou. Z vrchu to vypadalo jako kdyby to utrhl Miggi na Ričiho, neváhal jsem proto a s foťákem v ruce jsem to hulil za macatou lavinou. Dole řvu jak tur, začínám vyhledávat a v tu chvíli volá Riči jakože "Kam jsi jel ty magore, já jsem nahoře v cajku." No spadl mi kámen ze srdce a počkal na kluky až mě dojedou. Odtrh nebyl vůbec širokej, jednalo se o koryto, ale za to délka dojezdu byla přes kilometr dlouhá. Pro jistotu jsme propípali celou lavinu, abysme si byli jistí, že jsme to neposlali na záda nějakému skialpinistovi. Vtom volá Matěj, že odtrh je vidět až ze Špincku a jestli jsme v poho. Po cestě k autu máme plnou hubu zážitků, diskutujeme a snažíme se poučit z chyb, které jsme udělali, na druhou stranu jsme rádi za zkušenosti, které jsme díky tomu získali. 

Lidi buďte opatrní a nic nepodceňujte, hlavně u nás na českym kopečku. Na druhou stranu přesně pro tohle někteří z nás žijou, takže díky partě za super zážitky a Krakonošovi za ochrannou ruku. Pepe Samek

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.