Summer Snow Battle Tábor 2013

V sobotu 24. srpna se v jihočeském Táboře uskutečnila letní jibová akce na opravdovém sněhu s názvem Summer Snow Battle. My jsme sice na místě bohužel nemohli být osobně, ale o report jsme vás samozřejmě nemohli ošidit. Průběh snowboardové části akce vám příblížíme formou rozhovoru s organizátorem Fandou Knotkem.

Tak Fando akce je úspěšně za vámi... Kolikátej ročník Summer Snow Battle v Táboře to vlastně byl a jak celá akce vznikala?
No, je to dlouhá historie, jak to celé vzniklo. Summer Snow Battle je oficiální první ročník, ale v minulosti jsem s klukama už dělal tři závody v Táboře a tři závody nedaleko Tábora s trefným názvem Village Jam. Přiznám se, že už ani nevím, jak to přesně vzniklo, ale jeden z důvodů, proč jsem to dělal bylo, abych se sešel s kámošema před zimou. Do této doby byly překážky vždy na rovině, ale od začátku jsem chtěl zařídit, aby se z lešení jezdilo na speedovou překážku.

Setup byl poměrně zajímavej - dvě úplně stejný trubky vedle sebe. Co vás k tomu vedlo?
Chtěl jsem něco novýho, něco netradičního, co by bavilo jezdce i diváky. Původní záměr byl, že pojedou vždy jezdec proti jezdci najednou každý na své překážce, proto byly dvě stejný trubky vedle sebe. Bohužel bylo nakonec málo sněhu, tak jsme to museli celý pozměnit a jelo se pouze na jednom raiIu, i tak to ale by pěkný závod a neubralo mu to na atraktivnosti.

Jakým systémem probíhal závod?
Chtělo to trošku změnu, aby to nebyl zase jam, takže se jel vyřazovací pavouk, vždy lepší postupuje. Ve čtvrtfinále porazil Tomáš Císař Tomáše Löttla, Jakub Šimůnek prohrál s Kubou Králem, Jakub Mareš podlehl Michalovi Bišovi a Jakub Petr porazil Dominika Veselku. Tomáš Löttl pak ve čtvrtfinále porazil Kubu Krále a Michal Biša přešel přes Kubu Petra. Malé finále vyhrál Jakub Král a tím si zajistil třetí místo před svým soupeřem Kubou Petrem. Ve velkém finále si to rozdali Tomáš Löttl s Michalem Bišou a druhý jmenovaný nakonec bral vítězství.

Startovaly i holky? Kolik jich bylo a který se dařilo nejvíc?
Jak už to tak bývá, tak holek bylo o poznání méně. Jedna holka na lyžích a dvě na prkně. Všechny mají velký obdiv, protože to nebyl zrovna nejlehčí závod. Mezi náskokem a překážkou byl z technických důvodů menší gapík, což dělalo nejen holkám, ale i spoustě kluků problém. Na příští rok se tento zásadní problém změní. Na lyžích to bylo celkem jasné, Petra Jurečková i přesto, že neměla žádnou konkurenci, sázela to tam jak divá. Na prkně nakonec po dlouhém boji vyhrála Zuzana Štěvůrková před Kateřinou Jonášovou.

Zkus zmínit největší jezdecký highlighty, nejtěžší triky...
Tak mě nejvíc zaujal Michal Biša 50-​50 fs 360 out, 270 na rail 270 out, fs 180 na - sw bs 360 out. Kuba Král fs 180 na - sw bs 180 out, fs bluntslide 270 out a především best trick fs 270 na - 270 out. Dobře sázeli i Tomas Löttl s fs bluntslide 270 out, hardway fs 180 na -sw bs 180 out nebo bs 180 na - cab 180 out a Kuba Petr s bs bluntslide 270 out nebo fs nosepress. O lyžích se více dočtete na freeski sekci ve článku od Mudrocha.

Máš odhad kolik se během dne přišlo na akci podívat lidí?
Vybrali jsme dobré místo v centru Tábora, vstup žádný nebyl, tudíž se diváků za celé odpoledne protočilo zhruba 700, možná i víc.

Jsi s letošním ročníkem spokojený?
Počasí vyšlo krásný, to je polovina úspěchu, diváků dorazilo taky hodně, což je nádhera. Škoda jen, že teplé počasí nám neumožnilo, aby se jelo na dvou překážkách. Holt bylo letní počasí a tálo to před očima. Ja osobně beru letošní ročník jako testovací, abych vychytal mouchy, a aby to za rok byl pořádný závod.

Jaké jsou plány do budoucna?
Plány do budoucna jsou velké, ohňostroj, koncerty a jiné vylomeniny. Plány jsou a už se na nich začíná pracovat, nechci zatím moc prozrazovat. Záleží na tom, kolik na to bude času, energie a v neposlední fázi také peněz, od kterých se to všechno odvíjí.

Na závěr děkovačka sponzorům a lidem, kteří se na akci podíleli... máš prostor.
Velké díky patří Davidu Michálkovi z Manabe a celé této partě, kteří se mnou od začátku na této akci makali a věnovali jí nespočet hodin svého času. Pak všem lidem, kteří dobrovolně potili krev pro to, aby celá akce v pohodě proběhla, a že jich nebylo málo! Všem, co se podíleli na stavbě, co byli v race office, speakrům a DJs za skvělou atmosferu. A všem, co fotili a točili. Nesmím zapomenout na jezdce, bez kterých by celá akce nemohla být, a divákům, kteří se přišli podívat. Velký dík samozřejmě patří sponzorům, kteří nás podpořili. Generálnímu partneru této akce Ski Areálu Monínec a Freestyle Area za finanční podporu a zapůjčení překážek z nově připravovaného snowparku. Lešenářům od Las Montu za skvěle postavené lešení, městu Tábor, že nám umožnilo tuto akci pořádat, E.ON za finanční podporu a skvělý doprovodný program ve formě malého fotbalového turnaje. Music clubu Apolo za skvělou party po závodění, 720.cz za ceny a dlouhodobou spolupráci, Monster Energy, že nás po celou dobu zásobovali pitím, Jaudio za skvělý zvuk a Rain tiskárně za plakáty. A také všem co nám mediálně pomohli s celou propagací této akce, tedy Freeride.cz, Rádio Kiss Jižní Čechy, Snow.cz a Kulturne.com. Tak zase za rok!!! ;-)

SUMMER SNOW BATTLE 2013 - VÝSLEDKY

Snowboard kluci:
1. Michal Biša
2. Tomáš Löttl
3. Jakub Král 

Snowboard holky:
1. Zuzana Štěvůrková
2. Kateřina Jonášová 

Foto:
Milan "EMET" Tykal (www.facebook.com/emetphoto)
Michal "Prouzič" Prouza (www.facebook.com/ProuzicPhotography)

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!