Vysoké Tatry - Koprovský štít by Honza Koukol

Svůj příběh z cest za splitboardingem nám přináší další z teamu Gara Splitboards, kterým je Honza Koukol. Po svých výletech do Rakouska jel ochutnat kopce Vysokých Tater. Společně s partou Proti větru, se vydal na Koprovský štít. Jak se dařilo a jak probíhal výstup, si můžete přečíst v jeho následujícím krátkém reportu a zkouknout přiložené fotografie.

Letos jsem se díky Gara Splitboards seznámil s partou, která si říká Proti větru. Tihle mazáci mimo jiné jezděj na splitech, lezou po horách a pálej domácí slivovici. Jelikož základnu mají v Přerově, jejich víceméně domácím hřištěm jsou Tatry, do kterých jsme poslední dubnový víkend vyrazili.

V pátek v noci jsme se setkali ve Vysokých Tatrách na Popradském plese. Jelikož předpověď na sobotu hlásala více než jarní teploty, padlo na přivítanou jen pivo a šlo se brzo do hajan. Vstávali jsme totiž v ne úplně příjemných pět ráno. 

Z Popradského plesa (1495m) jsme vyrazili Mengusovskou dolinou směr Velké Hincovo pleso (1946m), kde jsme si dali první pitstop na snídani. Odtud jsme na vrchol Koprovského šťítu zvolili přímou variantu žlabem, který jsme měli následně v plánu sjet. 

Ze začátku to vypadalo, že se z výstupu nejspíše po…rem, jelikož v nástupu jsme se v mokrém sněhu bořili až po gule. Když to viděli JéňaRůža, kteří šli na konci vláčku, rozhodli se vzít to vedlejším žlabem. Což se ukázalo jako krok špatným směrem, jelikož jejich žlab se na ten náš nenapojil, jak to zprvu vypadalo, a navíc končil téměř kolmou stěnou. Oba řešili vzniklou situaci po svém. Jéňa relativně v pohodě přešel do našeho žlabu po vysněžené rampě, zato ,,Messner“ Růža stoupal stále výš, až se dostal do vcelku exponovaného místa, kde se trochu vytrápil na kluzké trávě a drolící se skále. V tu chvíli si určitě gratuloval, že ráno z lenosti hodil starý těžký cepín pod auto. 

Situaci zvládnul a zanedlouho jsme si již všichni třásli rukama na vrcholu Koprovského šťítu (2363m). I když sněhové podmínky nebyly ideální, sjezd relativně úzkým žlabem se sklonem 45° byl super odměnou za vynaloženou námahu. 

Po sjezdu zpět k Hincovu plesu jsme dali pauzičku a rozhodli se ještě vyrazit z průzkumných důvodu do Malé Rohaté štěrbiny (2350m). Tam jsme si prohlédli impozantní severní Mengusovskou stěnu, která se také jezdí, ale pravděpodobně stylem řízeného volného pádu :). Odtud jsme sjeli až k Popradskému plesu.

Jelikož předpověď na neděli byla dost špatná, večer jsme se poctivě věnovali místní specialitě - kořalce hořec. V neděli byla vzhledem k večernímu výkonu už jen lehčí procházka.

Viva la Tatry. Bylo to super. 

Foto: Michal Kůža
Sponzoři: Gara Splitboards, Shred Optics, Slytech

Na závěr tohoto reportu si dejte i videjko, ze sjezdu Koprovského štítu.

Další zajímavé články

O víkendu proběhne Horsefeathers Sneak the Tweak na Mölltalu!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 11. května! Vidíme se tam!!!

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...