CZ Crew v Coloradu - díl 6. (Šárka, MC, Jožin)

Po pěti dílech, ve kterých jsme se věnovali hlavně partičce “juniorů” kolem Přemka Vidy, se tentokráte podíváme za druhou naší jednotkou do nedávna působící v Coloradu. Asi tušíte, že se zaměříme na Šárku Pančochovou, se kterou v USA byli její trenéři Martin Černík a Jožin Toufar.

Šárko první dotaz, abysme uvedli naše čtenáře do souvislostí. Strávila jsi celej prosinec v Coloradu a s tebou jako trenéři Martin Černík a Jožin Toufar. Spousta lidí asi trochu kroutí hlavou jakože "jaký trenéři, co to je za blbost, dyť to je snowboarding a ne biatlon..!" Tim chci říct, jestli bys mohla trochu osvětlit jak to na tý nejvyšší úrovni momentálně chodí, jak fungujou různý týmy, jakej náhled na to máš ty a jak to přesně chodí mezi tebou a Martinem s Jožinem?
Šárka: Čau, tak tohle byl víceméně náš první společný tréning a musím říct, že celkem vydařený. Baví mě spolupracovat s Martinem i Jožinem. Snowboarding je sport jako každý jiný a na vrcholové úrovni, kde se teď pohybuji, je nezbytné mít trenéra, který mi natáčí jízdy a radí mi co a jak. Tímto způsobem hodně urychlím progres a mám i někoho, kdo mi pomůže vymyslet jízdu na závodě. Já se tím nemusím stresovat a můžu se soustředit jenom na ježdění. Jinak mít trenéra není žádná výjimka. Všechny teamy na tour mají svého trenéra a 100% se tím zlepšuje jejich výkonnost. 

V čem přesně spočívá vaše práce trenérů - jde jen o čas na kopci nebo i mimo něj? Bydlíte třeba spolu, řešíte věci i po ježdění? Jak probíhá takovej váš normální tréninkovej den a jak den, kdy Šárka jede závod?
Martin: Je to komplexní servis, který je v dnešním vrcholovém sportu nutný. Snažíme se vše optimalizovat. Během dne společně zdokonalujem ježdění a triky, večer děláme videokoučing, strečink a relaxaci. Když jsou závody, tak plánujem jednotlivé jízdy, volíme strategii a řešíme všechny organizační věci. Jelikož jsem za svoji kariéru odjezdil spostu velkých závodů, tak vím jak řešit různé situace a problémy, které se během sportovní kariéry vyskytnou. Šárka se tím pádem může soustředit jen na ježdění a díky tomu zajet lepší výsledky. 

Šárka a její bronzová jízda na Dew Tour na začátku slopestyle highlights sestřihu:

Jožine tys před lety vytáhl Šárku do Nuggetu a máš lví podíl na tom, jak daleko teď je. Určitě to pro tebe musí být velký zadostiučinění, asi máš velkou radost když na vlastní oči vidíš, jak se Šárce daří... Jaký to je bejt po nějakym čase zase jejím trenérem?
Jožin: Se Šárkou jsme se potkali před šesti lety a za tu dobu jsme si prošli různýma fázema. Společně jsme pracovali na základech jejího snowboardingu, který pak dál rozvíjel MC a já se soustředil více na juniorskou líheň. Teď nastal čas spojit opět síly a posunout její výkonnost o kus dál. Ještě víc než z dnešního závodu (Nike Open v rámci Dew Tour - pozn.FRed.) mám ale radost z toho, že můžu spolupracovat na profesionální úrovni s lidma, kteří mají pro snowboarding velkou motivaci.

Šárko upřímně, uměj na tebe tvoji trenéři bejt vůbec příšný? :-) Za co tě nejvíc pruděj, kde myslíš, že máš největší mezery?
Šárka: Martin i Jožin jsou mí nejlepší kámoši a mám k nim velký respekt. Naše komunikace není o přísnosti, ale o tom, jestli já poslouchám co mi říkají a pak to aplikuju do mého ježdění. Přísnost, na to já jsem nikdy moc nebyla. Myslím, že nám to funguje celkem dobře. Určitě ale je ještě spousta věcí, na kterých musíme pracovat a zlepšit. Já se snažím co to dá a kritika ta je tam vždycky, ale kdyby nebyla, tak by to znamenalo že jezdím bez chyb a trenéra bych ani nepotřebovala. Větší rezervy mám v rampě a na kikrech jsou to jenom základní maličkosti, které si myslím, že v průběhu zimy vychytáme. 

Co myslíš, že Šárce momentálně nejvíc chybí k ještě většímu progresu, na co se při tréninku nejvíc soustředíte?
Martin: Jezdíme rampu i slopestyle, takže těch věcí je celá řada. Největší problém je v tom, že když člověk jezdí sám, tak si mnohdy nevšimne malých detailů, které ho brzdí v progresu. Další problém je, že někdy špatně odhadne příčinu proč třeba něco nejde. Tohle se díky dlouholetým zkušenostem ve vrcholovém snowboardingu v kombinaci s videokoučingem dá dobře odstranit a jezdec se posune o level dál...

Češi jsou experti na nervy. Jak v tomhle vnímáš Šárku? Ona je taková šoumenka, že se občas zdá, jakoby jí ani moc nezáleželo na tom jak dopadne. Ale víme, že to tak neni :) Jak to teda má s psychikou?
Jožin: Člověk se musí furt něco učit! Šárka se v tomhle dost zlepšila a máme teď na programu další věci.

Šárko máš za sebou první závod Dew Tour a ve slopestylu sis vyjela parádní třetí místo, což se dá v konkurenci, která v Brecku byla, považovat za luxusní výsledek. Jsi spokojená? Jak se pro tebe závod vyvíjel?
Šárka: Musím říct, že závod byl celkem únavný. Během celého týdne jsem se musela probojovat, z kvalifikace rampy i slopestylu. Koncem týdne už jsem byla hodně unavená. V rampě jsem se dostala do semifinale, což byl celkem úspěch. A samozřejmě ve slopestylu 3.místo byl hodně velký úspěch. Konkurence byla velká. Závodu se zúčastnilo spousta světových jmen jako Jamie Anderson, Spencer O’Brien, Annie Rukajärvi a hromada dalších.

Radili jste Šárce jakou jízdu ve slopestylu i v rampě jet nebo si do toho nenechá kecat?
Martin: Jízdy samozřejmě konzultujeme. Každá rampa i slopestyle je jiná a je důležité zvolit správnou taktiku a pořadí jednotlivých triků, aby výkon sportovce měl od začátku vzestupnou tendenci a vrcholil ve finále. Taky je výhoda, že jsme dva, protože Jožin točí jízdy a ja koučuju v realném čase na kopci. Večer vše společně konzultujeme. Na slopestyle je to ještě důležitější, protože ze startu není vidět celá trať, tak jsme si to rozdělili a Jožin mně vysílačkou hlásil co se děje na posledních dvou skocích. 

Měli jste možnost pozorovat, jestli ostatní hvězdy (nejen holky, ale i kluci) mají svoje trenéry? Třeba lidi jako Jamie Anderson, Mark McMorris, Seb Toots atd... mají nějakej team? Třeba Torstein asi ne, co? :-)
Jožin: Asi všichni vnímáme ten obrovskej progres, kterej snowboarding v posledních letech zažívá. Na jezdce je vyvíjen tlak, kterej každej zvládá po svým. Například jsou kluci na topu, kteří mají na startu svýho trenéra (co jsem teď viděl tak např. Shaun White, Christian Haller, Seb Toots, Seppe Smits...), a u některých to zase bezprostředně vidět není. Vím ale jistě, že i za Torsteinem, McMorrisem, Scottym Lagem... stojí v podstatě realizační teamy. U holek, který musí většinou diktovat na stejný trati jako kluci, je to pak jasný. Na vrcholové úrovni mají všechny holky (včetně Jamie) trenéra. 

Na závěr ti moc gratulujeme a jenom nám pověz co tě čeká dál... Uvidíme tě po novym roce na O’Neill Evolution (i s trenérama:)?
Šárka: V Davosu určitě budu. Těším se na Big Air! Bude tam zase zpousta velkých jmen, tak budu moct znovu porovnat síly. Nebudeme vždy jezdit takhle v plné sestavě, v Davosu mi bude dělat support Martin. Pak se vracím zpět do Breckenridge na trénink, kam za mnou přiletí Jožin a společně budeme doufejme pokračovat na XGames.

Martine poslední otázka na tebe možná trochu kontroverzní, ale předpokládám, že to lidi bude zajímat. Čistě pro přehled - když pomineme sponzory, jdou do Šárky a další reprezentanty nějaký peníze od státu, jak to teď je? A vy jako trenéři, kdo financuje vás?
Martin: Již více než 5 let funguje reprezentace ČR ve snowboardingu, která je podporována státními penězi skrz lyžařský svaz. Repre je rozdělena na freestyle, cross a alpine. Množství financí, které jdou na snowboarding, jsou zavislé na výsledcích. Sportovci pak dostanou finance na pokrytí některých nákladů spojených se závody a tréninkem. Trenéři jednotlivých discpilín jsou dotováni stejnou formou. Co se týče Šárky, tak na naší spolupraci se finančně podílejí i její osobní sponzoři.

Předpokládám, že vaše úloha nespočívá v “trenérství” 12 hodin denně... Doufám, že jste si v USA kromě cesty od lanovky k parku taky zajezdili?!
Jožin: V uplynulých dvou týdnech za sebou máme v podstatě tři závody. Grand Prix halfpipe, Dew Tour slopestyle a halfpipe. Budeš se divit, ale na vlastní ježdění zase tolik energie nezbylo. Dali jsme si dva dny čistýho ježdění a sem tam nějakou jízdu po Šářiným tréninku.

Další zajímavé články

O víkendu proběhne Horsefeathers Sneak the Tweak na Mölltalu!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 11. května! Vidíme se tam!!!

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!