Patrik Schwarz

Léto se do naší země řítí plným proudem a i pro nás jistým způsobem začíná období, kdy témat, o kterých psát, není zrovna nejvíce. Proto nás ale těší, že stále máme plno mladých a progresivních jezdců, kteří si zaslouží prostor v naší rubrice o mladém mase. Tentokrát jsme se podívali na Hanou...

Dnešním kouskem je nadějný jezdec z Olomouce, který jezdí za stáje Horsefeathers, Forum a Skateshop.cz. I když Patrika Schwarze nebylo letos na závodech většinou možno vidět, zaujal nás svým ježděním na BSSS, a tak nezbylo nic jiného, než mu věnovat tento prostor.

Ahoj Patriku, náš rozhovor děláme v docela pozdní hodině, copak jsi dnes prováděl?

Ahoj, ráno jsem byl ve škole, potom jsem odpoledne relaxoval venku s kamarády a nakonec zamířil na pivo, podívat se na hokej. Zkrátka normální den. 

Hokejisty jsme tady už před tebou měli. Sleduješ rád hokej?

Docela ano, rád se podívám, ale že bych tomu zrovna fandil, to se říct nedá, jsem na jiné sporty.

Které?

Tak to bychom rozhovor dělali do rána, protože jsem sportovně založený, ale asi nejvíc mě baví gymnastika, le-​parkour, break dance, BMX, americký fotbal, capoeria a klasika jako fotbal, házená, plavání, basket atd. Říkám, je toho hodně.

Jsi teda hyperaktivní osoba koukám. Proč zvítězil snowboard?

Asi to bude tím, že je pro mě opravdu nejvíc a taky proto, že jsem od mládí jezdil závodně na lyžích. Když jsem ale objevil snowboard, bylo mi hned jasný co je pro mě.

Byl jsi mezi brankami dobrý?

No to sám o sobě říct nemůžu, ale občas se něco podařilo vyhrát, takže zlatý střed.

V kolika letech jsi tedy na prkně stál poprvé a jak to je dlouho?

Ve dvanácti letech, tím pádem jezdím už šest let.

Vím, že jsi ze srdce Hané, tedy z Olomouce. Kam jsi vyrážel tedy poprvé na hory a kam jezdíš nejraději teď?

Hodně času na horách jsem prožil s kamarádem Tomášem Králem na Pradědu a taky na Bílé v Beskydech.

Kde si osobně zajezdíš na Moravě nejlépe?

Podle toho co chci. Freeride na Pradědu a park určitě Bílá nebo Dolní Morava. Jinak tady nic moc nemáme.

Dlouho jsem o tobě věděl jen jako o členovi teamu okolo snowparku v Bílé, jak ses vypracoval k pořádným trikům a sponzoringu?

Za to můžou právě kluci ze SNB Beskydy, dali mi finance na to, abych objížděl 4x4 a po výhře této série si mě všimli ostatní sponzoři. Triky? Ty prostě přišly, jen jsem to musel zkusit a natrénovat.

Co škola? Zvládáš ji skloubit s ježděním? Co studuješ za školu?

Jde to těžce, ale snažím se. Jsem na Střední polygrafické škole na oboru tiskař.

Jak vypadala tvá letošní sezóna?

Na začátku sezóny jsem byl na dvou závodech 4x4. Hned poté jsem bohužel dostal angínu, za kterou následoval zánět středního ucha, takže jsem slušný kus sezóny proležel doma. Po uzdravení jsem se snažil být co nejvíce na horách a učil se nové triky, abych aspoň něco stihl. Co se týče závodů, byla tahle sezóna pro mě nepříliš dobrá, ale kompenzuje se mi to triky, které jsem dopiloval. Takže jsem v podstatě spokojený. Hlavně doufám, že se ještě někam podívám v létě. 

Co ses třeba letos naučil?

Už mi jde FS 540 a FS 720 z přední hrany a konečně jsem zkusil i Double Backflip.

Plánuješ ještě někam vyrazit letos, nebo pro tebe sezóna skončila?

Doufám, že se podívám aspoň na Dachstein, jelikož studuji, není to tak lehké, ale snad se mi to podaří. Celé léto bez sněhu to bych nezvládl.

Dobře, chtěl by jsi na závěr předat nějakou zkušenost či radu?

Radu? Na to moc nejsem...asi jen ať co nejvíce jezdíte a zkoušíte nové věci, i když se bojíte. Po prvním pokusu pochopíte, že to není tak těžké jak to vypadá. Good luck!

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.