World Snowboard Day 2010 na Neklidu (+video)

V sobotu 18.12. se na Neklidu konala oslava Světového dne snowboardingu. Celá akce byla pod záštitou WSF a dále ji podpořil Skiareál Boží Dar - Neklid, Swis-Shop.cz, Nitro a Yetti School. Tady je report od Klárky Suchanové, fotky od Karlose Jadrníčka a video od Fullface Productions.

Pořádající neklidská parta si pro oslavu Světového dne snowboardingu zvolila prozíravě sobotní termín, protože co by to bylo za oslavu bez pořádný party na Rumburaku? A co by to bylo za party na Rumburaku v neděli? Program byl nabitý akcí od rána do noci, po celodenním ježdění na Neklidu se mělo dění přesouvat do nedalekého strašidelného areálu Eduard. Tam se klukům během podzimu povedlo postavit dřevěné překážky ve stylu stash parku. Jak už to na horách bývá, zaúřadovala matka příroda. Jeden blesk středeční bouře se trefil do trafostanice a Eduard tak zůstal bez elektřiny. Sněhové přívaly byly v týdnu před akcí  tak obrovské, že se na Neklid do středeční noci nedalo dostat. A každý, kdo měl uplynulý týden možnost zajezdit si, musí potvrdit, že tak prachový prašánek v Čechách dlouho nebyl. Pro ježdění rolby v parku a hrnutí skoků ne zrovna ideální podmínky.

Přesto se partičce shaperů, která se tento rok skládá z Martina Matouška alias Matese, Kryštofa Kodla a matadora krušnohorských shaperů Jandáče, povedlo vytvořit hned několik jezditelných a zábavných překážek. Předpověď hlásila na sobotu přijatelné podmínky. Fronta, která šla klasicky od západu, přinesla později odpoledne mračna a mlhu. Podmínky se přesto vymykaly neklidskému větrnošílenému standardu. Dobrý den pro oslavu Světového dne snowboardingu ježděním v parku. Jenom hrozně mrzlo, takže člověk musel pořád jezdit!

Díky sponzorům se na kopci celý den něco dělo. Ski areál Boží Dar - Neklid pro tento den zrušil turnikety u snowparkového vleku a dal tak snowboardistům dárek nejlepší, ježdění zadarmo! Akce začaly hned ráno v 8:00, kdy se ve škole a půjčovně Yettischool konala happy hour na půjčení snb kompletu. Celý den pak byl zájemcům přímo na Neklidu k dispozici instruktor Yettischool zdarma. Dlouholetý parkový sponzor Nitro přivezl test centrum snowboardů a společně s novým sponzorem Swis-Shop.cz dárky pro vítěze jamů na jednotlivých překážkách. Celý den se o atmosféru a koordinaci akcí staral nejvykřičenější speaker na světě Filip Palmex Majkus spolu s DJ mp3. 

Snowpark se povedlo i přes přívaly sněhu upravit do velmi zábavné a zajímavé podoby. Hned při vjezdu byly dvě plastový trubky s poctivýma náskokama, takže žádný přejíždění. Na hromadě, kde je normálně skok zvanej v místní hantýrce Big Ben a.k.a. Sláma byla duha dvoutrubka. U Matesovic chajdy byl rovnej Armada rail s dropíkem do prudkýho dopadu a pole jam. Na tomto setupu se odehrál první jam dne, kde padalo nespočet triků. Ukázala se severočeská crew Maximal Animal, Pavel CinkHonzou Hůrkou, Jirka Mališ, Michal Osinin, početná východoněmecká reprezentace, lokálové jako Mates, Kryštof nebo Kašpi se synem a spousta dalších více či méně známých tváří. 

Na plastových trubkách byly k vidění převážně technický kombinace, ne vždycky čistě odjetý, takže špony se pod dopadem utěšeně kupily. Zajímavou podívanou skýtal rovný rail, ze kterýho se dalo dobře odskakovat do prudkýho dopadu. Tam týpci hrotili všechno od 180 out, přes 360 out po frontfip out. Podobně se dalo seskakovat z pole jamu, takže i tam jsme se dočkali triků přes hlavu, avšak nepřekonatelný byl Kryštofův onefoot. Vítězem session o nejlepší lajnu se stal dredař  Michal „Osel“ Osinin, cenu za best trik si odnáší neznámý mladý zabiják za grind frontflip out na Armada railu.

Poté se jam přesunul na další překážku, kterou byl multifunkční funbox. Ten se dal skákat jak rovně, tak do stran, kde to lítalo výš. Pod skokem stál v lajně ještě jeden skok se zhruba pětimetrovým tablem, který se však nejezdil, aby závodníci nemuseli šlapat půlku Neklidu. Týhle session se zúčastnil i Mates, takže o vítězi nemohlo být pochyb. Obrovský a čistý bs rodeo 7 jak ze žurnálu nepřebil nikdo.

Mráz byl opravdu pekelný, proto se celé dění rychle přesunulo na poslední jam na překážkách, kterými byly lámaná bedna a dvě bedny s přeskokem postavené každá v jiném úhlu. O úpravu dopadu, na kterým byla po celým dni vyskákaná díra, se postaral osobně sám velký „táta snowboardingu“ Mates nejstarší. V posledním jamu nejvíc zabíjela dvojka Michal OsininJan Hůrka. Oba jezdili ve štýlu a hlavně na dolních zkosených bednách zavdávali slušný pekla. Vítězem se za technický čistý jízdy stal Honza Hůrka z Mariánských Lázní.

Poslední akcí byl ollie jam, který dostal jezdce zpátky do varu. Zároveň se potvrdilo, že kdo umí, ten umí a ve finále si to rozdal Honza Hůrka, Michal Osinin a lokál Vojta z Abertam. Vojta nakonec obhájil vítězství z loňského ročníku, když se dokázal jako jediný se svým prknem odrazit z placky přes osmdesáticentimetrovou laťku.

Po ježdění měli zájemci možnost využít ještě druhou happy hour v Yettischool, kde připravili slevu na veškerý zboží z obchodu. Následovala vynucená pauza do začátku večerního programu. Absence podvečerní akce na Eduardu bohužel odradila spoustu lidí, a tak party na Rumburaku byla komornější než obvykle. K tanci a poslechu hrála punková kapela Plesnivý Fazole, na baru padlo spousta drinků a když to Mates ve Snowporningu poslal přes vlak, tak řvala celá hospoda! Zima byla zahájena, snowparky jsou  v provozu a budou se pořád vylepšovat, proto neseďte doma! Snowboardujte!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!