Honza Hůrka o své sezóně v resortu Hemavan

Kluk ze západu Čech co se před několika lety vydal do světa za snowboardingem. Příběhy Honzy Hůrky u nás můžete sledovat pravidelně a teď vám přiblíží svojí poslední sezónu, kterou strávil v mrazivém Švédsku.

Ahoj Honzo, ty jsi už u nás na Freeridu měl několik článků, videoeditů, rozhovorů a dalších projektů, ale určitě jsi mohl pozornosti některých uniknout. Proto se prosím ještě jednou stručně představ...
Zdravim všechny z Mariánských Lázní, bydlim tu už 28 let, což je můj věk. Na prkně jezdim od třinácti a už ňákej ten pátek mě podporuje firma Snowbitch.cz

Ty žiješ takovej život snowboardovýho kočovníka - každou sezónu jinde a k tomu ještě na obou polokoulích. Kde všude na světě jsi vlastně už trávil zimu?
Když jsem se do toho prkna tenkrát tak kolem sedmnácti zažral, tak jsem věděl, že vejkendy na horách jsou málo, a proto jsem hned hledal způsob jak si zimu přiblížit. Udělal jsem si licenci na instruktora a dal si první dvě fulltime sezónky ve Špindlu. Pak jsem se zbavil školních okovů a dalších 5 let jsem vyměnil za 10 zim. Čtyři sezóny na Novém Zélandě, v tom sezóna ve Slovinsku, v Rakousku, v Čechách, pak super sezóna v Austrálii, do pětice Novej Zéland, hned pak na 6 měsíců do Kanady... 

Poslední sezónu jsi strávil ve Švédsku. Kde to bylo a zkus představit to místo, resort, krajinu, lidi...
Na poslední sezónu 12/​13 jsem dostal pracovní nabídku od resortu Hemavan ve Švédsku stavět a shapovat park. Moc jsem toho o místě činu dopředu nevěděl, zprvu to pro mne byla jen jistota zimy a snowboardingu zadarmo... v plánu bylo, že tam budu už od listopadu s kámošem Mattem ze Zélandu. Tomu se ale zkomplikovala vízová situace, a tak jsem první dva hodně studený měsíce pracoval na snowparku sám s průměrným rolbařem. Hemavan je malá vesnička hodinu od Norska a 50km od polarního kruhu. Krajina a celkem zima je fakt polarní, arktická, zmrzlá, krásná. Trvalo mi si zvyknout na -30ky, prosincový rána jsem vztával na noční ježdění, v 11 se na tři hodky trochu rozednilo a ve dvě už zas tma. Sníh byl vyschlej krystalickej, už od listopadu vyrábějí technický sníh pro snowpark. Resort neni velkej, deset kotev s převýšením celkem fajnovejch 700m, spousta terénu mimo sjezdovky, celkem dost prázdno. Hemavan je vesnička s 500 stálejma lidma, mail letištěm a jednim supermarketem. hodně mne překvapilo že všichni dost dobře rozumí anglicky, takže nebyl problém v komunikaci jako pár let zpátky ve Slovinsku, ale mohl jsem pokecat úplně s každým, což dost pomohlo se tam začlenit, fungovat v práci a najít a poznat nový lidi. 

Jak bylo těžký se uživit? Makals jako shaper, stačilo to na obyčejnej život? Švédsko je přecijen dost drahá země...
Tak předem musim říct, že to sice zní krásně, když se řekne 6 měsíců zima zadarmo, ale v tomhle případě jde spíš o dobu ledovou na dost izolovanym místě od všeho. To znamenalo, že budu celou zimu zapikanej v jednom parku dá se říct na jednom kopci. To je dost síla se k tomuhle upsat, takže přišla na řadu řeč peněz, která mi vysvětlila, že si mám sbalit a jít do toho. Poprvý v životě můžu říct, že se živim snowboardingem, respektive jeho součástí, což je shaping. Je to plnohodnotné zaměstnání, okolo 200 hodin měsíčně v celkem drsnejch podmínkách. Zaměstnavatelem je areál, kterej mi i vyběhal všechny daňový čísla a bankovní učet. Švédsko je dost sociální stát, takže jsem byl překvapenej jak je všechno easy dělaný pro lidi a ne jak ten brajgl v ČR, kde radši nemám ani účet či mobilního operátora na krku. Po zimě plné snowboardingu jsem jako vždycky přilítl zpátky domu, ale tentokrát ne s prodřenejma botama bez koruny, ale s penězma, který bych v Čechách nenašetřil ani za 5 let. Takže na obyčejnej život to stačilo asi sedumkrát...

Snowpark patří ke každýmu středisku ve Skandinávii, podle videa byl tenhle spíš menší - co všechno jste tam během zimy měli?
Každej resort se zaměřuje hlavně na klientelu. Tu v Hemavanu tvoří z 90 procent norský rodinky s dětma. Těch deset procent jsou pak lokálové a freestyluchtiví lyžníci a boardisti. Já musel nakrmit oba tábory a musim říct, že jsem byl jak už tomu tak bejvá tlačenej seshora nakrmit hlavně bohatý norský spratky nájezdama na bedýnky, malejma odrazama atd., takže časem vznikly dvě lajny jibů v dolní části. Tři platformy se pak během sezóny různě měnily, radši jsem stavěl menší skoky s dobrym dopadem, žádný stepdowny, který na tom ledě bolí, hlavní byla flow toho parku, dost prostoru mezi překážkama. Po příletu Matta jsme začli s horní částí, což bylo 6 jibů, který jsme dali dohromady v garáži ze zrezlýho arzenálu dosluhujících tyček. Takže koncem ledna byl park v nej kondičce - 12 překážek za sebou v 1,3km dlouhý lajně. Edit vznikl během čtrnácti dní až koncem sezony, kdy mě přiletěl navštívit kamarád Webby ze Sydney.

Jaká vůbec byla zima na severu? Kolik jste měli sněhu?
Nemám možnost to srovnat, najezdil jsem 162 dní a z toho tři dny bylo nad nulou. Tohle zmrzlý klima zaručilo, že park bude držet tvar a mně ulehčí práci když moc velký návaly sněhu nebudou. Řekl bych, že srážek bylo stejně jak tady v ČR, ale nic neroztávalo, tudíž průměrná vrstva byla tak 150cm sněhu ale všude bez rozdílu nadmořský vejšky. Z celý zimy bylo sedm dní co jsem nejezdil.

O "kousek" severnějc leží legendární švédskej resort Riksgränsen, kde se natáčely desítky videí nejznámějších světovejch produkcí. Nedostal ses tam? Měl jsi vůbec čas poznat i jiný místa než právě Hemavan?
Na Riksgränsen byla ještě minulou sezonu společná permice s Hemavanem. Bohužel můj zaměstnavatel - finská společnost Stroma - se rozhodla tento 6 hodin na sever vzdalený resort prodat a pod jejími křídly zůstal jen Hemavan a Tarnaby. Tarnaby je sousední vesnička od nás, kde jsem jezdil taky celkem často jak pracovně do parku, tak jen tak pojezdit fajn prašan a super terén nad velkym jezerem. Letos jsem byl furt v jednom kole a nahoru na Riksgränsen jsem se nedostal, je to ale určitě v plánu na nadcházející sezónu i s partičkou lidí z Hemavanu. Pár výletů po okolí proběhlo, většinou na raily do dvě hodky vzdaleneho norského města Mo i Rana. Dost vyjížděk proběhlo na skútrech do super backcountry terénku, kterejch je v okolí spousta. Snowmobiling je tu přes zimu rozšířenější než auta. Musel jsem i dělat švédskej řidičák, protože v práci bez skútru nejde dělat. 

Co si myslíš o Švédsku jako zemi a o Švédech jako lidech? Máš přecijen hodně zkušeností z jiných zemí k porovnání.
Tohle byla moje první návštěva týhle krásný země. Musim říct, že jsem asi našel co jsem hledal. Je mi skoro 30, furt někde kočuju jak cikán a ten punk už prostě nedávám. Proto je asi čas se trošku usadit na jednom místě, začít něco dělat a postavit se na vlastní nohy. Hlavní výhody mý práce ve Švédsku jsou ty, že je to EU, takže fuck off víza. Další výhoda je angličtina, která na práci dole v Alpách moc nestačí. Pak určitě ty prachy za to, že děláš snowboarding (dream job) ale hlavně fajn lidi, který ti tu dobu ledovou pomužou přežít - přátelský, dost všeobecně inteligentní se smyslem pro humor. Chlastaj, na chlastu se tu vydělávaj největší peníze hlavně z Norů, páč je to tu pro ně levný. Ale to Čecha moc nepřekvapí, navíc našemu velkýmu pivu tam řikaj tuplák, co dodat... Jednou jsem se hecnul a uspořádal ve spolupráci s místní restaurací czech night, mrkněte se na videjko. Objednali jsme 300 gambáčů, já vařil pro 75 lidí tříchodový český menu s jahodovejma knedlema atd., turnaj ve stolnim fotbálku kde jsem všechny rozsekal a pak jsem udělal takovou švédskou premiéru našeho filmečku Snowmen Czechmate, abych jako představil místňákům odkud jsem. Moc se to líbilo, bylo narváno a dost možná to bude každoroční mejdánek. Mám teď spoustu kámošů a plánů s nima na příští sezónu, například cestu do Čech nebo do Helsinek. Hodně času jsem strávil a projezdil s klukama a holkama z místní snowboardový Akademie snowbordlinjen Tarnaby. Poznal jsem jak fakt poctivě trénujou, dokonce jsem se s nima naučil i pár novejch triků, který jsem už ani nedoufal, že budu někdy zkoušet. Třeba Switch Frontboro na tyčce mi dělá hroznou radost.

Jasná otázka na závěr - kam se chystáš dál?
Tak ted jasnej chilling doma, ale v srpnu už zas budu na sněhu. Pošestý mě čeká starý Nový Zéland a cestovačka plná freeridingu ale i parků. Matt shapuje v Cardroně pecka park, takže ho jedu zkontrolovat. Pak navštívim Liama ve Wanace, Ryana v Methvenu a Alana v Porters, na který se už moc těšim, protože díky těmhle lidem jsem se dostal k shapingu parků a dělam v týhle supr branži. Ze Zélandu se vrátim v říjnu, měsíc ještě budou fungovat dlouhý OCBčka a chill v Lázních Marjánkovejch a pak se zase přestěhuju tam na sever do tmy a zimy, kde hřejou prachy, snowboarding a malý (a drahý) brčka co tam balej. 

A úplně na konec - nějakej vzkaz čtenářům, kámošům, sponzorům...
Díky Lukášovi a celýmu týmu lidí okolo Snowbitch.cz za goodies od firem: Snowbitch, YES, Union, Deeluxe, Westbeach, Pow a Dragon. Díky rodičům, že mě podporovali a věřili mi, že nejsem úplnej zewl. Dík kámošům, že tu na mě vždycky přes tu zimu počkaj, i když by měli taky vypadnout. A na závěr asi jen to, že jestli by tohle někoho motivovalo si zkusit Skandinávii, tak jen doporučuju. Myslim, že dobrejch pracovitejch shaperů je tam málo. Po dobu mého pobytu tam už jsem měl i další nabídky kam jít shapovat a snowboardovat za (pro Čecha) majland. Chce to mít dobře napsanej životopis, něco odshapováno v ČR a trochu líp mluvit anglicky. Peace.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.