Klára Suchanová

O rozhodcování na světové úrovni, ježdění v Krušných horách, výzkumu svalů při ollie i surfingu na všech koncích Evropy se rozpovídala jedna z nepochybně nejzajímavějších postav současného českého snowboardingu - seznamte se, Klára Suchanová.

Ahoj Klárko, ty jedeš rovnou z nemocnice, tak se pochlub, co jsi prosimtě dělala:)?
Ahoj Miku, my jsme na World Snowboard Day postavili na Neklidu parádní corner a mě strašně bavil. Pak mi jeden pokus nevyšel a já se rozšvihala jako už dlouho ne. Z plný rychlosti kompletní stop, dolomila jsem už zlomený prkno a tak jsem si radši došla k doktorovi.

Takže ty žiješ napůl v Praze a napůl na horách?
Ne, žiju v Praze a na hory jezdím domů za mámou, odkud to mám na Neklid kousek.

Čím se teda oficiálně živíš?
Studuju doktorandský studium na FTVS UK, když mám čas, tak chodím na brigádu do Plus Minus Color shopu a celou zimu jezdím po horách jako rozhodčí.

Takže studentka, prodavačka, rozhodčí, ale taky snowboardistka - tím to, předpokládám, začalo... jaká byla tvoje cesta k prknu?
Složitá. Snowboard jsem chtěla moc už na gymplu, ale v tý době to pro mě bylo pekelně drahý. Takže první snowboard jsem si pořídila až v 18 na vysoký, kdy jsem si na něj odjela vydělat na brigádu do Alp. A od tý doby trávím každou zimu a donedávna i každý léto snowboardingem.

Docela nedávno si ještě aktivně závodila...
Poslední velký závody, který jsem jela, byl Snowjam 2008, poslední rok, kdy ho mohly jet ještě holky. A od tý doby, co nám zrušili 4x4 na Neklidu, jsem po závodění přestala toužit úplně.

Na jaký nejzajímavější místo ses dostala jako jezdkyně?
Kanin. Krásný hory.

Letos se ti povedlo strávit léto tak, jak je snem hodně z nás, (kolik sis dala vln a v kolika zemích:)?
V červnu jsem sbalila věci do auta a vyrazila k oceánu. Měsíc jsem strávila ve Francii, kde jsem dělala rozhodčí na Mistrovství České a Slovenské republiky v surfingu. To už začínal červenec a to je nejlepší čas z Francie zmizet. Dalších 14 dnů jsem s partou cestovala po severním pobřeží Španělska. Pak jsme se rozdělili a já to nasměrovala do mojí oblíbený země, do Portugalska. Loni jsem procestovala severní pobřeží, takže letos jsem se chtěla dostat na jih. Každý říkal, že Algarve je ráj na zemi a měli pravdu. Divočina, místy ještě úplně netknutá příroda, oceán, rozervaný skály, nikdy neutichající vítr a žádný lidi, nádhera. Potom jsem se vrátila kousek nad Lisabon, do Peniche, které je místem s nejkonzistentnějšími vlnami. V Peniche jsem zůstala skoro měsíc a jezdila a jezdila a jezdila. V září nastal čas vrátit se domů, ukončit ročník ve škole a zorganizovat Mezinárodní školení rozhodčích FIS v Praze. To se mi překvapivě lehce povedlo, já koupila letenku a do Portugalska se vrátila ještě na celý říjen. Díky tomu jsem mohla poprvé naživo vidět závod světové série v surfingu Rip Curl Pro Portugal.

Měla jsi celkem plnej podzim, co máš všechno za sebou?
Z Portugalska jsem letěla rovnou do Saas Fee na Evropský a Světový pohár FIS v U-​rampě. Nejlepší bylo, že mezi těma dvěma závody byla pět dní pauza, kdy jsem si parádně zajezdila. Týden nato jsem jela do Budapešti na Fridge Festival, kde byl čtyřhvězdičkovej TTR Big Air. Na konci listopadu jsem ještě byla v Innsbrucku na TTR Pro Judge Session, školení o změnách v Live Scoring Systemu. V prosinci jsem měla jet do Laaxu na akci švýcarský série Open Junior Halfpipe, ale kvůli špatným sněhovým podmínkám to přesunuli až na začátek ledna do původního termínu BEO, takže to mě ještě čeká.

Jaká byla tvoje cesta až do pozice top rozhodčí, co jsi musela dokázat a co bylo nejtěžší
Nejdřív jsem absolvovala kurz u Asociace českého snowboardingu, který vedl Motor a byl super. Měla jsem radost, když mi potom Motor volal, že jsem napsala nejlíp trikovou část testu. To se opakovalo i na kurzu rozhodčích FIS na Kaprunu, kam jsem jela rok poté. V té době jsem ještě pořád jezdila Český pohár a další závody, ale pro FIS už jsem začala rozhodovat první Evropské poháry. Rok nato jsem zopakovala výkon v testu a pozvali mě na první Světový pohár, symbolicky do Rotterdamu, to bylo v roce 2007. 

Jak to vlastně všechno funguje, jak probíha judging velkých závodů, kolik je času?
Času je málo. Skóre obvykle dávám do deseti sekund. Každá organizace používá na velkých závodech jiný systém pro kalkulaci výsledků. Víc mi vyhovuje systém TTR, kde body zadáváte do I-​phonu nebo počítače a máte k dispozici náhled průběžného pořadí. FIS má na finále Světových pohárů živou televizi, na finále je vyhrazená hodina času, takže všechno musí běžet jako po drátkách. Při závodech v U-​rampě bývá kromě Čech standardem vyhřívaný kontejner, kde se můžete v pohodlí a s nejlepším možným výhledem věnovat své práci. Při městských Big Airech balancujete vystavení větru dešti na konstrukci nad hlubinou ve snaze vidět co nejvíc z dopadu. 

Kdo rozhoduje, který trik je lepší nebo horší? Od koho se vlastně učí judges na tvé úrovni?
Už pojem „který trik je lepší a horší“ je úplně scestný. To ti nikdo nikdy neřekne. Rozhodování ve snowboardingu je naprosto svobodný a neomezený žádnýma koeficientama. Tři může být lepší než pět, devět může být lepší než deset, neplatí otřepaný „spin to win“. Jsou triky složitější a jednodušší, ale všechno závisí na provedení. Provedení se skládá z kontroly nad celým průběhem triku, včetně provedení grabu/​průtahu, výšky/​dálky triku a dopadu. Školení rozhodčích vede většinou nějaký zkušený rozhodčí ze zemí se snowboardovou tradicí (Kanada, USA).

Daří se ti v tom všem i zajezdit během zimy?
To je jasný! Jednak na každých závodech můžu jezdit během tréninku, abych věděla jaká je trať. A ještě mi zbývají nějaký volný dny, který naplánuju ve směru Powderland až podle aktuální sněhový situace. A na Spring Session se vždycky těším jak malá!

Na jaký nejlepší místa ses dostala jako judge?
Loni jsem byla na Univerziádě v Erzurum, což je východní Turecko a tam to byla celkem exotika. Ale nejlepším místem bych to nenazvala. Nejlepší bylo letos Saas Fee s parádním počasím a spoustou ježdění. A samozřejmě BEO díky atmosféře a že tam potkáš úplně všechny.

Jaký typ ježdění se líbí Klárce Suchanové? Kdybys měla jmenovat třeba top 5 jezdců z běžného závodního pole ve světě?
Jmenovat nikoho nebudu, ale obecně se mi líbí dokonalý provedení, tzn. pořádnej pop, dlouhej grab, průtah a perfektní dopad. Nemám moc ráda silový pojetí snowboardingu, upřednostňuju plynulost, ladnost a lehkost.

Zkusila sis rozhodcovat surfing, je to velkej rozdíl proti snb?
Když v kvalifikaci máte ze sedmdesáti jezdců vybrat dvanáct nejlepších do finále, je to celkem var. V surfingu vybíráte v heatu ze čtyř lidí lepší dva, což nebylo vzhledem k úrovni ježdění příliš složité. Rozdíl oproti snowboardingu spočíval hlavně v nekonečných diskusích o bodech a postupujících. Největším rozdílem však pro mě bylo teplo a pohoda na pláži, chtěla bych být surfovým rozhodčím:)

Nakousla jsi svoje studium na škole, vím, že jsi se v doktorandské práci dostala k dost zajímavýmu tématu, můžeš trochu přiblížit o co se jedná a kdy se dozvíme výsledky tvého výzkumu?
Zabývám se měřením elektromyografické aktivity svalů v průběhu odrazu na snowboardu. Srovnávám ollie na sjezdovce, odraz na skoku a odraz v U-​rampě. Má práce by měla napomoci objasnit základní otázky o koordinačních poměrech během skoku na snowboardu. Problém je v tom, že se ve většině populárně-​naučných knihách o snowboardingu dozvíte spoustu rozporuplných návodů, jak se na snowboardu odrážet. Mým cílem je popsat timing zapojování svalových skupin do průběhu pohybu v odrazové fázi. Výsledky by měly být zpracovány a publikovány do dvou let. 

Asi jen málo lidí z ČR do toho vidí víc než ty - Jak vnímáš spory FIS vs TTR, přípravu na olympiádu a věci kolem?
Osobně bych byla moc ráda, kdyby FIS a TTR našly cestu jak organizovat kvalifikační závody ve slopestylu na olympiádu společně. Loni se o tom hodně mluvilo, lidé zodpovědní za snowboarding ve FISu byli nakloněni jednání s TTR. Všechny náznaky možné spolupráce však byly zadupány do země rozhodnutím IOC (Mezinárodní olympijský výbor; pozn. red.), který kvalifikaci svěřil plně do rukou FIS. Z mého pohledu tedy teď lidé „štěkají u nesprávného stromu“....

Jednou jsi mluvila o tom, že rozdíl mezi rozhodcováním na FIS a TTR eventech není tak velkej jak si lidi myslí, možná by naopak byli překvapení…
Hlavně by asi byli překvapení, že to většinou dělají ti samí lidé. Navíc hodnotící kritéria jsou v obou organizacích stejná, jen systém rozhodování je různý. TTR již druhým rokem zkouší vlastní cestu v podobě Live scoring systemu, který se letos dočkal změn. Loni byl na každé překážce jeden rozhodčí a řešil jen tu jednu překážku, letos budou dva a budou hodnotit dvě překážky. Kromě jednotlivých rozhodčích na překážkách budou ještě dva rozhodčí sledovat celou trať systémem Overall impression, který se používá při všech velkých závodech FIS. Většina jezdců jezdí závody obou organizací a jsou dokonce země, kde se tohle prostě vůbec neřeší.

Jaké jsou tvé plány na tento rok?
Čeká mě celkem rozlítaná sezona, v lednu jedu do Laaxu na rampu a na Youth Olympics v Innsbrucku, potom premiéra Světového poháru ve Slopestylu v Jasné na Slovensku, Roxy Snow Pro jupííí, BEO Juniors, Nescafe Champs Leysin, Snowjam a Mistrovství světa juniorů v Sierra Nevadě. Nejlépe hned po Spring Session bych chtěla odjet na stáž v rámci mého studia. Jako vhodný cíl nejblíže surfingu jsem si vybrala Brisbane (Austrálie; pozn. red.).

Nějací lidé nebo firmy, kterým bys chtěla poděkovat?
Mámě a tátovi, Radimovi Čadovi za ElevenÄsthetiker, Dášce Chladový z Yettischool Boží Dar, Neklid Local Raiders, Smíčovi a Móně z Playgroundtravel a Karlosovi za fotky. Díky! 

Na závěr ještě rychlý otázky...
Největší životní úspěch: život
Nejlepší sport (kromě snb): surf, skate
Nejoblíbenější město: Praha
Nejoblíbenější zimní resort v ČR: Neklid
Nejoblíbenější zimní resort vůbec: kdekoliv je park nebo sníh
Nejlepší snowboardový film: That’s it, that’s all, POP
Nejlepší snowboardový párt vůbec: nedokážu vybrat jeden
Oblíbený český jezdec/​jezdkyně: Šárka
Skok nebo rampa: čím dál tím víc rampa
Snb nebo surf: čím dál tím víc surf
Kytary nebo rap: reggae
Víno nebo pivo: víno-​pivo-​rum
Neklid nebo Praha: nebo někde jinde?
Nejhorší věc na snowboardingu: těch věcí, co k tomu potřebuješ....ať jedu na den nebo na tejden, táhnu sebou dvacet kilo....
Nejlepší věc na snowboardingu: Pestrost: parky jsou plný XXXL jibberů, v rampě dřou čínský gymnastky, začátečníci se „samopalem“ v ruce se plácaj na rovince a o kousek dál jsou kopce, kde není nikdo....snb for FUN!

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.