Martin Černík o filmu Snow Way

Už zítra začíná v Brně na Flédě další premiérová tour tohoto podzimu a Pražáci se mohou těšit hned na středu. Tentokráte jde o projekt našeho nejznámějšího snowboardisty Martina Černíka, který už brázdí světové kopce úctyhodných 20 let. A právě k této příležitosti dal dohromady dokument s názvem Snow Way. Tady je rozhovor s Martinem a pozvánka na premiéru.

Tak Martine, nejdřív na úvod představ celý projekt, aby lidi získali základní informace...
Se snowboardem jsem objel kus světa. Zkusil jsem si různé druhy ježdění, startoval jsem na velkých závodech a poznal spoustu zajímavých lidí. Za tu dobu jsem natočil spoustu zajímavých materiálů a dohodnul se s LIP Production, že z toho dáme dohromady dokument.

Dvacet let na prkně, to znamená strašně moc zážitků, spousta míst a lidí po celym světě, závodů, spotů, projektů... Jde vůbec to všechno zaznamenat v jednom dokumentu?
Narovinu těch materiálů bylo opravdu hodně. V tomhle perfektně zafungoval David Kačírek, kterej to všechno prošel, vyselektoval a sestavil linku dokumentu. Každopádně spousta záběrů se do filmu nevešla.

Kde všude jsi sbíral záběry?
Záběry mám od domácích a zahraničních produkcí, ale i z domácích archivů. Shánění materialů trvalo skoro rok. Samozřejmě nebylo jednoduché z toho něco tvořit dál, protože vše bylo už sestříhané za nějakým účelem. V tomhle si s tím zase dobře poradil Martin Hausner, kterej byl schopnej to nějak dát do kupy... Aby to nebylo jen z archívů, tak jsem vloni byl točit s Martinem Vrbickým v USA, kterej udělal parádní záběry, akorát když jsme dorazili na Mt.Baker, tak nám pršelo celou dobu, tam jsme měli smůlu...

Jakej je nejstarší záběr ve filmu, ze kdy a odkud?
Nejstarší záběr tam má Ivan Zobák Pelikán, který byl snad někdy v 80. letech, ale moje první záběry jsou z roku 1992.

Jaký záběry bylo nejtěžší sehnat?
Víceméně byl problém najít ty lidi, kteří je natočili a samozřejmě ne vždy se to podařilo, jindy jsem zase sehnal záběry v nepoužitelné kvalitě, takže tím se nám linka filmu postupně měnila... Byl to celkem freestyle, ale myslím, že se s tím kluci dobře poprali.

Kdo je autorem filmu - kdo to celý dával dohromady?
Asi my všichni :) Makali jsme na tom tři - já, David Kačírek a Martin Hausner. K tomu nám pomohl Martin Vrbický s natáčením jednoho partu. Významnou podporou pro nás byla i postprodukce AVION, kde se toho chopil Honza Daczický, Karin Treuerová, Ali Moravec a Vláďa Helebrant a celkově to pak doladili..

Jak je film dlouhej?
Narovinu jsme od začátku netušili jak dlouhé to bude, ale nakonec z toho je 40min, což je tak akorát.

Předpokládám, že musela bejt hodně komplikovaná práce s převedením formátů z VHSek a dalších prehistorických zdrojů a taky následná postprodukce asi nebyla úplně procházka růžovým sadem. Jak tohle probíhalo?
Tak možností moc není. Doma jsem to nahrával nejdřív na kombinovaném přístroji VIDEO-​DVD, který se po pár hodinách rozpadnul a pak jsem to nahrával z videa do DV kamery... No a nějak to dopadlo... Další matroš jsem sehnal přímo z produkcí a přehrávalo se to z analogových bet na DVD... Na rovinu jsem rád, že to mám za sebou...

Máš nějakej zážitek, vzpomínku z těch dvaceti let, o který bys mohl říct, že je opravdu ta nejsilnější?
Ty nejsilnější zážitky se objeví samozřejmě v dokumentu. Co se týče ježdění, tak nejvíc pro mě byla Aljaška a to se asi nikdy nezmění...

Co nás čeká na premiérách?
Rád bych vás všechny pozval na oslavu svých 20. snowboardových narozenin - premiérové tour, která má 8 zastávek, a kromě filmu vám na Gambrinus Afterparty zahrajou známý DJs - Friky, Ladida, VEC a Jazzy, Robot, Jorgos, Bounce Bounce, Hiffi & Jacob a další... dále na vás čeká zajímavá tombola, kde jsou herní konzole X-​Box 360, snb brýle Quiksilver, věci od Skateshop.cz, Nutcase a v Praze jako hlavní cena snowboard - banán od LIB Technologies.

A na závěr děkovačka...
Poděkovat chci všem lidem co mají rádi snowboarding a jsou v klidu. Pak bych chtěl poděkovat partnerům dokumentu - Snickers, Skateshop.cz a 108 agency, bez kterých bych na tom ani nezačal dělat, pak samozřejmě těm, se kterýma jsem na tom makal - LIP Production a Avion Postproduction a všem co mi s tím nějak pomohli. No a samozřejmě sponzorům, kteří mě více než 10 let podporovali - LIB Technologies, Quiksilver, Red Bull, Level, Salebra a Frople.

A my jen dodáváme, že lístky si můžete objednat ve spolupráci s Ticketportal.cz, a to na každou premiéru zvlášť. Stačí kliknout na www.ticketportal.cz, ve vyhledávači napsat SNOW WAY a hned si můžete vybrat lístek pro dané město. Zároveň pro vás organizátoři premiér podchytili i objednávání lístků přes O2. Mobilní předprodej lístků na každou premiéru zvlášť najdete na tomto linku. Tak nečekejte a objednávejte.

Premiéru Snow Way najdete i na Facebooku a termíny jsou následující:

6.11. Brno - Fléda
7.11. Praha - Kino Lucerna & Lucerna Music Bar
10.11. Zlín - Golem
14.11. Olomouc - S-​Cube
15.11. Ostrava - Barrák
22.11. Plzeň - Anděl
23.11. Karlovy Vary - Masařka
24.11. Hradec Králové - Event

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!