Adam Halbich - vítěz Ride Public Gallery 2011/2012

Před několika týdny jsme vám přinesli rozhovor s vítězem letošní Ride Public Gallery v kategorii FOTO. Dnes se k vám dostává rozhovor s vítězem kategorie VIDEO, kterým se stal Adam Halbich. Samozřejmě nechybí ani Adamova práce v podobě několika jeho videí.

Tak Adame první otázka - máš radost, žes vyhrál? :)

No jasný :) Když jsme video natáčeli, tak jsem si říkal, že by bylo super vyhrát tu dílčí měsíční část a v to, že bych mohl zabodovat i v celým ročníku, se mně ani nezdálo. Je to můj první velký úspěch s natáčením a hodně si toho cením. Určitě mě to bude motivovat, abych se zúčastnil i dalších podobných soutěží a neříkal si předem, že to nemá cenu.

Kdy a jak vznikla tvoje vášeň k natáčení, jak dlouho už točíš?
Zhruba před devíti lety můj brácha natočil pár videí, na kterých byly zachyceny úplné začátky extrémních sportů u nás v Ivančicích. Zejména jedno video se mu povedlo a to mě inspirovalo k tomu, abych taky zkusil natáčet. On toho natáčení potom nechal, ale mě to chytlo a od té doby točím a učím se stříhat v různých programech.

Ta samá otázka, ale ohledně snowboardingu - kdy a kde jsi začal jezdit, tvý oblíbený spoty /​ resorty?
Se sněhem jsem se nejdřív seznámil pomocí lyží, ale chtěl jsem zkusit i snowboard. Nepamatuju si, kdy to přesně bylo, ale svůj první snowboard jsem dostal na vánoce. Následoval dlouhý a krutý boj, jelikož jsem se na něm učil sám. Několikrát jsem ho zahodil do kouta a šel zpátky na lyže, ale nakonec jsem se na něm naučil. Potom už to netrvalo dlouho, kamarádi a moje náklonnost k extrémním sportům mě přivedli ke skákání a jibbování. Nejoblíbenější resort u nás je pro mě nepochybně Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí, nejspíš taky proto, že ho mám nejblíže, a v zahraničí je to Planai ve Schladmingu v Rakousku.

Freeride vs. park vs. street - jak co se týče ježdění, tak natáčení?
Jsem na snowboardu pořád začátečník, takže ještě nemám svůj specifický a oblíbený styl. K freeridu se tak často nedostanu, ale když se zadaří, tak je to paráda. Ponořit se do čerstvého prašanu je prostě bezkonkurenční. V parku se mi taky líbí, pokud je postaven přiměřeně k mým schopnostem, a street jsem ještě nejezdil. Co se týče natáčení, tak v parku je to jednodušší, co se týče pohybu a tak. Na druhou stranu nedostupnost freeridu vytváří jedinečné záběry.

Když máš třeba super spot nebo freeridovej sjezd, nedělá ti problém se rozhodnout jestli natáčet nebo jezdit?
To už je prokletí kameramanů, s tím se musí člověk vyrovnat. Samozřejmě bych celou dobu nejradši jezdil. Často mi paradoxně pomáhá, že nemám nejlepší fyzičku, takže jak se unavím, tak si stoupnu za kameru a točím. Nebo když už jdeme někam s tím, že chceme točit, tak jdu rovnou točit a třeba si ani věci na ježdění neberu. Občas toho taky lituju, ale když se záběry povedou, tak jsem spokojený i tak.

Máš nějaký kameramanský vzory, třeba oblíbený filmový produkce?
Ze zahraničních jsou to Will Stroud, Dave King, nebo třeba Joe Simon a z českých určitě Jára Moravec.

Co si myslíš o soutěži Ride Public Gallery?
Super nápad, takových soutěží je u nás opravdu pomálu a byl bych velice rád, kdyby jich přibývalo, třeba i v jiných disciplínách než jsou snb, skate atd. Tyhle soutěže pomáhají objevovat a zviditelnit nadšený a talentovaný tvůrce, kteří nemají podmínky na to, aby prorazili jinak. Myslím si, že u nás je dost kluků, kteří to s kamerou opravdu umí, ale jen ještě nedostali pořádnou příležitost ukázat, co v nich je.

Co děláš kromě snowboardingu a natáčení? Škola, práce?
Před pár týdny jsem úspěšně odmaturoval na gymplu a dále směřuji na vysokou školu, konkrétně na elektrofakultu na VUT v Brně. Jinak teď, když mám volno, tak chodím na brigádu do Cykloworldu v Brně. Snažím se taky co nejvíc věnovat ježdění na BMX a samozřejmě svojí přítelkyni :).

Jak vypadá tvoje momentální výbava a jak jí plánuješ vylepšovat?
Minulý rok jsem přešel z klasické kamery na natáčení digitální zrcadlovkou a nemůžu si ji vynachválit. Mám Canon 550D se dvěma objektivy (základní 18-​55mm f/3,5-5,6 a pevnou 50mm f/1,8), homemade steadicam a zrovna teď jsem si objednal mikrofon Rode videomic. Dál mám ještě GoPro HD Hero. Do budoucna bych chtěl koupit ještě rybí oko, dlouhý sklo a nějaký světlo na přisvětlování.

Když si představíš ideální spot, počasí, světlo... kde bys chtěl natočit krutý záběry. Co vidíš?
Vidím hory naprosto mimo civilizace pokrytý pěknou vrstvou prašanu. Do oranžova zbarvené obláčky nad obzorem nasvícené zapadajícím sluncem a partu kamarádů, která si přijela užít nejlepší pojezd ve svým životě.

Co nejradši točíš kromě snowboardingu?
To je jednoduchá odpověď, jelikož sám dlouhé roky jezdím na BMX, tak jsou to kola. Je mi vlastně docela jedno co je to za disciplínu - točím dirty, street, park, na velkých kolech freeride, slopestyle... Točím prostě všechno, co moji kamarádi dělají.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!