Dan Paulíček

Po menší pauze se opět vracíme mezi mladé naklepané řízky. Tentokrát jsme se vydali do našeho největšího areálu a v něm skoro každý den potkáte jednoho chlapce, který už má na svůj věk solidní zásobu triků. Prostor dnes dostává Dan Paulíček.

Ahoj Dane, co se ti představí pod pojmem čerstvé maso? 

Ahoj, Steak a roštěnka:-)

To není špatný. Dokázal by jsi vysvětlit, proč zrovna ty jsi dostal prostor pro rozhovor na našich stránkách?

Asi proto, že jsem se poslední dobou začal více objevovat v časopisech a celkově se zlepšoval ve svém ježdění.

To bude přesně ono. Kterým rokem už po světě vlastně běháš, respektive se kloužeš?

Jezdím od sedmi let, letos to bude má osmá sezóna. 

Ať počítám jak chci, vyjde mi tedy, že ti je 15 let. Myslíš si, že když člověk začne jezdit tak brzo jako ty, má větší šanci se prosadit, nebo se na něm dřív projevuje "opotřebování" těla?

Určitě je lepší začít dříve. Já jsem jezdil třeba dlouho jen na sjezdovce a učil se mít na prkně stabilitu, aby mě jen tak něco nerozhodilo jako nějakého šakala na skoku. Zkoušel jsem dlouho jen ollie, 180 atd.

To znám moc dobře, kolik tyto začátky ježdění na sjezdovce dají. Ty jsi to měl navíc o trochu jednodušší než ostatní, díky tomu kde bydlíš, že ano? 

Asi ano, bydlím ve Vrchlabí kousek od Špindlerova Mlýna, což je super. Poprvé mi táta půjčil v BSS tvrdé prkno a jezdil jsem jen rovně. To už je docela dávno. 

Zmínil jsi svého tátu, to je taky docela podstatný důvod, proč se na horách pohybuješ, nepletu se? 

Jasně. Táta pracuje ve SkiAreálu takže tam můžu být skoro každý den. Občas mě vyveze na skútru, když někam jede, nebo pro mě dojede do Vrchlabí. Děkuji mu za to.

To zní jako velmi dobré podhoubí pro to, aby se z někoho jako ty mohl vyklubat nadějný jezdec. Co tě vlastně na snowboardingu přitahuje?

Všechno, prostě mě to celkově baví. Ježdění s kamarády, hecování na závodech, shred, freeride. Je to nejlepší a to jediné co mi asi pořádně jde.

Jsi členem Sportovní Akademie, což je v podstatě škola snowboardingu. Hodně lidí by asi zajímalo jak taková výuka probíhá.

Tak do Akademie se může přihlásit úplně každý, kdo umí aspoň jezdit. Máme dvě skupiny a v každé je trenér, podle toho jak jezdí člověk je zařazený do konkrétní skupiny. Tréninky jsou dvakrát týdně plus víkendy. Lidi, kterým je 15 a méně, můžou chodit do školy ve Špindlu, což je taky výhoda a je to vše levnější. Starší lidi sem dojíždějí na víkendy a bydlí v naší ubytovně hned za Skiareálem. Jezdíme pořád spolu a učíme se nové triky. 

Naučíš se více triků sám nebo právě takto v partě?

Určitě takhle v partě, protože se všichni mezi sebou víc hecujeme a trenér ti říká, co děláš za chyby. Když jezdíš úplně sám, tak se moc nesnažíš hrotit, spíš dáváš triky na jistotu pro radost. 

Slyšel jsem, že studuješ školu se zajímavým oborem, jaký to je?

Je to strojní průmyslovka se zaměřením na lanovky. Výhoda je, že sportovce v pohodě uvolňují a v zimě máme dva týdny praxe na lanovce, kde nás něco naučí a u toho pořád můžeme jezdit.

Můžeš tedy říct, že když pojedu ve Špindlerově Mlýně na lanovce, nemůže se stát, že by spadla?

Ne, to určitě nemůže. Tím jsem si jistý.

To jsem rád. Co tvá letošní sezóna, jak probíhala?

Hned od začátku jsem jezdil ve Špindlu, ze kterého jsem odjel na týdenní Burton trip do Laaxu, přijel jsem a hned zase odjížděl na World Rookie Fest do Livigna. V Čechách jsem se snažil objíždět sérii 4x4, ale po třetím závodě jsem si na skoku ve Špindlu zlomil ruku, takže dva týdny pauza. Pak probíhalo ježdění se sádrou, ale stihl jsem finále 4x4, Snow Jam, a BŠSS. Dobrá sezóna.

Co byl pro tebe jejím vrcholem?

Vrchol byla Burton Špindl Spring Session, což bylo opravdu to nejlepší. 

Jak vypadá tvůj ideální den ve Špindlu?

Je sobota a probouzí mě v devět ráno sluníčko. Obléknu se a hned jedu do Špindlu. Jezdím dopoledne ve Svatém Petru a přemisťuji se na Mísečky na shred, kde do čtyř jezdíme, fotíme a opalujeme se. Do páté pauza a dobrá večeře. Kouknu se na nějaký dobrý film a jde se na párty.

Počkej, na párty? V patnácti? Pustí tě dovnitř klubu?

Jo, pustí, zatím vždy.

Co provádíš, když zmizí sníh z našich malebných hor?

Jezdím dost často na kole buď opět a zase ve Špindlerově Mlýně na trati nebo v našem rozbitém skateparku na skatu ve Vrchlabí či v Hradci.

Předpokládám, že jezdíš na kole downhill. Dává ti to průpravu k ježdění na snowboardu?

Průprava? Asi jen to, že se pak v zimě nebojím rychlosti,skoků ani pádů.

Jsi jezdcem jedné z nejznámějších světových značek, jak jsi se v tak mladém věku k takovému sponzoringu dostal?

Za Burton jsem začal jezdit minulou sezónu. Jezdil jsem hodně české závody a dobře jsem se umisťoval v juniorských kategoriích, takže si mě vybrali do teamu a já jim za to moc děkuji.

Kolik si myslíš, že dělá v ježdění právě kvalitní výbava?

Určitě to dělá hodně. Nejdůležitější je mít dobré prkno a vázání, bez toho se nedokážeš učit dál těžší věci. Oblečení není tak důležité, ale je samozřejmě lepší nebýt mokrý a samozřejmě i dobře vypadat. Mít kvalitní věci je opravdu důležité.

Dobře, chtěl by jsi Dane na závěr něco říci tvým vrstevníkům, kteří na prkně chtějí něco dokázat?

Jezděte co nejvíce, buďte v pohodě a nebojte se učit nové věci. Shred for fun!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!