Martin Černík o Quiksilver Snowjamu 2009

Třetí ročník Quiksilver Snowjamu klepe na dveře a už na první pohled je vidět, že půjde o akci, jakou jsme u nás ještě neviděli. I proto jsme Martina Černíka pozvali k našemu FRedakčnímu mikrofonu, abychom se o Snowjamu 2009 dozvěděli více.

Je to již řada let, kdy se Martin Černík pustil do pořádání snowbardových akcí, a to, co se mu rodilo pod rukama, zatím vždy patřilo k nejvýznamnějším akcím našich hor. Informace o blížícím se Quiksilver Snowjamu 2009 napovídají, že ani letos tomu nebude jinak, a proto jsme Martina vyzpovídali právě na toto téma…

Ahoj Martine, osvěž nám na začátek paměť. Kam až vlastně sahá historie Snowjamu?

První Snowjam se jel v roce 2006 a byl to první Swatch TTR závod ve střední a východní Evropě. Tu zimu byly skvělé podmínky a v Peci jsme postavili pěknou double line. Úroveň jezdců byla super a mejdan taky. Bohužel o rok později jsme akci kvůli nedostatku sněhu museli zrušit. V sezóně 2008 se Snowjam jel pod značkou Quiksilver, začlenil se do domácí série O2 Snowboard Tour a stal se vyvrcholením všech freestylových závodů u nás. Ten rok to bylo se sněhem rovněž na hraně. Většina akcí zrušená a nám před Snowjamem několik dní pršelo, nicméně jsme se nevzdávali. Díky zkušenostem jednoho z nejlepších švýcarských shaperů se nám povedlo implantovat do tablu 20 velkých slaměných kol a z malého množství sněhu udělat maximum. V den závodu bylo jasno, což byl dar od přírody a akce vyšla lépe, než jsme očekávali. Rovněž jsme byli první akcí u nás, která měla hodinový záznam na ČT a afterpárty byla taky mega. Snowjam je prostě naše dítě, které roste, a všichni z něj máme radost.

Snowjam prochází neustálým vývojem. Kdy vůbec začaly přípravy na letošní ročník.

Každoročně začínáme připravovat nový koncept hned na jaře. Během léta se finalizují detaily, na podzim partneři, a to už samozřejmě začíná příprava samotného závodu. Hlavní organizační tým je Renda z Freemagu, já a Dan z Pro Music. Každý pak pracuje na své části a k tomu se na tom podílí spousta dalších lidí a partnerů. Je to opravdu super, že máme možnost díky všem tuto akci realizovat.

Nepřemýšleli jste o tom, že byste povýšili Quiksilver Snowjam na 4star event Swatch TTR?

Původně jsme to plánovali, ale je to pouze o penězích a my jsme na stejném rozpočtu jako před rokem. Nakonec jsme se tedy rozhodli pro 3 star a k tomu pořádnej hudební festival, ať si to všichni užijou. Co se týče kvality jezdců, tak se to nijak neprojevilo, všichni přijedou rádi. Jde přece o to mít super víkend na horách. Prostě pořádnej Snowjam!

Když se před třemi lety stěhoval Snowjam ze Špindlu do Pece, bylo to překvapení. Teď se vrací zpět. Proč?

Do Pece jsme šli proto, že jsme chtěli změnu. Ve Špindlu se do té doby jezdil Big Air a nebyla tam moc šance vytvořit něco jiného. V Peci jsme postavili skvělé skoky, akce byla super a moc děkuji ski areálu Pec i městu. Nicméně jsme tam dosáhli maxima, prostě už to nebylo kam posunovat, a tak jsme se dohodli se Špindlem. Ten má u nás nejlepší technické vybavení, zasněžování a zainvestovali do zemních prací, takže stavba trati je teď možná i za horších sněhových podmínek. Navíc areál Sv. Petr je nejmodernější u nás a je tam dost prostoru i na hudební část. Letos to bude opravdu super, už se na to těším.

Trať závodu bude poměrně netradiční, co tedy na jezdce bude čekat?

Je to trať, kterou jsem si dlouho přál zrealizovat. Opravdovej slopestyle! Na začátku bude rampa, pak street rail a končit to bude velkým skokem. Vše bude natáčeno na deset kamer a stříháno na velkopološnou obrazovku. Večer ještě bude noční best trik na skoku.

Proběhnou nějaké zásadní úpravy parku, oproti tomu, jak vypadá běžně. Kdo bude park shapovat?

Nevím jestli zásadní, každopádně jde o kvalitu ježdění. Celou trať bude letos připravovat Snowparkdesign pod vedením Motora, kterej s tím má skvělé zkušenosti. Rampa bude co největší, po ní bude zabradlí se schodama rovnou do rozjezdu na skok, který bude rovněž o trochu větší. Věřím, že si všichni super zajezdíme.

Jaký bude formát závodu?

Vzhledem k televiznímu přenosu se závod pojede v heatech. Všichni jezdci budou mít dvě jízdy, lepší se počítá, půlka vypadává, půlka postupuje dál.

Jaký má letošní Quiksilver Snowjam ohlas mezi zahraničními jezdci a koho můžeme čekat?

List se nám začíná plnit. Přijede Hampus Mosseson – vítěz Air&Style, Jakob Wilmeson nebo Freddy Austbo. Dále čekáme invazi finských diktátorů, naši špičku a spoustu dalších. Bude to stát stát za to…

Je v jednání ještě nějaký zahraniční jezdec, o kterém zatím nevíme?

Je jich hodně, nechte se překvapit.

Quiksilver Snowjam není jen o ježdění, ale i o muzice. Můžeš nám trochu shrnout doprovodný program?

Letos to bude mazec. Párty stan bude větší a nebude chybět ani O2 Bubble. Drinkem večera je Fernet Stock 8000 a Red Bull. Páteční kalbu zahájí promítání nejlepšího SNB filmu Travise Rice That's it That's All, a pak se rozjede Hip Hop Night v podání Orikoule (Orion a James Cole), zahrají DJs Mike Trafic, Friky a Jorgos. V sobotu bude před nočním kontestem venkovní koncert Horkýže Slíže a v párty stanu hlavní kalba s United Flavour a Monkey Business, se kterými jako host dorazí legendární Ashley Slater – frontman Freak Power. Zbytek noci mají na starosti Djka Ladida a DJ Robot. 

Loni běžel Snowjam ze záznamu v televizi, jak tomu bude letos?

Letos kromě hodinového záznamu na ČT a dalších relací bude z večerního párty vysílán pořad noc s Andělem. Bude to tedy první event se dvěma přenosy.

Zapoměli jsme na něco?

Určitě to, že Quiksilver Snowjam je tady pro vás všechny - nadšence snowboardingu a muziky. Jako vždy je to bez vstupného, takže se na vás moc těším a všechny vás tímto na Snowjam zvu.

Děkujeme Martinovi za rozhovor a přidáváme se k pozvání. Quiksilver Snowjam 2009 vypukne v pátek 20.března. FReeride.cz bude mít na Snowjamu opět početný výsadek, takže se můžete těšit na report, spousty fotek i video.

Podrobné informace hledejte na www.snowjam.cz.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!