Márty o NEVER TOO LATE MOVIE

Nejen o crowdfundingové kampani k NEVER TOO LATE MOVIE, ale o všem kolem natáčení tohoto projektu vám dnes poví jeho produkční a náš šéfredaktor Martin Večerka aka Márty.

Na úvod jasná otázka, kde se vzal nápad natočit tenhle film?
Naše parta kolem Freeride.cz má za sebou několik větších snowboardových filmů, já osobně jsem byl u vzniku třeba Vo(a)yage (2006) nebo TheLAB (2008), který jsme dělali s tehdejším Free magazinem, a potom Karkysových Snowporningů od LIP Production (2010-​2014), který tu jako poslední pořádně rozvířily vodu. Od tý doby tu ale už několik let nevznikl žádný další pořádný snb film. Už delší dobu mi vrtalo hlavou, že by tu něco podobnýho mělo být, že by to scéna potřebovala. Aby lidi zase viděli, jaký tu máme šikovný ridery, co umí jezdit a jsou kreativní. Přecijen když vidíš český video, tak ti to je o dost bližší než když koukáš na světový hvězdy. Poslední roky do lidí skrz internet proudí každý den tisíce editů, což od natáčení "celovečeráku" dost odrazuje a ani celosvětově už nezbylo moc velkých produkcí, které by natáčely jeden velký film každý rok. Hlavně mi ale přišla škoda, že na naší scéně dlouho podobný film nebyl a chtěl jsem se do toho pustit. Akorát jsem k sobě neměl filmaře, který by se do toho opřel v natáčení samotném a vzal by si to za svoje. Shodou okolností se mi v létě ozval kamarád Filip Jäschke, který točí snowboarding už léta a sám je snowboarďák z Liberce. Má za sebou spoustu různých snb editů, ale do toho samozřejmě musí pracovat a normálně vydělávat peníze, takže má svojí menší produkci Inmove Films. Ukázalo se, že to Fíla cítí stejně jako já a má chuť udělat nějakou větší věc, a to byl ten hlavní impuls, po kterém jsme se rozhodli, že do toho půjdeme.

Zkus nám trochu objasnit jméno filmu, proč NEVER TOO LATE?
Podle názoru spousty lidí je skvělá doba snowboardingu dávno za námi. Já si to osobně nemyslím a věřím, že to zase půjde nahoru, jinak bych nedělal to, co pořád dělám :) Proto, když jsme vymýšleli název, tak padl návrh NEVER TOO LATE, nikdy není pozdě. Já taky už nejsem úplně nejmladší, takže to jméno souvisí tak trochu i s tim, že ani v mym pokročilejším věku není ještě pozdě natočit projekt s klukama o 15 let mladšíma :)) 

Když jste si teda s Filipem plácli, jaký byl další postup?
Nejdřív jsme obvolali většinu vytipovaných riderů, jestli do toho chtějí jít s náma. U většiny jsme se okamžitě setkali s pozitivními reakcemi, snad jediný menší problém byl v tom, že někteří měli v plánu sezónu nabitou závody, přesto ale do toho všichni chtěli jít. Full part ve větším videoprojektu je jedna z největších motivací pro každého ridera a to je super. Naší snahou od začátku bylo, aby se ve filmu objevili ti, kteří u nás jezdí nejlíp, jsou kreativní, produktivní a co je hlavní - zapálí se pro natáčení. Po pozitivním feedbacku od riderů jsme si dali s Fílou dohromady rámcový rozpočet a začali shánět finance. 

Pojďme se zastavit u jezdců, jak to tedy s nimi bylo a je?
Díky supportu Snowboard Zezula, Horsefeathers, Vans a Red Bullu jsme měli jasno v lidech jako Petr Horák, Zoltán Strcula, Dušan Kříž, bráchové Porkertové nebo Štěpán Rokos. Zdaleka to ale neznamenalo, že budeme pracovat jen s nimi. Hodně už mají natočeno třeba Roman Dlauhý nebo Lukáš Bendák. Samozřejmě radši natáčíme s tím, kdo je aktivní a sám do toho projektu vloží svoje nadšení, než s někým, koho musíme nahánět a přemlouvat. S některými jsme pracovat chtěli, ale měli třeba jiné priority, moc závodů, natáčení jiných projektů a podobně, což samozřejmě chápeme a nikoho jsme nechtěli přemlouvat, to by nemělo smysl.

Jak to máte s Filipem hozený co se týče vizuální stránky? Poslední dobou jsou hodně v módě takové ty "raw" edity na staré kamery atd…
Od začátku jsme se s Fílou shodli, že našim cílem je natočit hezký, líbivý film. V poslední době vychází spousta editů, který jsou nabušený náročnými triky, ale natočený na horší techniku, takže výsledek nevypadá vizuálně zas tak dobře. Úplně chápeme, že se tenhle styl někomu líbí a my to samozřejmě nikomu nebereme. Jako u všeho, každý má svůj vkus a líbí se mu něco jinýho. Já i Filip jsme ale názoru, že snowboarding je krásná věc na pohled a byla by škoda ho nezachytit co nejkvalitněji, nevyužít slowmotionů, technicky čistých záběrů a zajímavých úhlů. Všechno točíme na vybavení Sony - na kameru FS5 a pak většinou na stabilizačním systému DJI Ronin upevněný foťák Sony A7s a k tomu sem tam dron DJI Phantom. Mimochodem Filip je velkej fanoušek Brain Farmu, takže si na spotech třeba normálně pozpěvuje ty epický songy z Art of Flight, a já ho pak musim trochu vracet na zem :)))

Další věc je "scénář", poslední dobou hodně jedou částečně cestopisné filmy a různé webisody. Jak jsem ale pochopil, vy míříte trochu jinam.
Je to tak, v poslední době frčí takový ten koncept, že parta jede na nějakou lokaci a z toho je jeden díl, pak jede někam jinam a z toho je další atd. V podobném ražení byly i všechny Snowporningy, vlastně poslední větší video projekty, které tu v Čechách vznikly. My jsme si s Fílou i riderama řekli, že je na čase se vrátit k tomu, co jelo dřív, když jsme byli mladý, a co jsme hltali od produkcí jako Absinthe, Standard, Isenseven, Pirates nebo Forum. Prostě filmy rozdělené na párty jednotlivých jezdců. Tenhle koncept motivuje ridery, každý si chce za tu sezónu natočit to nejlepší, ty největší bomby, který dokáže. 

Takže rámcový scénář jasný, jak jste ale postupovali při výběru lokací při plánování sezóny? Zimy přecijen nejsou poslední dobou úplně dlouhý…
Po předešlých zkušenostech, a i vzhledem k tomu, že já i Filip máme svojí práci, nedokážeme být pořád stand-​by a třeba čekat, až u nás napadne, takže jsme se rozhodli to naše filmování dělat tak trochu obráceně. Naplánovalo se několik časových oken během sezóny, kdy se bude natáčet, abychom s tím my, rideři a fotografové mohli počítat. Podle sněhu se pár dnů před odjezdem mělo rozhodnout, kam se vůbec pojede, a podle místa pak určit, kteří jezdci se toho zúčastní. Nemá cenu tahat streetový šreďáky do backcountry a naopak “skokany” na street, to je jasný. Tenhle plán se nám ale “lehce” změnil, protože jako na potvoru napadlo i u nás strašně moc sněhu. Samozřejmě to bylo skvělý a byli jsme nadšený, že zrovna v sezóně, kdy točíme větší filmový projekt, tak v lednu napadlo tolik sněhu. Nicméně nám to překopalo celý plán a od začátku roku jsme s Fílou skoro nevěděli kam dřív skočit. Bylo to super, zároveň ale dost únavný, protože abychom mohli co nejvíc natáčet, tak jsme odkládali svojí normální práci. Na druhou stranu jsme to nechtěli propásnout, protože mohla přijít obleva a my jsme chtěli domácí lokace využít na maximum, už jenom proto, že natáčení u nás stojí třeba desetkrát míň než v Alpách. V některých dnech dokonce natáčely dva NVRTLT “štáby” na různých místech.

Jak to tedy od začátku zimy probíhalo?
Začali jsme točit u nás a u sousedů na Slovensku, převážně streety, prostě jsme využívali těch hromad sněhu, co napadly. Hned při prvním shootingu na Slovensku to bylo dost zajímavý, celou dobu jsme měli -20° a v tom se dost blbě pracovalo, protože zlobila technika a lidi samozřejmě taky nemůžou fungovat jako při normálních teplotách. Potom se točilo v Liberci a okolí, kde je to pravej “šreďákův ráj”. Spotů tam je strašně moc a kluci pořád nacházeli další a další. Klasickou základnou byl i Špindl, ve kterym máme dobrý zázemí a v okolí bylo pořád spousta ještě nezprzněných spotů. Po asi měsíci a půl sbírání materiálu u nás jsme se přesunuli do Rakouska, kde jsme během několika shootingů natočili celkem dost záběrů. Plán ale je natáčet dál až do poslední kapky sněhu, v alpských passech třeba bude sníh až do června, takže času je ještě bohudík hodně. Pokud vybereme peníze na Hithitu, tak si chceme v létě ještě dojet do norské Folgefonny pro epický sunset záběry na místním legendárním kickeru.

Jak vlastně takové natáčení probíhá, spousta lidí si to asi neumí představit…
Hodně lidí si možná neuvědomuje, jak časově a psychicky je natáčení snb filmu náročný. Ve finálním filmu vidíte nasekaný jeden záběr za druhým, ale už málokomu dojde, že každý trik z drtivý většiny znamená i několik hodin práce na spotu, nemluvě o hodinách organizace a přípravy před tím. Třeba na streetu někdy připravujete spot tři hodiny a pak vás z něho buď někdo vyhodí nebo prostě ten spot nefunguje, případně nikdo neodjede žádný trik. To k tomu ale prostě patří a zvykli jsme si na to.

Kdo tedy film financuje a podporuje?
Ono se to možná někomu nemusí zdát, ale natočit kvalitní snowboardový film rozhodně není levná záležitost. Kamery, foťáky, světla, cestování, ubytování, permice, práva na hudbu, fotografové, postprodukce, samotná produkce… to jsou všechno drahé položky, se kterými se musí počítat, pokud to chcete dělat pořádně. Po řadě jednání se nám podařilo seskládat asi půlku toho, co bychom ideálně potřebovali. Od začátku nás v projektu podporují tři corový subjekty - Snowboard Zezula a značka Flow, kterou k nám SZ dováží, Horsefeathers s Bataleonem, kde jde o stejný model, a Vans. Zbytek je upečenej od firem mimo snb scénu, převážně Sony a Red Bull. Mercedes-​Benz nám poskytl na celou sezónu dodávku, což je obrovská pomoc a moc si toho vážíme, cestování je díky tomu mnohem snadnější. Dále nám pomáhá cestovka Nev-​Dama, se skvělýma světlama k natáčení Fomei, lavinovou výbavou nás podporuje česká distribuce značky Pieps a s tiskem propagačních materiálů a fotek zase Fujifilm. Tohle všechno ale pořád finančně nestačilo na to, abychom mohli být v klidu.

Právě proto, že jste na film nesehnali od sponzorů dost financí, tak jste se rozhodli vydat jiným směrem. Tenhle projekt tak bude mít (doufejme) unikát i ve formě financování. NEVER TOO LATE MOVIE vlastně bude první snowboardový film u nás z části zaplacený díky crowdfundingové kampani. Tedy pokud vám to vyjde…
Právě po tom, co jsme zjistili, že máme vlastně polovinu peněz, které potřebujeme, jsme začali váhat, jestli se do projektu vůbec pustit nebo to zabalit. A v tu chvíli nás napadla varianta financování přes tzv. crowdfunding, což ve světě a poslední dobou i u nás celkem funguje. Sešli jsme se s lidmi z portálu Hithit a schůzka to byla hodně pozitivní, protože podle nich by se nám, vzhledem k jasné cílové skupině a funkčním komunikačním kanálům, kterými disponujeme, mělo podařit vybrat zbylou částku na projekt. No a to je přesně to, co nás teď čeká, a teprve v následujících dnech se ukáže, jestli celý projekt proběhne tak, jak jsme si naplánovali, anebo z nedostatku peněz budeme muset udělat film kratší, na jaře a v létě se už nevydat na další shootingy, nedat dostatek financí do postprodukce a hudby atd. Zároveň to bude dost zajímavá sonda do komunity kolem snowboardingu a myslim, že i tohle napoví, jak na tom ta naše scéna vlastně je.

Pro ty, kdo nevědí, můžeš přiblížit systém crowdfundingu?
Základ je v tom, že zájemce, fanoušek, chce podpořit nějaký projekt, který se mu líbí, a chce se tak stát jeho součástí. Podle výše příspěvku dostává různý odměny, ale o ty ani většině lidí nejde, spíš to berou jako bonus. Do naší kampaně na Hithitu můžete přispívat libovolnou částkou od stovky až po tisíce, za což na vás čeká nějaký dárek, a cílem je vybrat vysněnou sumu na dokončení projektu. Za podporu NEVER TOO LATE MOVIE si budete mít možnost pořídit věci jako vstupy na premiéry, trička nebo velkoformátový printy fotek z natáčení, custom made snowboard s NVRTLT designem a tak dále. Budeme vám strašně moc vděční, pokud nám byť malou částkou přispějete, a rozšíříte povědomí o tomhle projektu kolem sebe!

Cílová částka, na kterou míříte, se může zdát poměrně vysoká. Jaký tomu ty dáváš osobně šance?
Úplně upřímně, vůbec nevim. Je to velké riziko, ale dáme tomu všechno. PR kampaň kolem je a bude celkem velká a věřim v to, že se ty lidi najdou. Pokud je někdo schopnej na jedný kalbě utratit v pohodě přes litr, tak by neměl mít problém stejnou částkou přispět na podobný projekt. Aspoň já osobně to tak mám. No a když si vezmu kolik lidí sleduje Freeride.cz, chodí na naše mejdany a akce a vůbec žije snowboardingem, tak věřím, že se to povede. Nerad bych, aby to vyznělo nějak nabubřele, ale skoro všechno co jsme pod hlavičkou Freeride.cz za těch 17 let pro naše čtenáře a fanoušky dělali, bylo vlastně úplně zadarmo. Téměř všechny naše projekty byly vždy placeny z peněz partnerů nebo z reklamy. Online magazínem počínaje, přes dřívější filmové projekty, se kterými jsme aktivně pomáhali, až po akce typu Just Ride! Snad jediné peníze, které jsme si od lidí za tu dobu napřímo vzali, bylo vstupné na snowboardové mejdany, případně když nás podpořili zakoupením našeho merche. Nejlepší odměnou pro nás byl zájem a aktivní reakce, ať už pozitivní nebo negativní, a za to všem upřímně děkujeme. Teď ale nastal čas, kdy potřebujeme jasnou a přímou pomoc. 

Máš nějaký slova na závěr, poděkování, vzkaz?
Užijte si trailer a fotky, doufám, že se vám budou líbit, a že na základě toho zjistíte, že se ten film snažíme udělat co nejlepší jak to jen jde. Chci předem moc poděkovat všem, kdo nám přispějí jakoukoliv částkou nebo třeba jen šířením mezi kamarády. Máme na to společně měsíc a půl a doufám, že to dotáhneme do konce. Dále bych chtěl poděkovat všem, kdo během doby co natáčíme projevují svůj support, strašně mile mě překvapuje kolik vás je a jak nám fandíte. A teď nemyslím jen známý a kamarády, ale třeba i kolemjdoucí babičky a dědečky když točíme na streetu nebo třeba starosty a zástupce měst, kde jsme žádali o povolení k natáčení, často na lokacích, kde bych to snad ani sám nepovolil :) Znovu taky děkuju riderům za to, že do toho dávaj všechno, Koldovi za kameramanskej support, fotografům Prouzičovi, Honzovi Kaslovi, Pepikovi Šulcovi, Davidovi Karvayovi, Yanovi Reneltovi a samozřejmě našim sponzorům. No a hlavně děkuju Filipovi, že do toho se mnou šel a i přes spoustu komplikací a slabších chvilek to dává na pána a ještě je největší bavič celý crew, respekt!

P.S.: Přispět na NEVER TOO LATE MOVIE a stát se tak součástí našeho projektu můžete NA HITHITU.

Další zajímavé články

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!

Tradiční RetroJam na Neklidu proběhne již tuto sobotu

Již 12. ročník tradiční oldschool akce “RetroJam” na Neklidu u Božího Daru se uskuteční v sobotu 16.března. Lokálové zvou na nabitej program, parádní set-up a atmosféru staré dobré snb akce, kterou jinde nezažiješ. Více o akci se dozvíš v tomto článku!

Špindl hostí poslední zastávku Snowboard Zezula Tour 2024!

Již tuto sobotu se utkají čeští snowboardisti různých věkových kategorií ve Špindlerově Mlýně na poslední letošní zastávce Snowboard Zezula Kids Tour a MČR juniorů a dospělých!