CZ crew v Coloradu - díl 4. (Martina Němcová)

V dalším, už čtvrtém dílu o české partě trávící měsíc v USA si popovídáme s Martinou Němcovou, kterou sice většina z vás asi nezná, ale o to zajímavější osud tahle holka z Prahy má...

S Martinkou se znám už dlouho, z dob, kdy jsme začínali jezdit do Špindlu tahle holčina trávila na prkně snad nejvíc času ze všech. Rozhodla se pak zvednout kotvy a vyrazit do Států, studovat tam a hlavně snowboardovat. Předloni jsem jí měl možnost při natáčení Snowporningu fandit během legendárního Mr. Baker Banked Slalomu a věřte nebo ne, takhle neznámá holka svojí kategorii vyhrála! 

V současnosti bydlí, studuje a snowboarduje v Coloradu, takže momentálně tráví hodně času s českou partou, o které vám přinášíme pravidelné updaty. Před dvěma dny se společně s nimi vydala do backcountry, kde sice zatím není moc sněhu, ale alespoň si všichni společně zařádili na jejím novém skútru. Více už rozhovor, fotky a videjko:

Ahoj Martinko, ty jsi taková zajímavá postava českýho snowboardingu. Nikdo o tobě moc neví, ale už delší dobu trávíš zimy v USA a mimo jiné jsi vyhrála jeden dost zajímavej závod. Ale k tomu se dostaneme... Řekni čtenářům něco málo o sobě, kolik ti je, jak jsi začínala, kde je teď tvůj domov a co vlastně děláš?
Ahooj. Jmenuju se Martina Němcová, za týden mi bude 21 a konečně si po svém pětiletém bydlení v Americe dám legálně pivo (woohoo) . Se snowboardingem jsem začala ve Špindlu, kde jsem si v BSS půjčila prkno, vzala instruktora a už to jelo. Potom jsem jezdila s BSS teamem, no a v patnácti jsem odjela studovat a jezdit do USA. Teď bydlím v Boulderu, což je univerzitní město v Coloradu, kde chodim na vysokou školu. 

Navštívila jsi už celkem dost amerických resortů, kde všude jsi měla možnost jezdit a jaký tě bavěj nejvíc?Na střední jsem chodila v Lake Tahoe, takže tam jsem jezdila 3 roky a stačila jsem objet asi každé středisko. Můj home resort bylo Squaw Valley, pak jsme hodně jezdili v Northstar, někdy Alpine, Heavenly a Sierra-​at-​Tahoe. No a teď jezdim nejvic v Breckenridge, Keystonu, Arapahoe Basin, Vail a Beaver Creek. Ale moje nejoblibenější místo kde jsem kdy jezdila je určitě Mt. Baker, WA. Je to tam úplně jak z jiného světa, strašně sněhu a super atmosféra :) 

Do jakých škol jsi v USA chodila a kde jsi teď? Pokud se nepletu, tak jde o speciální školu, kde je součástí vyučování i snowboarding. Jak to probíhá?
Na střední jsem chodila na Squaw Valley Academy. Je to mrňavá střední škola v lese hned u lanovek ve Squaw Valley. Bylo nás tam asi 80, v podstatě všichni snowboardisti a každý den jsme mohli jezdit. Neměli jsme trenéra, který by s náma jezdil a radil nám, ale skoro všichni naši učitelé byli každý den s náma na kopci, protože jich pár bylo bývalých profíků nebo jenom velice dobrých snowboardistů. No a teď jsem na University of Colorado at Boulder, kde studuju mezinarozní obchod a management. Pořád jezdim co nejvíc to jde a jsem manager našeho snowboardového teamu. 

Máš za sebou tušim že dvě účasti na legendárním Mt. Baker Banked Slalomu, který byly mega úspěšný! Pověz nám o tom něco...
Tak Banked Slalom je naprosto unikátní záležitost! Je to jeden z nejstarších snowboardovejch závodů vůbec. První rok jsem tam jela v podstatě úplně náhodou. Vyhrála jsem spot v loterii, do které se muže přihlásit úplně každý, a vyrazila poprvé na Baker s našim coachem a pár lidma z teamu. Ani mě nenapadlo, že bych mohla postoupit do finále natož vyhrát, ale dopadlo to a první Duct Tape trofej byla doma. Byl to docela úlet stát na “stupních vítězů” s lidma jako je Tom Burt, Lucas DeBari a tak. No a loni jsme jeli na Baker znova a byla jsem v závodě druhá. Někdy před měsícem jsem potvrdila účast i na tenhle rok, takže už se moc tešim! Ale na tomhle tripu jde hlavně o to, že si zajezdíš v nejlepšim sněhu na nejlepší hoře. Je to tam prostě neuvěřitelný!

Poslední dobou do Colorada jezdí čim dál víc Čechů, jsi za to ráda nebo tě to štve?
Jsem za to strašně ráda. Aspoň si mám s kým dát to nelegalní pivo. Ne, jsem stašně ráda, protože se vidim se spoustou ze svých kamarádů, se kterýma jsem jezdila ještě doma v Čechách. Mám vždycky radost, že jim můžu ukázat Boulder, kde bydlim, vzít je na výlet do Denveru, nebo jim s čimkoliv pomoct. 

Kolik hodin týdně strávíš na kopci?
Tenhle semestr jsem měla docela našlapanej ve škole, takže jsem až tak moc nejezdila, ale na jaře budu mít školu jenom dvakrát týdně, takže snad budu jezdit třeba čtyři dny v týdnu. 

S kym nejradši jezdíš? Určitě za tu dobu už znáš spoustu hvězd, s kym jsi kámoška?
Nejvíc jezdim s našim teamovym coachem, kterým je bývalej profík Pat Abramson. Je to pan snowboardista, se kterým se super jezdí. A někdo z hvězd? No tak třeba celá Frends crew je vždycky celý podzim v Boulderu, takže sem tam nějaká party proběhne, potom Keegan Valaika chodí se mnou do školy, takže s tím se znám. Je jich tady spousta, hlavně teď na podzim, protože coloradský parky jsou už teď super.

Nejnovější zpráva je, že sis dokonce pořídila sněžnej skútr! Prosimtě jak tě to napadlo, kolik to stálo a jak to vlastně v Coloradu je s ježděnim v backcountry? Chceš ho využívat spíš jen tak pro ježdění na něm v přírodě nebo pro snowboarding v backcountry?
Včera jsem na tý mašině byla poprveé a taky jsem se ptala co mě to napadlo?! Koupila jsem si Yamahu RX1, 100c a je o dost těžší než jakýkoliv skútr na kterém jsem kdy jela, je to dost práce. Ale je to super. Mít skútr v Coloradu je nejlepší, protože můžeš v podstatě úplně kam chceš. Backcountry je tady nekonečný a sněhu v sezóně mraky. Loni jsem se zamilovala do ježdení, skákání a vůbec pohybovaní se v backcountry a dopadlo to tak, že mám teď svůj skútr a když je moc lidí v parku, nebo mě to tam nebavi, tak na všechny zvednu prostředníček a odfrčim si někam za prašanem. Společně s kámošema máme asi 5 skútrů, takže vždycky někam odjedem, postavíme nějakej skok nebo jib a blbnem tam celej den. 

Jak vidíš svojí budoucnost, budeš žít v USA nebo se vrátíš do Čech? Co bys vlastně chtěla dělat, čim se živit?
Mám docela jasno v tom, že budu žít v Čechách. Amerika je super zkušenost, budu mít dobrý vzdělání, ale už toho bylo dost. Za rok a půl dodělám vejšku a šup domu do Prahy. A co budu dělat? To bych taky ráda věděla. Mám svoje dream jobs, ale budu muset počkat a uvidíme co se se mnou stane. 

Díky moc za rozhovor a ať se daří!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!